Wellington szűzpecsenye, a tésztába bújtatott karácsonyi csoda

A Wellingtonnak bármelyik ünnep alkalmával találunk helyet az asztalon. Bár a recept valószínűleg a francia konyhán alapul, nincs olyan ember, aki ne enne jóízűen egy leveles tésztába csomagolt finomságot.

A Wellington egyike annak a csekély számú ünnepi fogásnak, amelyben egyszerűen variálható a töltelék. Az eredeti verzió bélszínnel készül, azonban könnyedén lecserélhetjük bármely másik húsfajtára, vagy halra. A legjobb, hogy vegetáriánus, sőt vegán fogássá is könnyedén átalakítható különböző zöldségek keverékéből, vagy egész zöldségek felhasználásával. Népszerűségét az egyszerű, de nagyszerű elvnek köszönheti, hiszen egy tésztába csomagolt alapanyag összességében nem nagy ördöngösség. Emellett a legtöbb nemzet szereti a hasonló jellegű ételeket, sajátos gasztronómiájuktól függetlenül.

A Wellington szűzpecsenye receptjéért kattints a képre!

Honnan jött az ötlet?

A hagyomány szerint a fogás neve Wellington hercegének kívánságából fakadt, akinek a saját ízlésére lett átalakítva az étel.

A fogás leginkább a franciák egyik tésztával bevont bélszínére (ilet de boeuf en croûte) hasonlít a legjobban, valószínűleg ebből alakult át a fogás a ma népszerű verzióvá. Legnagyobb különbségük, hogy a Wellingtonhoz készített gombás pép, vagyis douxelles helyett a franciák libamájpástétommal vonják be a húst.

A Wellington szűzpecsenye receptjéért kattints a képre!

Lássunk is neki!

A leveles tésztát természetesen megvásárolhatjuk boltban, de igazán finom és mutatós Wellingtont házilag készítettből kapunk. Ehhez képest a többi hozzávaló összeállítása pofonegyszerű! Az eredeti receptekhez képest apró változtatásokat mégis csempésztünk a receptbe. A gombás pép eredetileg barna csiperkéből készül, ebben a receptben azonban portobellot használtunk. A portobello egyébként szintén a csiperkéből lett nemesítve, így hatalmas ízbeli változást nem várhatunk tőle.

A másik módosítás, a spenót! Bizony, spenótot csempésztünk a gomba mellé. A spenótos Wellington egyébként szintén nem annyira elszállt próbálkozás, hiszen bélszínnel tökéletes párosítás, illetve egy lazacos receptben is remekül megállja a helyét. A recept tehát lényegében az eredeti, ez itt mind már csak szőrszálhasogatás.

A Wellington szűzpecsenye receptjéért kattints a képre!

A Wellington szűzpecsenye receptjét itt találod. Készítsd el, hogy valami igazán különleges kerüljön az ünnepi asztalra!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el az ünnepre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...