Most kiderül, mit jelent, ha világos a tojássárgája

Tényleg aggódnunk kell, ha világosabb a tojássárgája az átlagosnál? Most kiderül, pontosan honnan tudhatjuk, megromlott-e a tojás.

Fontos kérdéssel fordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Egy levélíró arra volt kíváncsi, vajon a világos sárgája arra utal-e, hogy a tojás már megromlott. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos válaszát a hatóság közösségi oldalán osztották meg.

A világos sárgájú tojás is biztonsággal fogyasztható, ha a szaga nem árulkodik arról, hogy megromlott volna. A tojássárgája színe ugyanis nem a tojás frissességére utal, hanem a tyúk táplálékától függ

– hívta fel a figyelmet a főállatorvos. Mint írta, a „sápadtabb”, világos tojássárgája azt jelzi, hogy a baromfit búzával etették. Míg ha kukoricát kap a tyúk, akkor ragyogó sárga, szinte narancssárga lesz a tojássárgája.

Most kiderül, mit jelent, ha világos a tojássárgája

Így teszteld jó-e a tojásod

Ha nem vagy biztos abban, hogy jó-e még a tojás, végezd el a merítéses tesztet, melynek lényege, hogy a tojást felhasználás előtt bele kell tenni egy mély, vízzel teli edénybe: ha a tojás lesüllyed a víz aljára, akkor még friss, tehát biztonsággal fogyasztható. Ha lebeg a vízben a tojás, akkor már régi, de még megehetjük, ha minden egyéb kritériumnak megfelel: Ha úszik a víz tetején, akkor dobjuk ki.

Lényeges még, hogy mindig külön tálba törjük fel a tojásokat, amikor felhasználjuk. Így meg tudjuk szagolni, továbbá jól szemügyre tudjuk venni a kinézetét. Ha szaga van, akkor mindenképpen dobjuk ki. Szintén intő jel, ha a tojásfehérje rózsaszínes, esetleg szivárványosan fénylik.

Hogyan tároljuk?

Általában a tojásokat 3-5 hétig tárolhatjuk. A legtöbbször az a dátum szerepel a dobozon, ameddig biztosan friss marad hűtés nélkül is, de ha hűtőbe tesszük őket, akkor akár tovább is fogyaszthatjuk.

Forrásunk volt.


Még több tojás:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...