Megváltozhat a magyar kenyér íze is

A magyar kormány rendelettel szabályozná a kenyér összetételét, mely a megszokott ízeken is változtathat. Azt is szabályoznák, mit lehet kenyérként árulni a boltokban.

Kenyérrendelettel szabályozná a kormány a hazánkban árusítható kenyerek összetételét.Az Élelmiszerkönyvben jelenleg szereplő szabályszigorítás mindenkit közvetlenül érint, ugyanis ha életbe lép, megváltozik a kenyerek összetétele és íze is. Jön a kevesebb só és a több rost, egy sor eddig kategorizálatlan kenyérfajtáról pedig pontosan megmondják, milyennek kell lennie. - írja az Index.

A portál információi szerint a minőségi kenyereket gyártó sütödék számára az új szabályozás nem sok változást hoz. Azoknak a pékségeknek azonban, melyek gyengébb alapanyagokból dolgoznak, vagy a kelesztési időn spórolnak, és sózással igyekeznek jobb ízűvé tenni a kenyeret, megnehezíti majd az életét a rendelet.

A kenyérrendelet várhatóan ugyan nem okoz majd közvetlen drágulást, ám a rossz minőségű – és emiatt olcsóbb – kenyerek eltűnhetnek a piacról.

A tervezettel kapcsolatban az Index megkereste a kenyerek és péksütemények gyártóit tömörítő Magyar Pékszövetséget, melynek elnöke, Septe József csak szűkszavúan kommentálta a várható változásokat. Septe szerint a rendelet egyértelmű szigorítás, de a benne szereplő számok a végleges verzióig még változhatnak. Bármi is lesz belőle, be fogják tartani az új szabályokat, mondta, ugyanakkor a sócsökkentésre vonatkozó részt problémásnak tartja. A Pékszövetség elnöke szerint a magyarok hozzá vannak szokva a kenyerek sótartalmához, ha ebből vissza kell venni, akkor könnyen lehet, hogy nem fog ízleni nekik.

Címlapról ajánljuk

További cikkek