Tavasz, mediterrán hangulatban!

Néhány évvel ezelőtt kicsiny hazánkba is beszivárgott a mediterrán stílus, mindegy volt, hogy építészetről, divatról vagy ételekről beszélünk. De ez valójában nem is igazán stílus, de nem is étrend, leginkább egy életérzés, egy életmód. És nincs olyan ember, aki ne kedvelné. Hogy miért? A válasz egyszerű.

Napsütötte Toszkána

Provence, Toscana, rusztikus épületek, napsütés, tenger, könnyű olasz ételek, olajbogyó, paradicsom, levendula, sajtok, borok… nyár, nyár, nyár! Csak néhány szó, ami az eszünkbe jut róla.

Csodálatos, és rendkívül egészséges ételeikről, már egy korábbi cikkünkben írtunk. Most vegyük górcső alá azokat az alkotóelemeket, amelyek az egész mediterrán térség alaphangulatát megadják.

Az ételek elkészítése mellett, az étkezés körülményeire is óriási hangsúlyt fektetnek, mely – a különleges kulináris élvezet mellett – a közösségformáló szerep miatt is fontos számukra. Már-már szertartásosan adják meg a módját a falatozásnak. Nem erőltetetten, kapkodva, csak lazán és örömmel. Ezzel a kevésbé stresszes életmóddal sokat tesznek egészségük érdekében.

Ha mi is szívesen követnénk őket ebben, érdemes mediterrán ételeket készíteni, szem előtt tartva a tálalás fontosságát is.

Pár dolog, amivel mediterrán hangulatot varázsolhatunk konyhánkba

A rusztikus stílus

Más néven mediterrán vagy provence-i stílusnak is nevezzük. Nemcsak az épületeken vagy a lakberendezésben, hanem a terítékeken is előszeretettel használják. A rusztikus ételekkel és tárgyakkal az igazi déli nyarat csempészhetjük be otthonunkba!

A mediterrán vidékeken fontos a hagyományőrzés, így a régi családi terítők és porcelánok is szerepet kapnak a mindennapokban. Az itt-ott kicsorbult, kopott edényektől kapja meg az asztal igazi báját. A terítéssel nem sokat pepecselnek.

{ GALÉRIA = title:A%20mediterr%C3%A1n%20konyha%20legn%C3%A9pszer%C5%B1bbje%3A%20pizza!, 1,2,3,4,5,6 }

Sokszor tálalnak vágódeszkán, az ételeket pedig gyakran nem szeletelik, hanem tépik. Külön asztali dekorációt nemigen használnak, de miért is tennék, hiszen ezek az ételek már önmagukban is csodálatos díszei az asztalnak. A vágódeszka elmaradhatatlan kelléke a díszítésnek

Egy olívamester titkai >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Legújabb receptek

Sütőben sütött currys irdalt hekk

Ha finom, ropogós hekket szeretnénk, akkor ez az étel remek választás. Nem kell olajban megsütni, hisz így is épp olyan nyálcsorgató sült halat kapunk.... :-))

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...