Stíriai metélt recept

Stíriai metélt
Stíriai metélt
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A magyar konyhában a tehéntúró felhasználása nagyon sokrétű.
Édes és sós főételekhez, süteményekhez is kedvelt alapanyag.
A stíriai metélt egyik a sok édes változat közül.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
konyha: osztrák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót krumplinyomóval áttörjük.
  2. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, a citrom héját lereszeljük.
  3. A túrót a liszttel, 1 egész tojással és 1 tojássárgájával, 1 mk sóval, 1 ek porcukorral, valamint 1 ek tejföllel összegyúrjuk.
  4. 6 dkg vajat 3 tojás sárgájával és a maradék porcukorral kikeverünk, hozzáadjuk a citromhéjat, a mazsolát, valamint a tejfölt, amivel jól elkeverjük.
  5. A túróval gyúrt tésztát alaposan belisztezett deszkán kb 0.5 cm vastagra nyújtjuk és 1cm széles 10 cm hosszú csíkokra vágjuk.
  6. Bő forró, enyhén sós vízben kifőzzük (kb 6 perc).
  7. Míg a tészta fő, a tojások fehérjéből kemény habot verünk, amit elvegyítünk a tojássárgás keverékkel.
  8. A maradék 4 dkg vajjal kikenünk egy tűzálló tálat és beszórjuk a zsemelmorzsával.
  9. A kifőtt metéltet leszűrjük, lazán elkeverjük a tojásos masszával és belesimítjuk a sütőedénybe.
  10. Előmelegített, forró sütőben 200 C°-on addig sütjük, míg a teteje szép piros lesz. Kb 30-35 perc alatt megsül.

  • költség: 1310 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 109 639
elküldve: 31
receptkönyben: 1 596
elkészítve: 34/63
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (18)

niki b
niki bcs, 2013-06-13 03:27

Szia Muci!

Köszönöm a választ. Én téglalap alakúba csináltam ami valószínű nagyobb mint a te oválisod ezért elég laposak lett./ de nagyon finom/ Legközelebb vagy dupla adagot csinálok :-) vagy én is oválisba rakom.

Muci
Mucip, 2013-06-07 17:28

Szia " niki b " !
Az én jénaim 2.5 literes. Mivel ovális, a paramétereit cm-ben nem tudom megadni.
Üdv.: Muci

NTamas
NTamash, 2012-12-10 00:37

A recept alapján készült ma az ebéd. Életem első stíriai metéltje. Sikere volt! Nagyon finom lett. Annyival egészítettem ki, de csak megszokásból, hogy a mazsolák rumaromás vízben áztak az előkészületek elejétől. Nem rontott az ízeken, pont ellenkezőleg. Csak ajánlani tudom a receptet.

MeliBubu
MeliBubuv, 2012-08-26 14:33

Már többször elkészítettem a recepted alapján, és isteni! :) Senki ne keressen másik változatot, ha stíriait szeretne sütni, csinálja csak ezen recept alapján! :) Köszönet érte! :)

fildus
fildush, 2012-03-12 15:04

Én mazsolából picit többet tettem bele, dupláját és a "mártásba" tettem egy csomag vaniliás cukrot is. Picit tovább sütöttem, hogy a felső réteg kérge is barna legyen. Isteni finom lett! :-)

Csilike
Csilikecs, 2011-02-10 19:21

Most csináltam először stíriait, és nagyon jó a recept! Finom lett!!

Muci
Muciv, 2010-08-08 15:19

Kedves Anikó !
Örülök, hogy segíthettem.
Üdv.: Muci

torkika
torkikaszo, 2010-08-07 21:42

Gimnazista korom óta keresem ezt a receptet, ez az igazi!
Ma elkészítettem, isteni!
Köszönöm! Anikó

Zsusza
Zsuszacs, 2010-07-01 09:17

Üdv mindenkinek.
Én réteslisztet használok hozzá, úgy sokkal lágyabb a kisült tészta. ajánlom mindenkinek. ez a finomság olyan egyszerűen elkészíthető, hogy még a 14 éves fiam is nagyon finomra el tudja készíteni. Zsuzsa

szlivia2
szlivia2k, 2010-03-30 10:15

Elkészítettem én is múlt héten,mert a férjemnek ez a kedvence!Megcsináltam már egy pár recept alapján,de ez alapján lett a legfinomabb,bár az az igazság,hogy egy kicsit ezen is változtattam,mert tettem egy kis túrót a szaftba is!40dkg túró a tésztába,20dkg túró a szaftba,meg mivel szeretjük a mazsolát abból 20 dkg-ot tettem bele!Isteni lett!Mindenkinek csak ajánlani tudom!Köszi!

Muci
Muciszo, 2009-03-28 18:28

Valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy a stíriai metélt tésztája a recept 3, 5 és 6 pontjában
leírtak szerint készül túróból, lisztből és tojásból egy kevés tejföl és cukor, valamint csipetnyi só
hozzáadásával.

Üdv.: Muci

k
kszo, 2009-03-28 16:48

mennyi teszta szukseges ehez a recepthez mert en azt nem latom feltuntetve!!

Legfrissebb cikkek

8 kedvenc savanyúságreceptünk
8 kedvenc savanyúságreceptünk
Itt a szezon az évi savanyúságadagok elkészítésére – ha már csak a recept hiányzik, segítünk megtalálni a legjobbat!
Tojásból habot - menj biztosra!
Tojásból habot - menj biztosra!
Habcsók, pavlova, szuflé vagy mousse: mind azon múlik, hogyan bánunk a tojásfehérjével. Miben, mivel és hogyan: tudj meg mindent a tojáshabról!
A 112 éves sonka még mindig ehető
A 112 éves sonka még mindig ehető
Legalábbis ezt állítják annak az amerikai múzeumnak a dolgozói, akik nemrégiben ülték meg a sonka 112. szülinapját.
960