Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A Kádár-korszak legnagyobb vendéglátós átverései - Így lehetett 50 literes hordóból 60 liter sört kinyerni

A mindenre elszánt, haszonorientált vendéglátós egy szezon alatt termelte meg az egész éves bevételét.

Ugyan az ellenőrzések gyakoriak voltak, de a fekete öves vendéglátósokat már a Kádár-korszakban sem kellett félteni. Az időnként betévedő, gyanútlan magyar nyaralókon kívül főként az NDK-ból és az NSZK-ból érkező turistákra szakosodtak, akik a Plattenseet akarták látni. De az ügyeskedés nemcsak a balatoni éttermekben és lángosozókban, hanem az út menti csárdákban, valamint Budapesten is gyakran művelt tevékenység volt. Vajon ma már minden másként működik?

Vizezett bor és behorpasztott mérőpoharak

Amikor a nyaralni érkező német ajkú turisták egy jó fröccsel szerettek volna életet lehelni megfáradt testükbe, előfordult, hogy emberes adag szódát kaptak egy leheletnyi borral. A bort néha már akkor felvizezték, amikor megérkezett a vendéglőshöz, így a fröccs készítésénél már eleve a vizezett bort hígítottak tovább, ezzel mintegy kiiktatva az alkohol káros hatásait.

A sörcsapolásnál a pohár alján hagytak egy ujjnyi vizet és arra folyatták a nedűt, vagy egyszerűen az olcsóbbik fajtából mérték a folyékony kenyeret, miközben a drágábbat számlázták ki. Az igazán elszántak attól sem riadtak vissza, hogy a 7,5 decis vermutból jóformán a felét, 4 decit szolgáljanak fel egy üveg áráért. A hiányzó 3 decit jéggel igyekeztek pótolni.

Ha valaki nem egy egész üveggel, csak 1-2 pohárral szeretett volna fogyasztani egy kis folyékony boldogságot, akkor is résen kellett lenni. A gyakorlottak még akkor is képesek voltak a szemfényvesztésre, ha előttünk mérték ki az italt: a mennyiséggel könnyen lehetett csalni, ha a mérőpoharat alulról behorpasztották.

Semmi sem az volt, aminek látszott

Az alkoholos italok mellett a szörpökkel, üdítőkkel is trükköztek: a gépi üdítőkhöz egyszerűen több vizet és kevesebbet szörpöt adagoltak, hiszen a sok kicsi sokra megy elve alapján minden csepp számított. Ha a vendég egy jó erős feketétől remélte az ébredést, nem volt kizárt, hogy 2-3 eszpresszónak látszó fekete lé után is könnyedén el tudott aludni. Egy ellenőr beszámolója szerint az erősnek titulált kávé csupán 2,5 grammnyi kávét tartalmazott.

De nemcsak a vendéglátósok, hanem a gyártók is beálltak a sorba, ha a nyereség maximalizálásáról volt szó. A szeszes italok hőfoka gyakran eltért a címkén megjelölttől, és néha az üvegekbe is kevesebb ital került a palackozásnál.

Ellenőrökre szakosodott vendéglátósok

Mivel a balatoni éttermekben a nyári szezonban kellett megtermelni az egész éves bevételt, így a vendéglátósok találékonysága nem ismert határokat. Az étterem-tulajdonosok előre leszervezett csoportokat fogadtak, hiszen sok idegenvezető is fusizott, a tömött busznyi emberért cserébe pedig százalékot kapott.

Arra, hogy megússzák az ellenőrök kiszabta bírságot, számos trükk létezett. Volt, aki a prímását is bevonta a vészriadóba, aki egy adott dalt kezdett el játszani, amikor megjelentek az ellenőrök. Ilyenkor a bélszín valóban bélszín volt, és nem előre érlelt másfajta hús, és a sört sem vizezték. A prézlis húst és a maradék piskótából készült somlói galuskát is más vendégeknek szolgálták fel, az ellenőrök minőséget kaptak.

