Vegasztrománia - nem csak vegáknak

Egy hiánypótló szakácskönyv vegetáriánus ételekkel, nem csak vegáknak. Változatosság, kreativitás, kísérletezés - van élet a rántott sajton túl is.

Bede Anna, gasztroblogger első könyve

Bede Anna közel nyolc éve húsmentesen éli az életét és saját bevallása szerint egész életében vegetáriánus volt, csak korábban inkább a „válogatós” jelzőt aggatták rá és ő is saját magára. Aztán egy szép napon úgy ébredt, hogy a szervezete nem kívánta többé a húst, ugyanakkor a gasztronómia iránti szenvedélyétől hajtva igyekezett túllépni a rántott sajton és olyan ételeket megalkotni, amelyek legalább olyan ízletesek és változatosak, mint a húsevők ételei. Ennek nyomán született meg 2007-ben Vegasztrománia című blogja, amelynek népszerűségét és létjogosultságát az is jól mutatja, hogy tavaly a gasztroblogok kategóriájában elnyerte a Goldenblog díjat, sőt a napokban megjelent első szakácskönyve is, amellyel mi is közelebbről megismerkedhetünk.

A könyvbemutató menüje

Október 4-én, a Mom Parkban található Non+ pop-up üzletben egy divatbemutatóval egybekötve ismerkedhetett meg először a nagyérdemű a blog nevét viselő szakácskönyvvel. A letisztult ruhadarabokhoz Anna ételeit párosították, méghozzá színek szerint. Így született meg a konyhai kifutó és egy kis ízelítő a könyvből, ahol is lila-fehér kombinációt a lilakáposzta krémleves tejszínnel képviselte vagy a narancssárgát a gyömbéres-sütőtökös frissítő, míg a fekete-zöld párost a fekete babgolyó marinált zöldpaprikával.

Gyömbéres-sütőtökös frissítő

És ez valóban csak ízelítő volt, hiszen alig vártam, hogy végre belelapozhassak a könyvbe, hiszen egy jó ideje én is figyelemmel kísértem Anna munkáját, másrészt tudtam, hogy a Boook könyvkiadó vette gondozásába a kötetet, akik ritkán nyúlnak mellé és időről-időre piacra dobnak egy idényesen összeállított és minőségi tartalommal megtöltött gasztroszerzeményt. Nem is kellett csalódni, hiszen ez a könyv is jól illeszkedik a kiadó stílusába.

A Boook kiadó könyveinek legnagyobb erénye a csodálatos fotókban rejlik. Jól érzik a trendeket és a Vegasztrománia rusztikus, vidéki hangulat igencsak közel áll a szívemhez. Ráadásul nem profi fotóssal dolgoztak, hiszen az összes ételfotó szintén Anna munkáját dícséri. Kevés körítéssel, de a kiegészítőket tökéletesen megválogatva, szépen fényelve és nagyszerűen komponálva gyönyörködhetünk a finomságokban. Már átlapozni is megéri, persze azzal számoljunk, hogy 4-5 oldal után meglehetősen éhesek leszünk.

Gréti és Nóra a szerzővel, Bede Annával beszélget

A receptek érthetőek, átláthatóak, bár ezen nincsen mit csodálkozni, hiszen a szerző blogos múltját figyelembe véve elvárható az efféle rutin. Kapunk egy-egy személyes sztorit vagy leírást is hozzájuk és ez adja meg a könyv valódi karakterét. A néhány mondatos szösszeneteket végigolvasva elénk tárul nem csak a szerző személye, de saját világa is, amelyben alkot. Ezt segít vizuálisan is értelmezni az a néhány életkép és hangulatfotó, amelyet Erdőháti Áron készített. Ezek is mind-mind tökéletesek, csupán egy baj van velük: kevés. Annyira tetszetősek, hogy néznék még. (Én személy szerint direkt ezeket kutatva is újra átnéztem a könyvet.)

Szerkesztés tekintetében meglehetősen egyszerű: a fejezetek a hagyományos fogások szerint épülnek fel. Nem túl újító szellemű, ellenben kifejezetten felhasználóbarát és megkönnyíti a keresgélést. Külön érdekesség, hogy minden egyes receptnél egy kis piktogram segíti a tájékozódásunkat, hogy éppen milyen recepttel állunk szemben, mert vega és vega között is van különbség. A könyv a teljes állati eredetű étrendet lefedi, azaz találunk benne húsmentes, tojásmentes, tejmentes, tojás és tejmentes, valamint vegán (minden állati eredetű hozzávaló kizárásával) megalkotott receptet is. Jól meglovagolja a mai trendeket, mert a már említett vegán ételek mellett, teljesen nyers recepteket is találunk. Főleg desszertekben erős a nyers vonal, ahol a brownie vagy a sajttorta efféle verzióját is megtaláljuk.

A Vegasztrománia „belülről"

Igen hasznos megoldás a vega-kamra, amely segít abban, mi az amivel szükségeltetik megtömni a kamrapolcot amennyiben egy könnyen összedobható vegetáriánus fogásra vágyunk. A lista elég hosszú, irigylem is Annát, mert jó nagy szekrénye lehet.

A kedvenceim a könyvből:

  • Almás-tormás céklakrémleves
  • Bab-zab burger
  • Kakukkfüves gombapástétom diós vajjal
  • Sütőtökös pots de céme

Sokszor hallottuk már, hogy a húsmentes ételek is lehetnek ugyanolyan jók, mint a húsos változatok. Bede Anna ebben a könyvben ezt be is bizonyítja, ráadásul mindezt úgy teszi, hogy közben nem próbál megtéríteni minket. A blog olvasóinak és rajongóinak kötelező beszerezni, hiszen csupa új recepttel ismerkedhetnek meg, tehát nem az online receptek puszta papírra vetéséről van szó. A könyv nem csak vegetáriánusoknak ajánlott. Jómagam előszeretettel fogyasztok mindenféle állati eredetű hozzávalót, de van, hogy én is valamilyen vega finomságra vágyom. Mától könnyű dolgom lesz: felütöm a Vegasztromániát. A nehézség csupán annyi, hogy a rengeteg nagyszerű recept közül ki kell választanunk majd egyet.

Vegasztrománia blog

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!