Útifű maghéj - a rostok királynője?

Az útifű maghéj nem egy újabb csodaélelmiszer, de vitathatatlanul vannak kedvező élettani hatásai. Lássuk, mire és hogyan használhatjuk!

Az útifű maghéjat (Psyllium) a cöliákiások, glutén-érzékenyek közül már sokan ismerhetik, hiszen a gluténmentes kenyerek sütésénél jó szolgálatot tesz a megfelelő állományú tészta létrehozásában - a kész kenyér kevésbé lesz száraz és morzsálódó.

Ma azonban már nem csak ők használják ételeikben, hanem egyre ismertebbé és népszerűbbé válik az egészséges étkezőkre törekvők körében. Mi az útifű maghéj népszerűségének titka?

Útifű maghéj
Egy valamiben nagyon jó

A Psyllium mag héja 70-80 %-ban tartalmaz rostot, emiatt egyre több kutatás irányul lehetséges kedvező hatásainak feltérképezésére.

Azt már biztosan állíthatjuk, hogy - bár meglepőnek tűnhet - mind székrekedés, mind nem fertőzéses eredetű hasmenés esetén sikeresen alkalmazható. Ennek titka, hogy az útifű maghéj képes a tömegének sokszorosát kitevő mennyiségű vizet felszívni, aminek következtében zselés állagúvá válik.

Kedvező élettani hatásai:

  • Székrekedésben, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett megnöveli a széklet tömegét, és lazábbá teszi az állagát, így az könnyebben távozik a szervezetből.
  • Hasmenés esetén pedig az emésztőrendszerben található folyadékot szívja fel, ezzel segítve a széklet állagának változását, valamint lassítja az ürülést.
  • Gyulladásos bélbetegségekben (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) szenvedőknél is vizsgálták a hatását, és azt találták, hogy a fellángolások idején fellépő hasmenések kezelésénél is szóba jöhet az útifű maghéj.
  • A rostok jótékony hatása a magas koleszterinszinttel rendelkezőknél már régóta ismert, és úgy tűnik, hogy ez a növény is alkalmas arra, hogy hatékonyan csökkentse az LDL-koleszterin szintjét.
  • Testsúly csökkentésében is lehetnek pozitív hatásai, mivel teltségérzetet kelt a gyomorban, és késlelteti vagy csökkenti az éhségérzetet.

Folyadékkal együtt fogyasszuk - erre mindig figyeljünk!

Fogyasztása megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett általában nem okoz panaszt, de előfordulhatnak mellékhatások is:

  • bizonyos gyógyszerek felszívódást akadályozhatják, ezért rendszeresen gyógyszert szedők egyeztessenek a kezelőorvosukkal, mielőtt elkezdik használni,
  • jellemző mellékhatás lehet a puffadás és a fokozott gázképződés is,
  • nem megfelelő mennyiségű vízzel, folyadékkal fogyasztva megduzzadva elakadhat a nyelőcsőben és az emésztőrendszer más szakaszain - bélműtéten átesett betegek, valamint nyelési nehézségekkel küzdők egyáltalán ne próbálkozzanak vele!
  • allergiás reakciókat is kiválthat.

Bár a mindennapi ételeinkben található rostok mennyisége nem éri el az ugyanolyan mennyiségű útifű maghéj rosttartalmát, mindig törekedjünk arra, hogy elsősorban zöldségekből, gyümölcsökből, gabonákból vegyük magunkhoz a napi szükséges rostmennyiséget.

Olvastad már?

Elegendő rostot eszel?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!