Hamburger hús nélkül? Igen!

Megszületett a csicseriborsófasírt receptje, ugyanis rajongok a belőle készült ételekért. Kézenfekvő volt hát, hogy a húsmentes hamburger is ebből szülessen. 

Vegaburger csicseriborsóval

Régóta keresem a tökéletes vegaburger receptjét. Mivel vannak erőfeszítéseim az irányban, hogy több olyan napot iktassak be, amikor nem fogyasztok húst, így ha ténylegesen vegetáriánus nem is leszek, de a cél az, hogy csak heti egy-két alkalommal fogyasszak húst. Mivel a házi hamburger óriási kedvenc, amiről nem tudnék lemondani, viszont tisztában vagyok azzal, hogy hús nélkül is elképesztően jó ételek készülnek, így “nyakamba vettem az internetet” és megkerestem a számomra tökéletes receptet. Olyat kerestem, ami csicseriborsóval készül, ezért ugyanis rajongok minden formájában, meg is találtam és kiegészítettem a saját elképzeléseimmel. Sok friss fűszernövény és egy jó botmixer csodákra képes, ha hétköznapi vacsorára várok barátokat, biztos, hogy bevetem majd ezt a receptet.

A petrezselyem adott, azon nem változtatnék, de aki szereti, annak most is a kedvencemet, a friss koriandert ajánlanám hozzá, egy szép, termetes csokorral - ennek híján én most mentát aprítottam bele. Cseppnyi sütőpor kell ehhez a fasírthoz, sok-sok fokhagyma, egy joghurtos-tejszínes (én rizskrémet használtam sűrítőnek), zsemlemorzsa, olívaolaj és amennyi fűszer csak belefér!

Köményt használtam, ebből lehet rómait is, sok-sok frissen őrölt fekete bors és némi chiliszósz adott pikantériát a fasírtnak. Első körben olívaolajat nem dolgoztam a tésztába, így kissé száraz lett a végeredmény, viszont következő nekifutásra 2-3 evőkanál olívaolajat is tettem hozzá, a zsemlemorzsán spóroltam, így született meg a sokkal tökéletesebb csicserifasírt.

A zsemlét egy korábban már jól bevált, kelt tésztás recept alapján alkottam meg, ezt megtaláljátok a receptjeim között. Hozzá az öntetet elkészíteni nem kunszt, viszont pár óra hűtőben pihentetés nem árt neki. Locsoljuk meg vele a fasírtot, amire halmozhatunk még extra petrezselymet, megszórhatjuk szezámmaggal,és mindenek előtt aprítsunk hozzá koktélparadicsomokat - aki szereti citromot is facsarhat hozzá, illetve olívával meglocsolhatja. Egy elmélet szerint egyébként - ami Amerikában már számos követőre talált - mindent lehet enni, ha legalább ⅓ rész nyerset is fogyasztunk hozzá. Tehát a hamburger úgy is lehet egészséges, hogy például zsemléhez teljes kiőrlésű lisztet használunk , de a tálaláskor hozzáadott friss zöldségekkel is tehetünk magunkért egy lépést.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...