Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rossz hír az odakozmált pirítósok rajongóinak: tényleg rákot okoz!

Úgy tűnik, tényleg nem érdemes engedni a csábításnak, ha a picit (nagyon) égett, odakapott pirítósért/kenyérért/sült krumpliért/ ropiért/csipszért rajongunk.  

Az Index mélyebbre ásott az ügyben – cikkükből kiderül, hogy amit hibáztatni kell: az akrilamid, ami szénhidrátok (például a fent sorolt élelmiszerek) magas hőfokon – 120-150 °C felett – való kezelésekor, sütésekor, pirításakor keletkezik – egyébként egy vízben oldódó szerves vegyület.

Sütés hatására a cukrok és az aminosavak akrilamidot képeznek, az étel pedig egyre sötétebb színt kap, végül fekete lesz.

A dolog rosszabbik fele, hogy állatkísérletekkel bizonyították, hogy az akrilamid génmutációkat és tumorokat okoz, ahogy a gyomor-és bélrendszer át felszívódik és átalakul – erről az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság alig két éve adott ki hivatalos véleményt.

A hatóságok azóta is folyamatosan ellenőrzik a kenyerekben, kekszekben, ropikban és egyéb hasonló termékekben az akrilamid szintjét.

A mi feladatunk pedig fogyasztóként, mivel a sült szénhidrátok teljes elkerülése szinte lehetetlen (kenyerféléket szinte mindenki eszik), hogy az égett részeket szigorúan kerüljük, illetve a sütés helyett válasszunk más elkészítési módot ételeinkhez. 

...ezeket láttad?

forrás index fotó, flickr

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!