Fácánleves Kozma módra: recept

1 adag
476
kcal
Fácánleves Kozma módra:
Fácánleves Kozma módra:
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az a legjobb, ha van az embernek legalább egy kedves vadász ismerőse, aki frissen lőve, szállítja a fácánokat, és egy önfeláldozó anyósa, aki hajlandó konyhakészre tisztítani helyettünk a jószágokat :).

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ha van kedvünk, akkor a melle húsát ki lehet filézni, és vékony csíkokra szeletelni. Ezt akkor tegyük, mikor már teljesen megfőtt.

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöldséges fácánleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fácánokat megkopasztjuk, nem túl forró, enyhén sós vízben (ez elég babramunka, kitokozni, szőrteleníteni). A belsőséget eltávolítjuk a zúza és a szív kivételével (én a máját nem szoktam belefőzni). A megtisztított fácánt feldaraboljuk úgy, mint egy tyúkot, Ha a fácán túl kövér, a hájat leszedjük róla.
  2. Beletesszük kb. 6-7 literes fazékba, felöntjük hideg vízzel majdnem teli, a zöldségek térfogatának helyet hagyva.
  3. Feltesszük a tűzhelyre, közepes lángra (fokozatra), mikor felforrt, levesszük takarékra (kis fokozatra), lehabozzuk, hogy szép tiszta legyen a leve.
  4. Most beletesszük a megtisztított, félig négybe hasított sárgarépát, gyökeret és a zellert egyben.
  5. A vöröshagymáról lefejtünk egy sor héjat, és úgy tesszük bele.
  6. Mehet bele a petrezselyemzöld, a megpucolt fokhagyma gerezdek, bors, só.
  7. Nagyon lassú tűzön főzzük.
  8. A hús megpuhulása előtt kifőzzük a levestésztát. (cérnametélt vagy csigatészta)

statisztika

beküldve:
nézettség: 11 562
elküldve: 2
receptkönyben: 77
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Kozma Gyula

Mióta szakács: 2010.08.25.
7 recept

Hozzászólások (7)

coffmano
coffmanov, 2012-03-11 15:44

Keresztapu! Ilyet nekem is hozhatsz ha van esetleg elfekvőben egy kis fácán husi... :D :P

witteva28
witteva28v, 2012-01-08 12:14

Kedves Gyula!
Én a fácánt inkább megnyúzom, ezzel elkerülve a "plusz" munkát.
Miután megfőztem a húst, megsütöm tejszínesen.
Így is finom. :)

cékla
céklav, 2012-02-05 19:25

Kérhetem esetleg a tejszínes fácán receptjét, mert nálam is most készül levetkőzni egy fácán. És úgy gondolom, hogy a tejszínes fácánt a gyerekeim is megennék. Ha másképp nem lehet, akkor megkérem írja meg a czkatalin@yahoo.com email címre. Köszönöm és szép estét....

witteva28
witteva28sze, 2012-03-07 21:44

Megkésve de nagyon szívesen!
Ha már a leves majdnem kész van, és a hús is megfőtt vegyük ki.
Én csináltam egy kis dinsztelt hagymaágyat a fácánnak.
Tejszínt kevés liszttel összekevertem (kb. 2 ek.) só, bors és 1 merőkanálnyi húslé - összekevertem rá a husira és be a sütőbe. A fácánt még 4-5 gerezd darabolt fokhagymával megkínáltam.
20 perc alatt kész is.
Jó étvágyat!

kozma-gyula
kozma-gyulah, 2013-01-14 19:38

Ezt ki akarom próbálni! Már a fagyasztóban a fácán, de mi lesz a leves többi levével?

kozma-gyula
kozma-gyulah, 2013-01-28 20:58

Most a zöldségeket fel kockáztam és kifelejtettem a petrezselyem zöldet így is nagyon finom lett. Jó étvágyat kívánok!

Legfrissebb cikkek

Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Ízes töltött tojás a régmúltból
Ízes töltött tojás a régmúltból
Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?
Hajdina a spájzban
Hajdina a spájzban
A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság, érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!
477