Egyre több a szalmonellafertőzés itthon, így tudod elkerülni

Az elmúlt időszakban egyre több szalmonellás esetet regisztráltak Magyarországon, így érdemes tisztában lenned azzal, hogy miként lehet elkerülni a kellemetlen fertőzést, illetve hogy milyen tünetek esetén kell azonnal felkeresni a háziorvost.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának legfrissebb adatai szerint 2023 szeptemberéig jelentősen megnőtt a szalmonellafertőzések száma itthon. Igaz, az elmúlt pár évben kevesebb volt a szalmonellás megbetegedés, ám a pandémia végeztével újfent sokat utaznak az emberek, így pedig nagyobb eséllyel kapják el a fertőzést – írja a Pénzcentrum cikke. Az alábbiakban kitérünk arra, hogy miként tudod elkerülni a szalmonellát, illetve hogy milyen esetben kell orvoshoz fordulni.

Egyre több a szalmonellafertőzés itthon, így tudod elkerülni

A tünetek már pár órán belül jelentkezhetnek

A szalmonellafertőzés (salmonellosis) egy gyakori, baktériumok által okozott fertőzés, amely elsősorban a gyomor- és bélhurutban (gasztroenteritis) jelentkezik. A fertőzés legfőbb tünetei közé tartozik a láz, a hasmenés, az elesettség, a fejfájás, a hasi fájdalom, a görcsök, a hányinger, illetve a hányás és a nyákos széklet. A felsorolt tünetek a fertőzést követő néhány órától 1-2 napig terjedő időszakban jelennek meg, és általában 2-7 napig tartanak – olvasható az NNGYK oldalán.

A szalmonella leggyakoribb forrásai a nyers tojás, a nyers húsok, a tenger gyümölcsei, a mosatlan vagy fertőzött vízzel tisztított zöldségek és gyümölcsök.

Csak kevesen tudják, de a szalmonellafertőzést emberek is átadhatják egymásnak, ezért fertőzés esetén nem szabad másokkal érintkezni, illetve a hányás és a hasmenés megszűnése után még legalább 24 órán át kerülni kell mások társaságát.

Több mint 3000 esetet regisztráltak idén

Az NNGYK adataiból az derült ki, hogy szeptember 3-ig összesen 3179 szalmonella okozta megbetegedést regisztráltak itthon, vagyis a tavalyi év azonos időszakában diagnosztizált betegeknek (2067) több mint a másfél szeresét.

A legfontosabb viszont az, hogy a különösen veszélyeztetetteknek (csecsemők, várandósok, idősek, legyengült immunrendszerű személyek) rendkívül oda kell figyelniük az élelmiszerbiztonságra és a fertőzés elkerülésére.

A hatóság szerint a szalmonellafertőzés megelőzésének leghatásosabb módja, ha

  • ügyelsz az élelmiszerbiztonságra, vagyis az ételek higiénikus kezelésére,
  • az ételeket megfelelő ideig és hőfokon sütöd, főzöd, forralod,
  • a magas kockázatú élelmiszerekkel nagyon körültekintően bánsz,
  • alaposan kezet mosol az ételek elkészítése előtt és után.

Milyen esetben kell orvoshoz fordulni?

A fertőzés általában enyhe lefolyású, és pár napon belül elmúlik, ha azonban ez nem így történik, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz! Abban az esetben, ha a megbetegedés magas lázzal, súlyos hasi fájdalommal, véres hasmenéssel, kiszáradás gyanújával jár, akkor azonnal fordulj orvoshoz.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...