Kiderült, félni kell-e az élelmiszeriparban használt adalékanyagoktól

Az élelmiszeriparban használt adalékanyagoktól sokan tartanak. Vajon tényleg jogos ez az aggodalom, vagy csak egy régi tévhit? A Nébih válaszol a kérdésre!

Mik is azok az E-számok?

Sokszor teljesen ártalmatlan, többször természetes eredetű anyagokat takarnak az élelmiszeriparban használt adalékanyagok, más néven az E-számok, amik közé a szintetikus élelmiszer-aromák, színezékek, illetve egyéb adalékanyagok tartoznak.

De akkor nem is kell félnünk tőlük?

Az élelmiszeriparban használt adelékanyagok megítélése az Európai Unióban az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) illetékességi körébe tartozik. Az EFSA időről időre áttekinti és újraértékeli az adalékanyagokkal kapcsolatban rendelkezésre álló régi és új toxikológiai információkat, és ha indokolt, javaslatot tesz az előírások megváltoztatására, akár egyes adalékanyagok felhasználásának a megtiltására is - írják a szakértők az Ételt csak okosan! oldalon.

Ezek alapján tehát az élelmiszer-adalékanyagok használata akkor engedélyezhető, ha toxikológiai szempontból megvizsgált és a felhasználás körülményei között a javasolt felhasználási szinten a rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján ártalmatlan, tehát a fogyasztók egészségét nem veszélyezteti.

Az élelmiszer ellenőrző hatóság feladata, hogy ellenőrizze, hogy a gyártók betartják-e az előírásokat. Ha esetleg nem megfelelő termékeket találnak, akkor visszavonják, illetve leállítják a további forgalmazásukat. Továbbá a hatóság rendszeresen ellenőrzi a kockázatbecslés alapján meghatározott élelmiszerekben felhasznált határértékkel rendelkező adalékanyagokat éves mintavételi monitoring terv szerint, ezen felül szúrópróbaszerűen és gyanú alapján történő vizsgálatokat is végeznek.

A szakértők tehát mindenkit szeretnének megnyugtatni: az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok, amelyek a meghatározott felhasználási feltételek betartása mellett kerültek felhasználásra az élelmiszerekben (a rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján), a fogyasztók egészségét nem veszélyeztetik.


Ne hagyj itt minket! Olvasgass további cikkeink közül:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek