Vegán és fine dining? 5+1 hazai étterem, ahol vegán menüvel várnak

Manapság már alapvetés, hogy egy valamire való étteremben ne okozzon gondot, ha a vendég elvi megfontolás, ételérzékenység vagy -allergia miatt mentesen étkezik. Mi most azt mutatjuk be, milyen éttermet válasszatok itthon, ha vegán fine dining vacsora a cél.

Óriási forradalom zajlik vegán fronton. Ma már nem néznek ufóként a vendégre, ha vegán fogást kér egy étteremben, emellett megtöbbszöröződött a kifejezetten vegán helyek száma. Az éttermi élmények legmagasabb kategóriáját jelentő fine diningot sem hagyta érintetlenül a vegán áttörés: olyan hazai éttermeket ajánlunk, ahol a vegánok is kiélvezhetik a fine dining élményt. 

  • Évek óta önálló vegán menüvel vár a Laurel Budapest 

Nyolcfogásos vegán degusztációs menüvel vár a VII. kerületi Laurel. A növényi alapú ételsorban is felfedezhetjük Mede Ádám séf és Ötvös Zsuzsanna cukrász mindig kísérletező világát: a téli menü olyan kalandokra hív, mint a vegán miso ramen leves, a Tempura, Citruskaviár, Ponzu vagy a Fekete szezám, Meggy, Shizo nevű fogások. 

Miso ramen, Laurel / forrás

Laurel Budapest 

Budapest VII. kerület, Kertész u. 29. 

  • Vegán kaland 15 felvonásban a Michelin-csillagos + Zöld Michelin-csillagos Saltban 

A közelmúltban a fenntarthatóságért újabb Michelin-csillagot kiérdemelt Salt hiperfókusz van az alapanyagokon. Tóth Szilárd séf és csapata rendszeresen járják a természetet, és a vadon nőtt terményekből is dolgoznak, ahogyan azt teszik a progresszív éttermi konyhák világszerte. Degusztációs menüjük egy fantasztikus kaland, nem kevesebb, mint 15 fogást számlál összesen. Előre kell jelezni, ha a vegán menüre vagyunk kíváncsiak: soha nem látott ízekben és alapanyagokban nem lesz hiány. 

Sárgaborsó tempeh, ami kóstolómenü vegetáriánus/vegán változatában kóstolható, Salt Budapest / forrás

Salt Budapest 

Budapest V. kerület, Királyi Pál u. 4. 

  • Endorfin degusztációs menü a Zeyában 

A Budapest belvárosi Zeya étteremben háromféle koncepcionális menüvel várnak: az Eufória és az Eksztázis mellett az Endorfin ételsora növényi hozzávalókból készül, és minden tétele izgalmasan hangzik a Fekete Gyöngy Molekuláris koktélgömbtől a Kelkáposzta,[Körbefuttatás-törés]Gersli, Sütőtök, Kardamom, Citrom, Tökmag című fogásig. 

Figyelem, a Zeya jelenleg felújítás miatt zárva! 

Zeya Restaurant / forrás

Zeya Restaurant 

Budapest V. kerület, Sas u 4. 

  • Először kínáltak Michelin-csillagos vegán élményt itthon: Babel Budapest 

A Babel élén séfkonzultánsként a progresszív konyhájáról ismert svéd Daniel Berlin áll, de nem is volt szükség a külföldi hatásra ahhoz, hogy gondoljanak az étteremben a vegánokra is. A hazai mezőnyből elsőként kínáltak Michelin-csillagos vegán menüt, amely azóta is elérhető. Az ételsor tételeit a Babelben nem árulják el előre, a foglalásnál kell jelezni, ha a vegán menüt szeretnénk végigkóstolni. 

Babel Budapest / forrás

Babel Budapest 

Budapest V. kerület, Piarista köz 2. 

  • A Balaton déli partján, növényi alapokon: Kistücsök Séfszoba 

A legendás balatoni étterem étlapján évek óta hangsúlyt kapnak az egészséges, növényi eredetű ételek. A Séfszoba egy különálló kistermet jelent, ahol látványkonyha előtt a szezon terményeiből készül az aktuális gourmet ételsor. A téli fine dining menün olyan ételek szerepelnek, mint a Gomba, polenta, mogyoró, petrezselyem vagy a Gesztenye, csokoládé, mandarin. A Kistücsök Séfszoba péntek és szombaton este tart nyitva, előzetes foglalás szükséges. 

Sárgaborsó-krémleves pattogatott kukoricával és mogyoróolajjal, Kistücsök Séfszoba / forrás

Kistücsök Séfszoba 

Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky út 25.

+1. Vegetáriánus menü a két Michelin-csillagos Standban 

Szulló Szabina és Széll Tamás étterme az itthon elért legmagasabb nemzetközi elismerésben, a két Michelin-csillagos minősítésben részesült (egyedül a tatai Platán érte el még ezt Pesti István vezetésével). Bár vegán menüsort nem hirdetnek, éttermük szintén évek óta gondol a vegetáriánusokra olyan tökéletesre hangolt fogásokkal, mint a Füstölt túrós derelye, gombaragu, tejföl, zsenge zöldfűszerek vagy a 2022-es Bocuse d’Oron szereplő versenyétel étteremre szabott verziója, a konfitált újburgonya, póréhagymakompót, burgonyapüré, vajas burgonyamártás, „gombakaviár és szarvasgomba”. 

Stand Restaurant / forrás

Figyelem, a Stand 2023. január 15 és 31. között téli szabadság miatt zárva. 

Stand Restaurant 

Budapest VI. kerület, Székely Mihály u. 2. 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több vegán téma itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.