Ezért tegyél majonézt a csokitortába (de tényleg)

Ha a világ legtökéletesebb csokitortáját keressük, ami elképesztően omlós és puha piskótát rejt magában, bevethetünk megannyi trükköt, mégis a legbiztosabb megoldás az lesz, ha egy titkos hozzávalóhoz fordulunk. De vajon mi lehet ez? (x)

Talán néhányan a szívükhöz fognak kapni, egyesek netán úgy tesznek majd, mintha rosszul hallották volna, de egy biztos: ennek a titkos hozzávalónak a hallatán sokan értetlenkednek vagy elszörnyednek. Pedig akár hisszük, akár nem, a legomlósabb, legpuhább csokitortához tényleg majonéz kell. Igen, majonéz. Az a majonéz, amit szendvicsekre kenünk, salátákba keverünk, és általában próbáljuk minél távolabb tartani a csokoládétól és a tortáktól. Akkor mégis miért ez a megoldás? Nos, jöjjenek a tények!

Ezért tegyél majonézt a csokitortába (de tényleg)

Miért nem furcsa dolog ez?

Az első körös szörnyülködés és hitetlenkedés után lépjünk egyet hátra, és gondoljunk bele, hogy tulajdonképpen mi is a majonéz. Mármint azon túl, hogy egy isteni kence, amivel szinte bármilyen ételt fel lehet dobni. Úgy tűnik, hogy még a tortákat is.

A majonéz ugye nem más, mint tojás és valamilyen zsiradék (általában olaj) emulziója.

Az emulzió pedig egy elegáns és tudományos szó két olyan alapanyag krémesítésére, amelyek nagyon nem akarnak összeállni. Mégis, amikor selymesre keverjük az olajat a tojással, megszületik a majonéz.

De térjünk vissza csak a tortákhoz!

Ha vesszük egy átlagos sütemény alapanyaglistáját, valami egészen biztosan fel fog tűnni. Liszt, cukor, tojás, zsiradék. Ismerős valami? Netán a két utolsó hozzávaló? Mintha mostanában olvastunk volna ezekről valamit, nem?

Igen, pár sorral feljebb éppen arról volt szó, hogy tojás+olaj=majonéz. Tehát, ha majonézt teszünk a süteményünkbe, tulajdonképpen semmilyen konyhai bűntettet nem követünk el, csupán azt használjuk, ami amúgy is belekerülne az édességbe.

Mit tesz a majonéz?

Persze ezen a ponton felmerülhet a kérdés, hogy ha már alapból benne van a tojás és az olaj a sütemény tésztájában, akkor miért vesződjünk a majonézzel. Erre egy igazán meglepő válasz van: a majonéztől sokkal, de sokkal omlósabb lesz a piskótánk állaga, mint nélküle.

Ez elsősorban annak köszönhető (anélkül, hogy újra kelljen élni egy gimnáziumi kémiaóra fejfájását), hogy a majonézben emulzióval házasított tojás és olaj segíti a tésztában lévő zsiradékok egyenletes eloszlását.

Tehát, sokkal puhább piskótát kapunk, ami ezt a tulajdonságát ráadásul hosszabb ideig is megőrzi, mint a hagyományos sütemény.

Érdemes tehát megpróbálkozni a majonéz hozzáadásával, tényleg nagyon meglepő élményt nyújt. Persze nem helyettesíthetjük vele a tojást vagy az olajat, csupán kiegészíthetjük vele a tortánk tésztáját. A leggyakrabban csokoládétortákban hívják segítségül, persze lehet, hogy más ízekkel is ilyen jól kijön. Adjunk neki egy esélyt, és ámuljunk!

Keress még több terméket húsvétra az Univer oldalán itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...