Ezért raknak most sokan tojást a kávéjukba

Az, hogy tojássárgáját adnak a kávéhoz, egyes országokban – például Vietnámban – régi szokás. Az új TikTok-trend viszont ennél jóval messzebbre megy.

A TikTokon gyakran terjednek különböző trendek, amiket néha egyszerűen muszáj kipróbálnunk – ilyen az is, hogy a reggeli kávénkhoz tojást adunk. És itt nemcsak a tojássárgájáról és a fehérjéről van szó – hanem a tojáshéjról is! A tojás állítólag javítja a kávé ízét és textúráját, így simább, krémesebb lesz a végeredmény. De vajon jót tesz nekünk?

Ezért raknak most sokan tojást a kávéjukba

Hogyan vált trenddé?

A vírusvideó, amit Instagramon és TikTokon is közzétettek, Jimmy Johnson barista (@jimmythebarista) nevéhez köthető. Ő a tojásos kávét úgy készíti, hogy egy egész tojást feltör egy kis tálba kávézaccal és vízzel, majd az elegyet több vízzel egy serpenyőben felforralja, és átszűri egy bögrébe.

Ahogy Johnson a videójában elmondja, a tojásos kávé már régóta létezik. Az 1800-as évekig nyúlik vissza: ekkor svéd bevándorlók hozták az Egyesült Államokba ezt a receptet, és a templomokban készítették el. Így kapta a „templom alagsori kávé” nevet.

Johnson két fő okot említ, amiért érdemes a tojást hozzáadni a kávénkhoz.

A tojássárgája és a fehérje tisztítja a kávét, csökkenti a keserűségét, a héj pedig mérsékli a savasságot, így gazdag, sima és krémes italt eredményez

– mondja.

A végeredményt egyfajta „fekete teához” hasonlítja, aminek nincs fanyar beütése.

Biztonságos ez?

Bár a végeredmény ízletes lehet, érdemes óvatosnak lenni, ha tojást, különösen nyers vagy félig főtt tojást adunk a kávéhoz. Ugyanis mind a nyers tojásnak, mind pedig a tojáshéjnak megvannak a maga egészségügyi kockázatai. A nyers alapanyag szalmonella baktériumot hordozhat, ami élelmiszereredetű megbetegedést okozhat. A tojáshéj pedig, ha nincs megfelelően megtisztítva, baktériumokat, például szalmonellát, E. colit vagy Campylobactert tartalmazhat. Sőt: a tojáshéj éles vagy szilánkos darabjai sérülést okozhatnak az emésztőrendszerben.

@jimmythebarista What happens when you put an egg in your coffee? #coffee #barista ♬ New Home - Frozen Silence

Csináljuk jól!

Itt tehát kiemelten fontos, hogy megfelelő technikával készítsük el az italt.

Például, a hozzáadott kávénak legalább 160 fokosnak kell lennie ahhoz, hogy a vele kezelt tojást biztonságosan fogyaszthassuk, és ne kelljen a szalmonellafertőzéstől tartanunk.

(Itt azért azt megjegyezzük, hogy a pasztőrözött tojások általában biztonságosak nyersen is. A pasztőrözés során a tojásokat olyan hőmérsékletre melegítik, amely elég magas ahhoz, hogy elpusztítsa a káros baktériumokat, például a szalmonellát, de nem főzi meg a tojást)

Megéri?

A trendnek tehát többféle kockázata is van, amelyek nem biztos, hogy egyensúlyban vannak az előnyeivel. Biztonságosabb alternatíva például az, ha pasztőrözött folyékony tojást használunk a „sima” helyett, míg a savasság ellenszereként tejet vagy tejszínt adhatunk a presszókávéhoz. Ha pedig a fehérjetartalma miatt adnánk hozzá a nyers tojást, inkább helyettesítsük fehérjeporral.

Forrásunk volt.


Még több a kávéról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek