Tojásfestés természetesen

Ti mivel készültök a húsvétra? Festettetek már tojást? Ha még nem, itt az ideje! Tartsatok velünk a gyors, egészséges és ehető festett tojás-túrára! A gyerekeket is hozzátok!{T}

Ti mivel készültök a húsvétra? Festettetek már tojást? Ha még nem, itt az ideje a tojásfestésnek! Tartsatok velünk a gyors, egészséges és ehető festett tojás-túrára! A gyerekeket is hozzátok!

 • annyi tojás, amennyit festeni szeretnénk
 • a zöldhöz: 25 dkg spenót/csalán, 2 evőkanál ecet
 • a sárgához: egy kurkumagyökér vagy 2 evőkanál kurkuma
 • a kékhez: fél fej vöröskáposzta
 • a narancsos-barnáshoz: 4 evőkanál pirospaprika, negyed liter víz
 • tetszés szerint levelek, virágok, vagy papírból kivágott figurák
 • annyi nejlonzokni, ahány tojást festeni szeretnénk
 1. Az összes tojást jól megtisztítjuk. Azokat, amelyeket zöldre, illetve kékre szeretnénk festeni, megfőzzük.
 2. A káposztát és a spenótot/csalánt aprítóban nagyon kicsire vágjuk. Külön-külön edénybe tesszük őket, és annyi vízzel, ami ellepi, kb. fél órát főzzük.
 3. A zöld festékes főzethez adjunk két kanál ecetet, hogy jobban kioldódjanak a színek. A lilakáposzta pár perc múlva kék lesz – ne ijedjünk meg, ez a cél.
 4. Mindkét főzetet zárjuk el fél óra után, és hűtsük ki teljesen.
 5. Amíg a főzet készül, tegyünk a tojásokra tetszőleges leveleket, virágokat vagy papírból kivágott figurákat. Húzzunk rájuk szorosan egy-egy tiszta nejlonzoknit, és kössünk rájuk csomót. Így mindenhol befogja majd a festék, kivéve, ahol a levélke takarja.
 6. Közben negyed liter vízhez tegyünk 2 evőkanál kurkumát vagy 4 evőkanál pirospaprikát. Tegyük bele a kiválasztott tojásokat, főzzük meg, és ha kész, hagyjuk benne kihűlni.
 7. A lehűlt lilakáposztás és spenótos főzetet szűrjük le, és szintén tegyük bele a tetszés szerint dekorált harisnyás tojásokat. Hagyjuk benne ázni pár órát.
 8. Végül az összes tojást kivesszük a léből, és levágjuk róluk a harisnyát, és megvárjuk, míg maguktól megszáradnak.

Elkészítés

Hozzávalók

Tojásfestés

Tudsz-e tojást főzni? >>

Habár a tojások húsvéti dekorálását a mai napig Európa-szerte művelik, a húsvét hétfői locsolásért adott festett, patkolt, viaszolt tojások míves elkészítése igazi unikum itt a Kárpát-medencében – máshol nincs locsolás, így tojást sem kapnak érte a legények. Régen akislányok ilyenkor választottak mátkát– vagyis életre szóló barátnőtmaguknak. Kosárba díszes, főtt tojást tettek, és egy kiválasztott lánypajtáshoz vitték, aki, ha ezt viszonozta, élete végéig „kebelbarátnő” lett. A nagyobbaknak pedig az egyetlen napja volt az évben, amikor fiúk-lányok együttléte, a vizes ruha, a sikoltozás, kergetőzés, ártatlan dulakodás nemhogy megengedett, de egyenesen elvárt volt!-e

Igazi unikum, a régi szép idők

3 ünnepi menü húsvétra >>

Az ÖkoSalty további cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.