Utasellátó és Gastrofol: ételautomaták és fóliás húsleves a szocializmusban

Emlékszel a rántott húsos zsemlét, Bambit és presszókávét adagoló automatákra és az előre csomagolt Bakonyi sertésszeletre meg a fóliás húslevesre?

A Kádár-korszakban is haladni akartak a korral, amiből az étkezési szokások megreformálása, az ételautomaták és az előre csomagolt tarhonyás hús sem maradhatott ki.

„Kiszolgálja gyorsan, kezelje gondosan!”

A költséghatékonyság már a rendszerváltás előtt is fontos tényező volt, ez az elv pedig életre hívta az Utasellátót, majd később a Gastrofolt. Amíg az Utasellátó Vállalat megalkotta az ételautomatákat, amik ontották magukból a rántott húsos szendvicseket, addig a Gastrofol előre csomagolt készételekkel rukkolt elő.

Ez is érdekelhet

Csűrdöngölő és citeraszótól hangos fonóházak - Így mulattak régen a fiatalok

Az Utasellátó Vállalat 1948-tól gondoskodott a korgó gyomrok elcsendesítéséről országszerte. A pályaudvarokon üzemeltetett restikben mindenki jól lakhatott, de az Utasellátó automatáiból is hozzájuthattunk a napiBambi-, rántott húsos vagy fasírozottas szendvics-és kávéadagunkhoz.Az édesszájúak sütemények, csokoládé, nápolyi, és a celofánba csomagolt utasellátó szelet közül választhattak.

A busszal, vonattal és hajóval utazók biztos, hogy belebotlottak az óriás automatákba a balatoni üdülővárosokban valamint a budapesti aluljárókban, avasúti étkezőkocsikban pedig az Utasellátó mozgóárusától vásárolhattunk ételt, italt. Az automaták fenntartása olcsó volt, mivel egy kezelőt igényeltek, ellenben annál nagyobb forgalmat termeltek.

Gastrofol, az előre csomagolt ételek diadalmenete

Az Utasellátó mellett a kor nagy vívmánya a Gastrofol volt, vagyis azelőre csomagolt, hűtött készételek, amelyeket már csak melegíteni kellett. A Pest-Budai Vendéglátóipari Vállalat 50 évvel ezelőtt kezdte gyártani a fóliába csomagolt ételeket, és olyan klasszikus magyar fogásokat csomagoltak be, mint a húsleves, a tarhonyás pörkölt vagy a Bakonyi sertésszelet.

Gastrofol ételeket szolgáltak fel számos étteremben, így spóroltak a személyzeten, a szakácsokon és a mosogatókon is. De a Gastrofol ételeit a közértek és csemegeboltok polcairól is leemelhettük, ami nagyban megkönnyítette a nyaralások költségének leredukálását. Az ételek melegítéséhez még csak rezsó sem kellett, elegendő volt a bojlerből kiengedett forró víz,ami néhány perc után felmelegítette a fóliába csomagolt ebédet, vacsorát.

A Gastrofol annyira nagy siker lett, hogy az Utasellátó alsóörsi étterme, a Lepke kizárólag a Gastrofol ételeit forgalmazta, ami lehetővé tette, hogy egy kétfogásos ebédet fele annyiért egyenek a vendégek, mint máshol egyetlen fogást.

„Az ilyen vendéglátó egység vezetője fakanál helyett telefonnal főz, akár több ezer adagot is napjában, éspedig annyifélét, hogy azzal bármilyen étlapot tele lehetne írni. ”

Dunántúli Napló, 1979. július

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk