Tavasz, mediterrán hangulatban!

Néhány évvel ezelőtt kicsiny hazánkba is beszivárgott a mediterrán stílus, mindegy volt, hogy építészetről, divatról vagy ételekről beszélünk. De ez valójában nem is igazán stílus, de nem is étrend, leginkább egy életérzés, egy életmód. És nincs olyan ember, aki ne kedvelné. Hogy miért? A válasz egyszerű.

Napsütötte Toszkána

Provence, Toscana, rusztikus épületek, napsütés, tenger, könnyű olasz ételek, olajbogyó, paradicsom, levendula, sajtok, borok… nyár, nyár, nyár! Csak néhány szó, ami az eszünkbe jut róla.

Csodálatos, és rendkívül egészséges ételeikről, már egy korábbi cikkünkben írtunk. Most vegyük górcső alá azokat az alkotóelemeket, amelyek az egész mediterrán térség alaphangulatát megadják.

Az ételek elkészítése mellett, az étkezés körülményeire is óriási hangsúlyt fektetnek, mely – a különleges kulináris élvezet mellett – a közösségformáló szerep miatt is fontos számukra. Már-már szertartásosan adják meg a módját a falatozásnak. Nem erőltetetten, kapkodva, csak lazán és örömmel. Ezzel a kevésbé stresszes életmóddal sokat tesznek egészségük érdekében.

Ha mi is szívesen követnénk őket ebben, érdemes mediterrán ételeket készíteni, szem előtt tartva a tálalás fontosságát is.

Pár dolog, amivel mediterrán hangulatot varázsolhatunk konyhánkba

A rusztikus stílus

Más néven mediterrán vagy provence-i stílusnak is nevezzük. Nemcsak az épületeken vagy a lakberendezésben, hanem a terítékeken is előszeretettel használják. A rusztikus ételekkel és tárgyakkal az igazi déli nyarat csempészhetjük be otthonunkba!

A mediterrán vidékeken fontos a hagyományőrzés, így a régi családi terítők és porcelánok is szerepet kapnak a mindennapokban. Az itt-ott kicsorbult, kopott edényektől kapja meg az asztal igazi báját. A terítéssel nem sokat pepecselnek.

{ GALÉRIA = title:A%20mediterr%C3%A1n%20konyha%20legn%C3%A9pszer%C5%B1bbje%3A%20pizza!, 1,2,3,4,5,6 }

Sokszor tálalnak vágódeszkán, az ételeket pedig gyakran nem szeletelik, hanem tépik. Külön asztali dekorációt nemigen használnak, de miért is tennék, hiszen ezek az ételek már önmagukban is csodálatos díszei az asztalnak. A vágódeszka elmaradhatatlan kelléke a díszítésnek

Egy olívamester titkai >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!