Újabb ételeket tenne tiltólistára a magyar kormány

A hazai üzletekben kapható silány termékek kiszorítása érdekében idén - többek között - a gyorsfagyasztott élelmiszerekre jön egy szigorú rendelet.

Folytatódik a rossz minőségű élelmiszerek elleni hadjárat, amelynek eredményeként már megjelent:

  • a virsli- és kenyérrendelet,
  • valamint készülőben van egy szabályozás, amely számos süteménynél csinál rendet,
  • emellett a fűszerpaprikáknál is az eddiginél nagyobb szigor jön.
  • A sor pedig újabb elemekkel bővül - írja a Napi.hu.

Ebben az évben a gyorsfagyasztott ételekre készül olyan irányelv (szabályozás), amelynek célja, hogy a korábbinál jobb minőségű élelmiszerek jöjjenek ki az ételgyárakból - erősítette meg a Buksza élelmiszeriparból származó információit a Földművelésügyi Minisztérium.

A gyorsfagyasztott ételek mellett a minőségi jelzéssel ellátott húskészítmények és az úgynevezett ciderek - az alma erjesztésével készült alkoholos italokra - is készül egy irányelv, amely a minőséget garantálja a jövőben.

Így változnak meg a hazai kenyerek:

A tárca szándékai szerint a virslik mellett a kenyerek is jobb minőségűek, tartalmasabbak lesznek, íme a legfontosabb - idén július 22-től kötelezően betartandó szabályok:

  • A rozskenyeret legalább 60 százalékban rozslisztből kell készíteni, a sima (búza) liszt arány maximum 40 százalékos lehet. (A rozskenyérnél eddig a minimális rozsliszttartalom csak 40 százalék volt.)
  • A rozsos kenyérnél a rozsliszt aránya minimum 30 százalék, míg a búzaőrleményé 70 százalék. (A rozsos kenyér esetében a minimális rozsliszttartalom 15,1 százalékos volt.)
  • Tönkölykenyérnek hívott termék esetében legalább 60 százalékban kell a tönkölybúza-őrlemény arányának.
  • A kukoricás kenyérnél 100 kiló lisztre vetítve legalább 5,5 kiló extrudált kukoricapehely-lisztet vagy egyéb kukoricaőrleményt kell felhasználni.
  • A Graham-kenyér csak akkor lesz szabályos - tehát csak akkor szabad ezen a néven forgalmazni -, ha a Graham-liszt aránya legalább 90 százalékos.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!