A nyugatról érkezett vendégek még a megemelt árak és az egyre csökkenő mennyiség ellenére is jöttek. Ugyan a turisták átveréséről a Balaton parti éttermek és a főváros híresült el, de az ország más pontjain is ugyanúgy ment az ügyeskedés. A szakácsok, a pincérek, az üzlettulajdonosok igyekeztek a lehető legtöbbet nyerni egy pohár boron, sörön, vagy a rántott húsos rizibizin. Mindez persze, a kiterjedt kapcsolati háló nélkül, és a sokszor megvesztegethető ellenőrök nélkül nem működött volna sokáig. Szerinted mennyit változott a vendéglátás azóta?

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Fortepan

Szólj hozzá!

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

balcsimami
balcsimami Wed, 2019-04-10 21:15

A cikk író tudta milyen címet kell adnia ennek az oldalnak ahhoz, hogy azt a választ kapja mait akart. igen, a mai politikusok és középkorúak a kádári kor gyermekei, tehát mért is ne azt csinálják amit a szülőktől/rendszerből tanultak hallottak. Bizony, ma sokkal galádabb a dolog a vendéglátás területén, hiszen a legjobban síró kis éttermes, büfés családjának is van, majdnem a kutyusának is min. jó gépkocsija, háza minden gyermekének vidéken. De, ne azt nézzük, a politikusoknak milyen villái, palotáik vannak, akkor miről beszélünk?

Frakki60
Frakki60 Wed, 2019-04-10 17:17

Bár nem vagyok és nem is voltam vendéglátós, egyszer egy egész éjszaka hallgattam egy taxisokból és vendéglátósokból álló csapatot az atverésekről. Kb. 10 db ilyen cikket tudnék belőlük írni. (Még így 34 év múltán is)

derpa
derpa Wed, 2019-04-10 15:09

Tisztelt Petrás Gabriella.! " A szeszes italok hőfoka gyakran eltért a címkén megjelölttől" iyen felkészültséggel hogyan mert cikket írni? Fogalma sincs arról, hogy valójában mi folyt a vendéglátásban.

Sári Tiborné
Sári Tiborné Sat, 2018-10-27 23:18

Nem kell túlzásokba esni, mert most sem hiba nélküli a vendéglátás!--- Mindennek két oldala van! nem vagyunk már mai gyerekek, ismerjük a helyzetet!--és ami nem mellékes, hogy akkor el tudtunk menni egy évben 12 x étterembe, most meg csak évente esetleg akkor jut rá pénzünk, ha nevezetes napot ünneplünk!

nkati5
nkati5 Tue, 2018-10-23 09:33

Nah, hiba volt "A Kádár-korszak legnagyobb..." címet adni a cikknek, mert a tíz emeletes épületek sosem sikeredtek nyolc, kilenc emeletesre, és a csálingerek talán egyike sem volt Kádár nevü.... tovább is van mondjam még...?/Henrik/

lewega
lewega Tue, 2018-10-23 08:41

Ha a mai átverésekről írnának, akkor ahhoz egy regény is kevés lenne! A mai életünk arról szól, ki tudja jobban átverni a kuncsaftokat!

W. A. Lacky
W. A. Lacky Tue, 2018-10-23 07:35

Ó, az az átkozott, elcseszett Kádár-korszak! Ha mainapság csak annyi átverés lenne, mint akkor volt, meg lennék elégedve. Úgy gondolom, hogy nem egészen a mára kialakult helyzetet szerettük volna elérni, nem erre gondoltunk akkor, amikor rendszert váltottunk.

balcsimami
balcsimami Mon, 2018-10-22 20:36

Ma nincs ilyen? Van, csak kicsit másképpen, minden büfét és éttermet vagy akármilyen ételt kínáló vállalkozásban minden család tagnak van gk-ja, több féle, fajta és nem szegényes kivitelben. Az ételek minősége sem elsőosztályú, olyat nagyitóval kell keresni. A maradék pörkölt megy a másnapi gulyásba, a megmaradt rántott húsiról a panír leszedés után a húsi megy a fokhagymás ételekbe.Ezért akár 1 szegényes palacsintának is húzós az ára. És sírnak, kevés a turista, nem megy az üzlet...! Pedig 3 hónap alatt vidáman megkeresik akár 1 ház árát is. Télen jöhet a láblógatás. Tehát csak tudni kell jó könyvelőt keresni aki veszteségesre könyveli a vállalkozást.