Voith Ágival a konyhában

Különleges székelykáposzta egy csaknem 150 éves titkos családi recept alapján, császárpalacsinta törzsvendég módra, és egy felejthetetlen interjúélmény várt ránk a Sas-hegy lábánál található Bodrogiban.

Budai oldal, BAH csomópont, egyre közeledünk várva várt sztárinterjúnk helyszínéhez.Az izgalom egyre csak fokozódik, hiszen egy csodálatos művészcsalád éttermének konyhájában ismerkedhetünk meg Voith Ági színművésznő édesanyjának féltve őrzött régi családi receptjének, a székelykáposzta elkészítésének fontos, és nem utolsó sorban rendkívül egyedi mozzanataival. A 2012 tavaszán megnyílt Bodrogi hangulatos teraszbejáratánál, a tulajdonos, Bodrogi Ádám, és Voith Ági Jászai Mari-díjas színművésznő várt a NoSalty csapatára.

Mielőtt még a Bodrogi étterem konyhájának ajtaját pár órára bezárnánk magunk mögött, és belevágnánk megismételhetetlen gasztrokalandunkba, kedves házigazdáink társaságában leülünk a pulthoz egy vidám beszélgetésre.

Mikor tanult meg főzni?

Voith Ági: Nagyon régen, még lánykoromban, édesanyámtól tanultam meg főzni, majd vezérkari őrnagy édesapám, Voith Lajos is csatlakozott a családi konyhánkhoz. Édesapám ugyanis a háború előtt a vendéglátás vonalán indult el, és remekül megtanult főzni. Akkoriban kiváló vendéglátósként a hangulatos Víg Hajós vendéglőt, illetve a budai Árnyas éttermet vezette évekig.

Miben különbözik a klasszikustól ez a fajta székelykáposzta, amit most együtt készítünk el?

Voith Ági: Ezt a csodálatos családi receptet még édesanyámtól, Mészáros Ági színművésztől tanultam, ő pedig édesapám szamosújvári nagymamáján keresztül ismerte meg. Mi ezt az ételt kizárólag nagyon jó minőségű savanyú káposztából készítettük, illetve készítjük.

A káposzta akkor jó, ha egyáltalán nem igényli azt, hogy tiszta vízzel átmossák. Kóstolásnál lehet érezni egy savanyú káposztán azt, hogy tökéletes-e, így, amint beszereztük, mehet is a fazékba.

A Bodrogi család különleges székelykáposzta receptjét itt találod >>

Mely étel nem hiányozhat soha a Bodrogi család ünnepi asztaláról?

Voith Ági: Karácsonykor nálunk a töltött káposzta nem maradhat ki a családi asztalon található fogások közül. A töltött káposzta fűszerezését ugyanúgy végzem, ahogyan a székelykáposztáét. Intenzív, erős fűszerezéssel készül, chilit mindig teszek bele. Természetesen vendégeim igényeit figyelembe véve adagolom a csípős paprikát, vagy igyekszem elhagyni, ha úgy kérik. Bőségesen használok hagymát, amit olvasztott, zsírjára pirított, házi füstöltszalonna-alappal együtt dinsztelek.

{GALÉRIA = title:%C3%8Dgy%20k%C3%A9sz%C3%BCl%20Voith%20%C3%81gi%20sz%C3%A9kelyk%C3%A1poszt%C3%A1ja, 1,2,4,5,6,3 }

Milyen régi, szintén családi recept szerinti ételt szokott még készíteni?

Voith Ági: Drága nagymamám mindig is mennyei töltött karalábét csinált, és ennek a csodálatos ételnek a receptjét is volt szerencsém megörökölni. Ez az étel kapor nélkül készül, a tölteléke jó minőségű marha- és disznóhús keverékéből, valamint darált házi füstölt szalonnából áll.

Melyek azok a favorit ételek, amelyek a családi vasárnapi ebéd elmaradhatatlan csemegéi?

Voith Ági: Nálunk otthon, és általában a magyar családok férfi tagjainál a rántott karaj vagy a rántott csirke a nyerő. Ez a két, imádnivaló klasszikus bármikor mehet hétvégén. Kislánykoromban is a következő volt a hétvégi menü: húsleves, majd köretként krumplipüré vagy rósejbni, rántott hússal, mellé finom, friss uborkasaláta vagy őszibarackbefőtt, a végén pedig bármilyen édességet örömmel fogyasztottam. Gyakran került az asztalra desszertként például aranygaluska, a kedvencem viszont egyértelműen a stíriai metélt volt.

Van-e olyan, főzéssel kapcsolatos vidám emléke, amelyet szívesen megosztana a NoSalty olvasóival?

Voith Ági: Hogyne, és pont a rántott csirkéről jutott az eszembe egy számomra nagyon kedves, vicces gyerekkori emlék. Amióta az eszemet tudom, nagy állatbarát vagyok, ehhez is kapcsolódik a történetem. Ötéves voltam, amikor a szüleim élő, aranyos kotyogó csirkékkel a kosarukban tértek haza a szokásos hétvégi nagy bevásárló körútjukról, a piacról.

