Ezért tegyél majonézt a csokitortába (de tényleg)

Ha a világ legtökéletesebb csokitortáját keressük, ami elképesztően omlós és puha piskótát rejt magában, bevethetünk megannyi trükköt, mégis a legbiztosabb megoldás az lesz, ha egy titkos hozzávalóhoz fordulunk. De vajon mi lehet ez? (x)

Talán néhányan a szívükhöz fognak kapni, egyesek netán úgy tesznek majd, mintha rosszul hallották volna, de egy biztos: ennek a titkos hozzávalónak a hallatán sokan értetlenkednek vagy elszörnyednek. Pedig akár hisszük, akár nem, a legomlósabb, legpuhább csokitortához tényleg majonéz kell. Igen, majonéz. Az a majonéz, amit szendvicsekre kenünk, salátákba keverünk, és általában próbáljuk minél távolabb tartani a csokoládétól és a tortáktól. Akkor mégis miért ez a megoldás? Nos, jöjjenek a tények!

Ezért tegyél majonézt a csokitortába (de tényleg)

Miért nem furcsa dolog ez?

Az első körös szörnyülködés és hitetlenkedés után lépjünk egyet hátra, és gondoljunk bele, hogy tulajdonképpen mi is a majonéz. Mármint azon túl, hogy egy isteni kence, amivel szinte bármilyen ételt fel lehet dobni. Úgy tűnik, hogy még a tortákat is.

A majonéz ugye nem más, mint tojás és valamilyen zsiradék (általában olaj) emulziója.

Az emulzió pedig egy elegáns és tudományos szó két olyan alapanyag krémesítésére, amelyek nagyon nem akarnak összeállni. Mégis, amikor selymesre keverjük az olajat a tojással, megszületik a majonéz.

De térjünk vissza csak a tortákhoz!

Ha vesszük egy átlagos sütemény alapanyaglistáját, valami egészen biztosan fel fog tűnni. Liszt, cukor, tojás, zsiradék. Ismerős valami? Netán a két utolsó hozzávaló? Mintha mostanában olvastunk volna ezekről valamit, nem?

Igen, pár sorral feljebb éppen arról volt szó, hogy tojás+olaj=majonéz. Tehát, ha majonézt teszünk a süteményünkbe, tulajdonképpen semmilyen konyhai bűntettet nem követünk el, csupán azt használjuk, ami amúgy is belekerülne az édességbe.

Mit tesz a majonéz?

Persze ezen a ponton felmerülhet a kérdés, hogy ha már alapból benne van a tojás és az olaj a sütemény tésztájában, akkor miért vesződjünk a majonézzel. Erre egy igazán meglepő válasz van: a majonéztől sokkal, de sokkal omlósabb lesz a piskótánk állaga, mint nélküle.

Ez elsősorban annak köszönhető (anélkül, hogy újra kelljen élni egy gimnáziumi kémiaóra fejfájását), hogy a majonézben emulzióval házasított tojás és olaj segíti a tésztában lévő zsiradékok egyenletes eloszlását.

Tehát, sokkal puhább piskótát kapunk, ami ezt a tulajdonságát ráadásul hosszabb ideig is megőrzi, mint a hagyományos sütemény.

Érdemes tehát megpróbálkozni a majonéz hozzáadásával, tényleg nagyon meglepő élményt nyújt. Persze nem helyettesíthetjük vele a tojást vagy az olajat, csupán kiegészíthetjük vele a tortánk tésztáját. A leggyakrabban csokoládétortákban hívják segítségül, persze lehet, hogy más ízekkel is ilyen jól kijön. Adjunk neki egy esélyt, és ámuljunk!

Keress még több terméket húsvétra az Univer oldalán itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek