Főzz vadast állatok lelövése nélkül, az erdő ízes gombáiból

Vannak olyan (klasszikusan húsban dúskáló) fogások, amelyek meglepően jól konvertálhatók vegetáriánus síkra. A vadas is ilyen: mindössze az omlós hússzeleteket kell lecserélnünk egy nagy adag, tökéletes állagúra pirított gombára, és mondhatni, készen is vagyunk az átalakítással. Persze a lehető legjobb gombaállag és a legízesebb szósz elérése érdekében szükségünk lesz jó pár trükkre: a cikkben mindegyik megtalálható.

Szép emlékek fűznek a vadashoz. Gyermekként a vasárnapi ebédeket gyakran töltöttük a nagyszülők Lónyay utcai lakásában, ahol aztán rendszerint degeszre tömhettük magunkat minden finomsággal á la nagymama. A traktának sűrűn része volt a vadas is, amit krumplifánkkal vagy ropogós krokettel, esetleg zsemlegombóccal tunkoltunk nagy boldogan. Én lélekben/gyomorban mindig ezt az élményt, ezt az emléket, ezeket az ízeket vadásztam, amikor saját magam is megpróbálkoztam a vadas készítésével... általában sikertelenül. És nem az volt ennek az okozója, hogy időközben „lejöttem” a húsról: nem, valahogy egyáltalán nem számított, hogy hiányoznak a tányérról a rostos marhák.

A lényeg ugyanis a mindet összefogó mártásban bújt el. Amit az istenért sem tudtam tökéletesíteni.

Egészen addig, míg egy új recepttel nem találkoztam, Brecz Juci kollegám jóvoltából. Az ő (amúgy mindenmentes és hisztaminbarát elvek mentén megalkotott) vadasa volt az, ami végre hasonló ízélményt okozott, mint anno, a nagymama asztalánál kanalazott mártás. Ez következik most, pirított gombás kiegészítéssel és álompuha knédlivel tálalva, ez utóbbi már csak azért, hogy legyen a receptben egy kis rész belőlem is.

Nézd meg galériánkban a vadasgomba elkészítésének trükkjeit!

Videón is megmutatom a lépéseket, íme:

A szaftos vadasgomba teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...