Amikor megláttam a csirkéket, azonnal kérdeztem szüleimtől, hogy mégis, mi lesz a csirkék sorsa? Ők azt felelték, hogy természetesen ebből lesz a hétvégi ebéd. Én erre azt válaszoltam: Gyilkosokkal nem lakom együtt! Majd fogtam magam, és szinte átmenekültem a szomszédba menedéket keresni.

Milyen vadételeket, és hogyan készít a legszívesebben?

Voith Ági: Fiam, Ádám, évek óta együtt jár vadászni az édesapjával, Bodrogi Gyulával.Egy időben a rengeteg vadkacsát, amit elkészítettem, én magam kopasztottam, tisztítottam meg. Mostanában már szerencsére konyhakész állapotban jut el hozzám, hiszen nagyon fáradtságos munkával jár a kacsa előkészítése. Én, bármilyen ételről legyen is szó, egyszerűen, tisztán szeretek főzni, ami nálam annyit tesz, hogy nem használok feleslegesen sokféle fűszert, mert akkor az értékes alapanyag valódi ízvilága teljesen háttérbe szorul.

A fácánt például mindig Römertopfban készítem el. Rengeteg házi füstöltszalonna-szeletbe burkolom a tisztított fácánt, majd a hasába egész almát rejtek, mellé hagymát és almát is pakolok. Ezekkel együtt sütöm meg a fácánt. Az alma és hagyma egyvelege isteni ízt kölcsönöz a vadhúsnak, de ezt a készítési módot egész csirkével is bátran kipróbálhatjuk.

Amikor kacsát készítek, először jól átdörzsölöm sóval, tepsibe teszem, majd egy szál friss, isteni illatú zöld rozmaring megy a tetejére és úgy rakom be az egész kacsát a sütőbe.Ebben az esetben sem használok többféle fűszert.

Így használd a római tálat! >>

Külföldi utazásai során milyen ételeket kóstol meg szívesen?

Voith Ági: Eddig bárhová mentem a világban, bármit nagy örömmel kipróbáltam. Családomban a magyaros ízvilág érvényesül, a magyaros ételeket szeretjük és készítjük a legszívesebben. Az olyan típusú merészebb ételeket sosem kóstolnám meg, mint például egy sült sáska vagy selyemhernyó. A különböző jó minőségű, zseniálisan elkészített tengeri rákokat, polipokat viszont nagyon szeretem.

Melyik a kedvenc rovata a NoSaltyn, illetve milyen cikkeket olvas?

Voith Ági: A Világkonyha rovat cikkeit rendszeresen figyelemmel kísérem. Imádom a különleges, minőségi alapanyagokból előállított, egzotikus ízharmóniával megáldott fogásokat, úgyhogy mindig kíváncsian olvasom a különböző kultúrákból jövő, kulináris szokásokról szóló témákat.

Ádám, lassan elkezded édesanyáddal az ínycsiklandó székelykáposzta főzését, amelynek készülési fázisait mi magunk is nyomon követhetjük. Mielőtt még bemennénk együtt a Bodrogi konyhájába, mesélnél nekünk és a kedves olvasóknak az éttermedről?

Bodrogi Ádám: A Bodrogi Kúria felépítése után, ahol, amit csak lehetett, megtanultam a vendéglátásról, nagy álomképként lebegett előttem egy igazi, elegáns hangulatú a’ la carte étterem megvalósítása. 2012 áprilisában sikerült megnyitnom egy olyan éttermet, ahová én magam is törzsvendégként térnék vissza. A csodálatos étterem tökéletes, problémamentes működéséhez dukál egy kiváló csapat is, amellyel a Bodrogi teljes mértékben rendelkezik.Az étterem konyháját Zoboki Zoltán mesterszakács vezeti. Nap mint nap olyan csodákat készítünk el a magyar kulináris alapokból kiindulva, tökéletes alapanyagok segítségével, amelyek a nemzetközi gasztronómia területén is megállják a helyüket.

Mely ételeitekre vagytok a legbüszkébbek?

Bodrogi Ádám: Étlapunk kínálata három részre osztható: a házias ízek, a kúria ízei és a nemzetközi ízek. A több mint százéves családi receptjeinkből készülő ételkülönlegességek mellett, saját készítésű kenyérrel, lekvárokkal, levesbetétekkel, és naponta megújuló ínyenc meglepetésekkel igyekszünk elkápráztatni hűséges vendégeinket, mindehhez természetesen az idénynek megfelelő, friss alapanyagokat felhasználva. Amit semmiképpen sem szabad nálunk kihagyni a sok-sok különleges finomság mellett, és meleg szívvel ajánlanék minden kedves leendő, illetve meglévő vendégeinknek, az egy főétel, tűzdelt őzpecsenye mézben karamellizált endíviával, almás burgonyarösztivel, és egy mennyei desszert lenne, amelyet egyik nagyon kedves, császármorzsa-rajongó törzsvendégünk kívánságára készítettünk el.

Ez pedig nem más, mint a császárpalacsinta csokoládéöntettel.

Fotó: Fülöp Noémi, Smink: Levy-Molnár Lilla

A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek