Fácánleves Kozma módra: recept

1 adag
477
kcal
Fácánleves Kozma módra:
Fácánleves Kozma módra:
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az a legjobb, ha van az embernek legalább egy kedves vadász ismerőse, aki frissen lőve, szállítja a fácánokat, és egy önfeláldozó anyósa, aki hajlandó konyhakészre tisztítani helyettünk a jószágokat :).

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ha van kedvünk, akkor a melle húsát ki lehet filézni, és vékony csíkokra szeletelni. Ezt akkor tegyük, mikor már teljesen megfőtt.

receptjellemzők

konyha: magyar
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: közepes
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöldséges fácánleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fácánokat megkopasztjuk, nem túl forró, enyhén sós vízben (ez elég babramunka, kitokozni, szőrteleníteni). A belsőséget eltávolítjuk a zúza és a szív kivételével (én a máját nem szoktam belefőzni). A megtisztított fácánt feldaraboljuk úgy, mint egy tyúkot, Ha a fácán túl kövér, a hájat leszedjük róla.
  2. Beletesszük kb. 6-7 literes fazékba, felöntjük hideg vízzel majdnem teli, a zöldségek térfogatának helyet hagyva.
  3. Feltesszük a tűzhelyre, közepes lángra (fokozatra), mikor felforrt, levesszük takarékra (kis fokozatra), lehabozzuk, hogy szép tiszta legyen a leve.
  4. Most beletesszük a megtisztított, félig négybe hasított sárgarépát, gyökeret és a zellert egyben.
  5. A vöröshagymáról lefejtünk egy sor héjat, és úgy tesszük bele.
  6. Mehet bele a petrezselyemzöld, a megpucolt fokhagyma gerezdek, bors, só.
  7. Nagyon lassú tűzön főzzük.
  8. A hús megpuhulása előtt kifőzzük a levestésztát. (cérnametélt vagy csigatészta)

statisztika

beküldve:
nézettség: 11 775
elküldve: 2
receptkönyben: 78
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Kozma Gyula

Mióta szakács: 2010.08.25.
7 recept

Hozzászólások (7)

coffmano
coffmanov, 2012-03-11 14:44

Keresztapu! Ilyet nekem is hozhatsz ha van esetleg elfekvőben egy kis fácán husi... :D :P

witteva28
witteva28v, 2012-01-08 11:14

Kedves Gyula!
Én a fácánt inkább megnyúzom, ezzel elkerülve a "plusz" munkát.
Miután megfőztem a húst, megsütöm tejszínesen.
Így is finom. :)

cékla
céklav, 2012-02-05 18:25

Kérhetem esetleg a tejszínes fácán receptjét, mert nálam is most készül levetkőzni egy fácán. És úgy gondolom, hogy a tejszínes fácánt a gyerekeim is megennék. Ha másképp nem lehet, akkor megkérem írja meg a czkatalin@yahoo.com email címre. Köszönöm és szép estét....

witteva28
witteva28sze, 2012-03-07 20:44

Megkésve de nagyon szívesen!
Ha már a leves majdnem kész van, és a hús is megfőtt vegyük ki.
Én csináltam egy kis dinsztelt hagymaágyat a fácánnak.
Tejszínt kevés liszttel összekevertem (kb. 2 ek.) só, bors és 1 merőkanálnyi húslé - összekevertem rá a husira és be a sütőbe. A fácánt még 4-5 gerezd darabolt fokhagymával megkínáltam.
20 perc alatt kész is.
Jó étvágyat!

kozma-gyula
kozma-gyulah, 2013-01-14 18:38

Ezt ki akarom próbálni! Már a fagyasztóban a fácán, de mi lesz a leves többi levével?

kozma-gyula
kozma-gyulah, 2013-01-28 19:58

Most a zöldségeket fel kockáztam és kifelejtettem a petrezselyem zöldet így is nagyon finom lett. Jó étvágyat kívánok!

Legfrissebb cikkek

Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Tény, hogy egyre hidegebbek a napok, és ahogyan a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé fordulunk, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt.
A kávé és a sütemény harmóniája
A kávé és a sütemény harmóniája
Egy csésze kávé mellé mi lehetne finomabb, mint egy ízében hozzá illő sütemény? De vajon melyik kávétípushoz milyen aromák illenek? Az Omnia segítségével utánajártunk. (x)
Az olívaolaj nem csak szűz lehet
Az olívaolaj nem csak szűz lehet
Az olívaolaj fontos hozzávalója ételeink nagy részének. Ezerféle színű és állagú olajjal találkoztunk már, de mikor melyiket használjuk?
477