Megváltozhat a magyar kenyér íze is

A magyar kormány rendelettel szabályozná a kenyér összetételét, mely a megszokott ízeken is változtathat. Azt is szabályoznák, mit lehet kenyérként árulni a boltokban.

Kenyérrendelettel szabályozná a kormány a hazánkban árusítható kenyerek összetételét.Az Élelmiszerkönyvben jelenleg szereplő szabályszigorítás mindenkit közvetlenül érint, ugyanis ha életbe lép, megváltozik a kenyerek összetétele és íze is. Jön a kevesebb só és a több rost, egy sor eddig kategorizálatlan kenyérfajtáról pedig pontosan megmondják, milyennek kell lennie. - írja az Index.

A portál információi szerint a minőségi kenyereket gyártó sütödék számára az új szabályozás nem sok változást hoz. Azoknak a pékségeknek azonban, melyek gyengébb alapanyagokból dolgoznak, vagy a kelesztési időn spórolnak, és sózással igyekeznek jobb ízűvé tenni a kenyeret, megnehezíti majd az életét a rendelet.

A kenyérrendelet várhatóan ugyan nem okoz majd közvetlen drágulást, ám a rossz minőségű – és emiatt olcsóbb – kenyerek eltűnhetnek a piacról.

A tervezettel kapcsolatban az Index megkereste a kenyerek és péksütemények gyártóit tömörítő Magyar Pékszövetséget, melynek elnöke, Septe József csak szűkszavúan kommentálta a várható változásokat. Septe szerint a rendelet egyértelmű szigorítás, de a benne szereplő számok a végleges verzióig még változhatnak. Bármi is lesz belőle, be fogják tartani az új szabályokat, mondta, ugyanakkor a sócsökkentésre vonatkozó részt problémásnak tartja. A Pékszövetség elnöke szerint a magyarok hozzá vannak szokva a kenyerek sótartalmához, ha ebből vissza kell venni, akkor könnyen lehet, hogy nem fog ízleni nekik.

Címlapról ajánljuk

Heti Horoszkóp: ez az az étel, amit végre tanulj meg...

Vannak ételek, melyekről azt hisszük (sokszor jogosan, máskor abszolút nem), hogy mi képetlenek lennénk elkészíteni őket. Meg hogy anyué úgyis sokkal jobb. Vagy hogy ezt apa tudja a legjobban, bográcsban. Pedig az élet rövid, vágj bele! Nézzük, mit ajánl a heti horoszkóp, melyik ételnek veselkedj neki végre!

Nosalty

4 gyakori ok, ami miatt kókadozhatnak a paradicsompalántáid

A paradicsom friss, nyárias ízével majdhogynem minden hobbikertész kertjében vagy éppen balkonján megtalálható. Hálás növény, hiszen viszonylag gyorsan megerősödik, és azután csakúgy ontja a piros kis labdákat. Na, de mi lehet a gond, ha hirtelen hervadásnak indul? Lássuk, milyen okok állhatnak a kókadozó paradicsompalánta hátterében!

Balogh Lilla

További cikkek

4 virágmag, amit júliusban vethetsz el

A kerti munkálatok júliusban sem állnak meg, ha szeretnénk egész évben virágoktól pompázó, színes kiskertet. Bár azt gondolnánk, júliusban minek már elvetni bármit is, de ez a 4 kerti virág már ősszel boldogítani fog, akkor is, ha július derekán veted el a magját!