Mediterrán tippek az egészségért

Köztudott, hogy a mediterrán országok lakói között 30 százalékkal kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés. Kíváncsi vagy te is a mediterrán titokra?

Mi lehet az oka annak, hogy a déli országokban élők egészségi állapota világszinten kimagasló? Ismerjük a konyhájukat, ezért elsőre nem is olyan könnyű elhinni, hogy a pizzáról és spagettiről híres olaszok vagy az olajos fánkot forró csokival reggeliző spanyolok ismerik a helyes táplálkozás csínját-bínját. Pedig így van!

Megfelelő alapanyagok – vásárolj tudatosan!

Milyen a megfelelő alapanyag? Mindenekelőtt friss. Minden évszaknak megvannak a maga „vitaminforrásai”. Használjuk ezt ki, és fogyasszunk napi ötször friss gyümölcsöt vagy zöldséget. Nem kell étkezés helyett – már az is sokat segít, ha a szokásos rizs-krumpli köret felét lecseréljük friss paradicsomra, paprikára vagy salátára. Tésztából és pékáruból pedig fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket, a húsevő énünket pedig kicsit fogjuk vissza, és helyette szokjunk rá a halra.

Megfelelő technika bárki megtanulhatja

Az olasz konyha egyik vezérfonala a gyorsan, finomat. Nem kell órákig a konyhában állni, a rántott és sült húsokat hagyjuk meg az ünnepnapokra, helyette inkább fedezzünk fel új technikákat.

  • A legtöbb hús és zöldség pár perc alatt puhára párolható, így több vitamin marad bennük – nekünk meg több időnk marad.
  • Salátához, tésztaételekhez, zöldségköretekhez, halakhoz használjunk olajat vagy olivaolajat és naponta ropogtassunk el pár szem olajos magvat, segíti az emésztést.

A mediterrán titok: mozogj, pihenj, élvezd az életet!

  • Mától adjuk meg a módját az étkezéseknek, ahogy a pihenésnek és a kikapcsolódásnak is.
  • Együnk reggelire tartalmas, rostban gazdag ételeket, ebédre minél több salátát, a vacsorát pedig nyújtsuk el, ameddig csak lehet, jót tesz majd a lelkünknek!
  • A könnyű, változatos fogásokat lassan fogyasszuk el – meglátjátok, a felénél már jól is laktatok!
  • Ha tehetitek, pihenjetek napközben egy kicsit – nem órákat, összesen 25 percet. Figyeljétek meg, sokkal frissebbek lesztek a nap hátralévő részében!
  • Végül, de nem utolsósorban, mozogjatok rendszeresen. Heti négyszer fél óra a szabadban, és garantáltan egészségesebbek lesztek!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...