Tojáslikőr otthon

Karácsonyi ajándéknak sem utolsó, de házilag készített tojáslikőrt kortyolgatni a fa alatt igazi kényeztetés.

A tojáslikőrt jellemzően az angolszász országokban isszák Karácsonykor, itthon kevésbé van ünnepi hagyománya. Mostanra azonban talán kezd begyűrűzni Magyarországra is a karácsonyfa körüli tojáslikőr-fogyasztás. Épp ezért gondoltam, hogy remek kis karácsonyi ajándék lesz, ha magam készítem el ezt az italt.

A tojáslikőr eredetéről keveset tudni, annyi bizonyos, hogy az egyik első említése az 1700-as évek végéről származik egy útikönyvből. De egyéb feljegyzésekből is úgy tűnik, hogy Nagy-Britanniában jellemzően az arisztokrácia fogyasztotta. A tejet összekeverték a tojással, valamint kevés brandyvel illetve madeirával, és reggelire fogyasztották.

Olvastad már?

Méteres kalács először

Az ital aztán szép lassan eljutott az óceán túlpartjára is. Itt viszont olyan adók sújtották a borféléket és a brandyt, hogy a közeli Karib-térségből könnyen beszerezhető rummal helyettesítették az alkoholt. Az olcsó és hozzáférhető rumnak köszönhetően hamar népszerű lett a tojáslikőr a frissen alapított Egyesült Államokban is. Amikor az amerikai függetlenségi háború miatt a rumutánpótlás akadozott, az amerikaiak a hazai whiskeyhez, azon belül is konkrétan a bourbonhöz fordultak, és ezzel a tojáslikőr el is érte mai, végleges formáját.

Ennyit a történelemről, lássuk, hogyan készül a hagyományos tojáslikőr. Nagyjából azonosak a receptek: tojás, tej, cukor, alkohol, és jellemzően szerecsendió a hozzávalók. Ezen belül lehet annyi változás, hogy a tej kiegészül tejszínnel, a fehérjét külön is fel lehet verni, vagy ha azt nem, akkor a tejszínt, hogy könnyebb, habosabb folyadékot kapjunk. A fűszereket általában nem keverik az italba, hanem csak a tetejére szórják, és a fahéjon és a szerecsendión kívül ezek lehetnek még a kardamom, csokoládéreszelék, csillagánizs vagy vanília is, de ez utóbbit általában belefőzik a likőrbe.

A tojáslikőr egyébként egy főzött tojásos krém, tulajdonképpen egy sűrű madártej, amiből hiányoznak a “madarak”. Amennyiben úgy döntünk, hogy felverjük a tojáshabot, ezt is bele kell kevernünk a krémbe. Az alkohol csak a végén kerül bele, de ha nem akarjuk, hogy nagyon alkoholos legyen, akkor tegyük bele az elején, az íze így benne marad, az alkoholtartalom nagyobb része viszont elpárolog. De akár ki is hagyhatjuk.Ha alkohollal készítjük, akkor akár 3-4 hétig is simán eláll hűtőben, és igazán nincs sok munka az elkészítésével sem. Néhány helyes üveg beszerzésén kívül sok feladatunk nincs az alapanyagokkal sem, hiszen még az alkoholt is mi választhatjuk ki. Kellemes karácsonyi készülődést, finom tojáslikőröket kívánok addig is!

Olvastad már?

Kutyakeksz 3 hozzávalóból

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!