Főzz vadast állatok lelövése nélkül, az erdő ízes gombáiból

Vannak olyan (klasszikusan húsban dúskáló) fogások, amelyek meglepően jól konvertálhatók vegetáriánus síkra. A vadas is ilyen: mindössze az omlós hússzeleteket kell lecserélnünk egy nagy adag, tökéletes állagúra pirított gombára, és mondhatni, készen is vagyunk az átalakítással. Persze a lehető legjobb gombaállag és a legízesebb szósz elérése érdekében szükségünk lesz jó pár trükkre: a cikkben mindegyik megtalálható.

Szép emlékek fűznek a vadashoz. Gyermekként a vasárnapi ebédeket gyakran töltöttük a nagyszülők Lónyay utcai lakásában, ahol aztán rendszerint degeszre tömhettük magunkat minden finomsággal á la nagymama. A traktának sűrűn része volt a vadas is, amit krumplifánkkal vagy ropogós krokettel, esetleg zsemlegombóccal tunkoltunk nagy boldogan. Én lélekben/gyomorban mindig ezt az élményt, ezt az emléket, ezeket az ízeket vadásztam, amikor saját magam is megpróbálkoztam a vadas készítésével... általában sikertelenül. És nem az volt ennek az okozója, hogy időközben „lejöttem” a húsról: nem, valahogy egyáltalán nem számított, hogy hiányoznak a tányérról a rostos marhák.

A lényeg ugyanis a mindet összefogó mártásban bújt el. Amit az istenért sem tudtam tökéletesíteni.

Egészen addig, míg egy új recepttel nem találkoztam, Brecz Juci kollegám jóvoltából. Az ő (amúgy mindenmentes és hisztaminbarát elvek mentén megalkotott) vadasa volt az, ami végre hasonló ízélményt okozott, mint anno, a nagymama asztalánál kanalazott mártás. Ez következik most, pirított gombás kiegészítéssel és álompuha knédlivel tálalva, ez utóbbi már csak azért, hogy legyen a receptben egy kis rész belőlem is.

Nézd meg galériánkban a vadasgomba elkészítésének trükkjeit!

Videón is megmutatom a lépéseket, íme:

A szaftos vadasgomba teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek