Visszatér az üvegbetétdíjas rendszer, de még nem úgy, ahogy régen megszoktuk

Bár 2023-tól újra bevezetik a betétdíjas rendszert, a jelenlegi állás szerint inkább a begyűjtésre, semmint az újrahasznosításra fog összpontosulni az üvegvisszaváltás, pedig ha újra tudnánk hasznosítani, és többször tudnánk felhasználni az üvegeket, az nagy mértékben csökkentené a környezetterhelést.

Két éven belül újra bevezetik itthon a betétdíjas üvegvisszagyűjtő rendszert, friss adatok szerint azonban jelenleg Magyarországon a borosüvegeknek csak kb. 50%-át gyűjtik vissza, míg Németországban és Svédországban ez az arány 90% körül mozog. Az összképet árnyalja, hogy az újratölthető palackok részesedése ezekben az országokban is stagnál vagy csökken, Németországban például 50% alá zuhant az arányuk az elmúlt pár évben.

Hazánkban a sörgyártók használnak még számottevő mennyiségben újratölthető üvegeket, de szintén egyre csökkenő arányban, 2019-ben már csak 21%-os volt a részesedésük a teljes gyártásból.

Ma már a hazai sörgyártók is csak mérsékelten használnak újra régi üvegeket

Miért lenne fontos az újratölthető palackok használata és gyűjtése?

Az előbbi adatokból csökkenő tendencia rajzolódik ki, pedig környezetvédelmi szempontból pont fordított trend lenne a szerencsés: egy 5-6 alkalommal újratöltött borosüveggel akár 75%-os környezetterhelés-csökkenést is elérhetünk egy egyszer használatos üveghez képest – írja az Agrarvidek.hu.

Ráadásul a számítások azt mutatják, hogy a környezetterhelés csökkenésének jelentős részét az alacsonyabb CO2-kibocsájtás adja. Szerényebb, de észrevehető eredményt hozna a visszagyűjtési arány növelése is. 10%-os változás, megközelítőleg 1-22% közötti csökkenést eredményezne a különböző hatáskategóriákban.

Miért nem népszerűbbek az újratölthető italospalackok?

Joggal merül fel a kérdés: ha ennyi előnnyel járnak az újratölthető üvegpalackok, vajon miért nem elterjedtebb a használatuk és a visszagyűjtésük?

Az újratölthető üvegpalackokkal szemben leggyakoribb ellenvetés a feltételezett plusz szállítási igény és a mosásához szükséges többletvíz használata. Az utóbbi nem számottevő, mert palackozáskor az új üvegeket is átmossák. A szállítási igény akár nyomósabb érv is lehetne, azonban Magyarországon jellemzően importált üvegeket használnak a termelők, azaz eleve nagyobb távolságot tesznek meg a palackok, mint ha belföldről történne az ellátás.

Érdekes adalék, hogy olyasmit próbálunk elérni az új betétdíjas szabályozással, ami egyszer már megvalósult. Itthon a 80-as évek végéig az újratölthető italcsomagolások aránya 90% feletti volt. Persze ezt részben a kényszer szülte, és a kisebb áruválaszték miatt a szabályozás is egyszerűbb volt, mint napjainkban.


Ezek a környezetvédelemmel kapcsolatos cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek