Stíriai metélt recept

Kalória?
Stíriai metélt
Stíriai metélt
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A magyar konyhában a tehéntúró felhasználása nagyon sokrétű.
Édes és sós főételekhez, süteményekhez is kedvelt alapanyag.
A stíriai metélt egyik a sok édes változat közül.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
konyha: osztrák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót krumplinyomóval áttörjük.
  2. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, a citrom héját lereszeljük.
  3. A túrót a liszttel, 1 egész tojással és 1 tojássárgájával, 1 mk sóval, 1 ek porcukorral, valamint 1 ek tejföllel összegyúrjuk.
  4. 6 dkg vajat 3 tojás sárgájával és a maradék porcukorral kikeverünk, hozzáadjuk a citromhéjat, a mazsolát, valamint a tejfölt, amivel jól elkeverjük.
  5. A túróval gyúrt tésztát alaposan belisztezett deszkán kb 0.5 cm vastagra nyújtjuk és 1cm széles 10 cm hosszú csíkokra vágjuk.
  6. Bő forró, enyhén sós vízben kifőzzük (kb 6 perc).
  7. Míg a tészta fő, a tojások fehérjéből kemény habot verünk, amit elvegyítünk a tojássárgás keverékkel.
  8. A maradék 4 dkg vajjal kikenünk egy tűzálló tálat és beszórjuk a zsemelmorzsával.
  9. A kifőtt metéltet leszűrjük, lazán elkeverjük a tojásos masszával és belesimítjuk a sütőedénybe.
  10. Előmelegített, forró sütőben 200 C°-on addig sütjük, míg a teteje szép piros lesz. Kb 30-35 perc alatt megsül.

  • költség: 1310 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 114 237
elküldve: 32
receptkönyben: 1 658
elkészítve: 52/81
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (21)

libaláb
libaláb p, 2014-12-05 20:56

Soha életemben nem ettem még stíriai metéltet, de a férjem addig emlegette, hogy gondoltam nekiveselkedek. Jó nagy hűhót csaptam, mert azt hittem, hogy nehéz és hosszadalmas dolog lesz, de legnagyobb meglepetésemre könnyű volt elkészíteni, ráadásul ilyen finomságra sem számítottam, ez eszméletlen :) A jövőben biztosan rendszeresen a menü része lesz, köszönet ezért a receptért.

niki b
niki b cs, 2013-06-13 02:27

Szia Muci!

Köszönöm a választ. Én téglalap alakúba csináltam ami valószínű nagyobb mint a te oválisod ezért elég laposak lett./ de nagyon finom/ Legközelebb vagy dupla adagot csinálok :-) vagy én is oválisba rakom.

Muci
Muci / Muci p, 2013-06-07 16:28

Szia " niki b " !
Az én jénaim 2.5 literes. Mivel ovális, a paramétereit cm-ben nem tudom megadni.
Üdv.: Muci

NTamas
NTamás / NTamas v, 2012-12-09 23:37

A recept alapján készült ma az ebéd. Életem első stíriai metéltje. Sikere volt! Nagyon finom lett. Annyival egészítettem ki, de csak megszokásból, hogy a mazsolák rumaromás vízben áztak az előkészületek elejétől. Nem rontott az ízeken, pont ellenkezőleg. Csak ajánlani tudom a receptet.

MeliBubu
MeliBubu v, 2012-08-26 13:33

Már többször elkészítettem a recepted alapján, és isteni! :) Senki ne keressen másik változatot, ha stíriait szeretne sütni, csinálja csak ezen recept alapján! :) Köszönet érte! :)

fildus
fildus / fildus h, 2012-03-12 14:04

Én mazsolából picit többet tettem bele, dupláját és a "mártásba" tettem egy csomag vaniliás cukrot is. Picit tovább sütöttem, hogy a felső réteg kérge is barna legyen. Isteni finom lett! :-)

Csilike
Csilike cs, 2011-02-10 18:21

Most csináltam először stíriait, és nagyon jó a recept! Finom lett!!

torkika
Torkika / torkika szo, 2010-08-07 20:42

Gimnazista korom óta keresem ezt a receptet, ez az igazi!
Ma elkészítettem, isteni!
Köszönöm! Anikó

Zsusza
Bloemcake / Zsusza cs, 2010-07-01 08:17

Üdv mindenkinek.
Én réteslisztet használok hozzá, úgy sokkal lágyabb a kisült tészta. ajánlom mindenkinek. ez a finomság olyan egyszerűen elkészíthető, hogy még a 14 éves fiam is nagyon finomra el tudja készíteni. Zsuzsa

szlivia2
szlivia2 k, 2010-03-30 09:15

Elkészítettem én is múlt héten,mert a férjemnek ez a kedvence!Megcsináltam már egy pár recept alapján,de ez alapján lett a legfinomabb,bár az az igazság,hogy egy kicsit ezen is változtattam,mert tettem egy kis túrót a szaftba is!40dkg túró a tésztába,20dkg túró a szaftba,meg mivel szeretjük a mazsolát abból 20 dkg-ot tettem bele!Isteni lett!Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszi!

Muci
Muci / Muci szo, 2009-03-28 17:28

Valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy a stíriai metélt tésztája a recept 3, 5 és 6 pontjában
leírtak szerint készül túróból, lisztből és tojásból egy kevés tejföl és cukor, valamint csipetnyi só
hozzáadásával.

Üdv.: Muci

k
Bloemcake / k szo, 2009-03-28 15:48

mennyi teszta szukseges ehez a recepthez mert en azt nem latom feltuntetve!!

Legfrissebb cikkek

A derelyék története – a derelyém története
A derelyék története – a derelyém története
Ha a böjt nem elég ok arra, hogy a húsmentes ételekhez forduljunk, akkor legyen elég a kapros-túrós sós derelye. Még akkor is, ha magas sarkú cipőt kell hozzá húzni.
Életmódváltás 100%-on - interjú Hajagos Andreával
Életmódváltás 100%-on - interjú Hajagos Andreával
Reggel edz, délelőtt Merkellel találkozik, délután szerkeszt, aztán vág, este indiai tánc, majd zenekari próba, és ha marad egy kis idő, kozmetikusként szépíti a barátnőket.
947