Töltött karalábé 2. recept

Töltött karalábé 2.
Töltött karalábé 2.
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végre találtam a piacon közepes méretű, zsenge karalábét, ami alkalmas töltött karalábénak.
Sürgősen meg is főztem ezt a tavaszi finomságot.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tavasz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

hússal töltött karalábé, darált húsos töltött karalábé, tavaszi töltött karalábé

elkészítés

  1. A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, egy fakanálnyi zsíron megdinszteljük.
  2. A rizst hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük.
  3. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a nyers tojásokkal, a dinsztelt hagymával, belekeverjük az őrölt borsot és a sót.
  4. A karalábékat meghámozzuk, karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy kb 2 mm vastagságú fala maradjon és a tetején kb 4-5 cm átmérőjű nyílás legyen.
  5. A karalábéforgácsokat, ha túl nagyok, késsel tovább aprítjuk.
  6. A karalábékat megtöltjük a darálthúsos keverékkel, ha marad ki töltelékünk, gombócokat formálunk belöle.
  7. Egy nagy lábasba helyezzük a megtöltött karalábékat, közé szórjuk az apró karalábét, felöntjük 6 dl tej és 6 dl víz keverékével, beleszórunk 1.5 tk sót és feltesszük főni.
  8. A csupasz gombócokat kicsit később, kb 15 perc múlva tesszük bele.
  9. A petrezselymet felaprítjuk.
  10. Amikor a karalábé és a töltelék is megpuhult (kb 50 perc alatt), szűrőlapáttal kiszedjük egy másik edénybe és a szószt berántjuk.
  11. Rántás : a lisztet a zsírral világos zsemleszínűre pirítjuk, felengedjük kb 3 dl hideg vízzel és berántjuk a szószt.
  12. Beleszórjuk a felaprított zöldpetrezselymet, hozzákeverjük a tejfölt, összeforraljuk és belerakosgatjuk a töltelékeket.

  • költség: 1361 Ft
  • elkészítettem: 62 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 82 798
elküldve: 30
receptkönyben: 733
elkészítve: 16/42
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (16)

kovacsbmaria
kovacsbmariah, 2013-03-04 17:39

Lehet venni a piacon óriás karalábét, ami kb. 1-1,5 kilós és azt megtölteni. Cseréptálba megsütve nagyon finom . Tojásos tejföllel leöntve és utolján megszórni sajttal.
Az óriáskaralábé ritkán fásul meg. A héjáról megismerni,hogy milyen öreg.
Üdv. Marika mama.

szaboadel
szaboadelv, 2013-02-03 15:39

Kedves "Muci"!
Most bukkantam a receptedre, elmentettem és ki fogom próbálni.
Gyerekkoromban sokszor ettem töltött karalábét, nagyon szeretem, de már évtizedek
óta nem készítettem, mert mindig attól félek, hogy "fás" a karalábé és még megfőzve
sem ehető.Eldöntöttem, hogy félreteszem a félelmemet és ahogy lesz az idén friss,zsenge
karalábé kipróbálom a receptedet, amely Édesanyám által készített ételre emlékeztet.
Üdv. további szép napot kívánok: Adél

nandip
nandipk, 2012-09-25 09:55

Tegnap megcsináltam, és nekem is Anyukám klasszikusa ugrott be. Nagyon finom, köszönöm.

barnamargo
barnamargop, 2012-05-18 10:53

Szia Muci! Akárcsak a többiek, én is nagyon örültem a receptednek. Igazi békebeli recept. Most állítottam össze a masszát, isteniek az ízek. Nagyon köszönöm én is, de a sok-sok beadott receptjeid is csuda jók. Szia Margó

monyeszka
monyeszkaszo, 2012-04-21 21:21

Még sosem főztem töltött karalábét sőt nem is nagyon ettem, de ezt most kipróbáltam és nagyon jó lett. Köszi a receptet :)

tunderke23
tunderke23k, 2012-04-17 11:47

Ez az igazi töltött karalábé recept. Egyszerűen imádom. Most hogy kismama vagyok kívánom... Köszönet érte :)

Hasznos Virág
Hasznos Virágcs, 2012-01-12 14:04

Ez nagyon finom, engem a gyerekkoromra emlékeztet. Köszönöm, hogy eszembe juttattad. Én is így készítem
Köszönöm Vira

moncsicsi83
moncsicsi83k, 2011-08-02 23:43

Sosem ettem még ilyet, de ennek vége. Szorgos kertészkedésem eredménye a szép karalábé, amiből isteni finom töltöttet csináltam. Köszi a receptet ;)

melcsi78
melcsi78v, 2011-06-26 20:07

Úgy látszik ez az a klasszikus Anyáink karalábéja :)))) Én is már régóta keresem... Igaz nálunk ez úgy készült, h nem töltötte anyukám, hanem apróra vágta az összes karalábét, és bele volt főzve simán a húsgombóc. De a recept az ez, szerintem. Köszönöm :)

evacili
evacilisze, 2011-06-22 15:03

Ezt a töltött karalábé receptet keresem már nagyon régen!!! Hétvégén ez lesz a menü.

Yve
Yvek, 2011-05-24 05:06

Igen, szamomra is otthoni emlekeket keltettel ezzel a recepttel.
+ baberlevel, s minden mas stimmel. Hmmm, ideje elkeisztenem. Koszonom az emlekeztetest ...es a receptet.
Vidam hetet, szia Evy

Muci
Mucisze, 2010-10-27 16:40

Kedves Marcsi !
Nagyon örülök, hogy rátaláltál erre a receptre, ami kedves emlékeket ébreszt benned. Remélem,ha megfőzöd nem fogsz csalódni.
Üdv. : Muci

Lardee32
Lardee32sze, 2010-10-27 15:47

Hűűűűűűűűűűűűűűűűűű,
ez az a fajta töltött karalábé, amit régen még édesanyám főzött, és nem láttam sehol eddig a receptjét...
ezer hála érte, hogy megosztottad velünk.

Köszi, Marcsi

Legfrissebb cikkek

4 ok, hogy helyi termékeket vásároljunk
4 ok, hogy helyi termékeket vásároljunk
A helyi termékek ma reneszánszukat élik, a fogyasztói igények nőnek, és a beszerzési források tárháza is ennek megfelelően bővül. De mit is nevezhetünk helyi terméknek?
Ínycsiklandó parfümök
Ínycsiklandó parfümök
Ehető alapanyagok a parfümökben? A kölnivíz 1714-es színre lépése óta igen sok változás történt a gyártási folyamatokban.
Paprikára fel!
Paprikára fel!
A tavasz egyet jelent a friss és zamatos zöldségek és gyümölcsök megjelenésével a konyhában. Idén ráadásul már a szezon előtt kerülhet magyar paprika a fazékba! (X)
819