Megváltozhat a magyar kenyér íze is

A magyar kormány rendelettel szabályozná a kenyér összetételét, mely a megszokott ízeken is változtathat. Azt is szabályoznák, mit lehet kenyérként árulni a boltokban.

Kenyérrendelettel szabályozná a kormány a hazánkban árusítható kenyerek összetételét.Az Élelmiszerkönyvben jelenleg szereplő szabályszigorítás mindenkit közvetlenül érint, ugyanis ha életbe lép, megváltozik a kenyerek összetétele és íze is. Jön a kevesebb só és a több rost, egy sor eddig kategorizálatlan kenyérfajtáról pedig pontosan megmondják, milyennek kell lennie. - írja az Index.

A portál információi szerint a minőségi kenyereket gyártó sütödék számára az új szabályozás nem sok változást hoz. Azoknak a pékségeknek azonban, melyek gyengébb alapanyagokból dolgoznak, vagy a kelesztési időn spórolnak, és sózással igyekeznek jobb ízűvé tenni a kenyeret, megnehezíti majd az életét a rendelet.

A kenyérrendelet várhatóan ugyan nem okoz majd közvetlen drágulást, ám a rossz minőségű – és emiatt olcsóbb – kenyerek eltűnhetnek a piacról.

A tervezettel kapcsolatban az Index megkereste a kenyerek és péksütemények gyártóit tömörítő Magyar Pékszövetséget, melynek elnöke, Septe József csak szűkszavúan kommentálta a várható változásokat. Septe szerint a rendelet egyértelmű szigorítás, de a benne szereplő számok a végleges verzióig még változhatnak. Bármi is lesz belőle, be fogják tartani az új szabályokat, mondta, ugyanakkor a sócsökkentésre vonatkozó részt problémásnak tartja. A Pékszövetség elnöke szerint a magyarok hozzá vannak szokva a kenyerek sótartalmához, ha ebből vissza kell venni, akkor könnyen lehet, hogy nem fog ízleni nekik.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...