Most kiderül, mit jelent, ha világos a tojássárgája

Tényleg aggódnunk kell, ha világosabb a tojássárgája az átlagosnál? Most kiderül, pontosan honnan tudhatjuk, megromlott-e a tojás.

Fontos kérdéssel fordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Egy levélíró arra volt kíváncsi, vajon a világos sárgája arra utal-e, hogy a tojás már megromlott. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos válaszát a hatóság közösségi oldalán osztották meg.

A világos sárgájú tojás is biztonsággal fogyasztható, ha a szaga nem árulkodik arról, hogy megromlott volna. A tojássárgája színe ugyanis nem a tojás frissességére utal, hanem a tyúk táplálékától függ

– hívta fel a figyelmet a főállatorvos. Mint írta, a „sápadtabb”, világos tojássárgája azt jelzi, hogy a baromfit búzával etették. Míg ha kukoricát kap a tyúk, akkor ragyogó sárga, szinte narancssárga lesz a tojássárgája.

Most kiderül, mit jelent, ha világos a tojássárgája

Így teszteld jó-e a tojásod

Ha nem vagy biztos abban, hogy jó-e még a tojás, végezd el a merítéses tesztet, melynek lényege, hogy a tojást felhasználás előtt bele kell tenni egy mély, vízzel teli edénybe: ha a tojás lesüllyed a víz aljára, akkor még friss, tehát biztonsággal fogyasztható. Ha lebeg a vízben a tojás, akkor már régi, de még megehetjük, ha minden egyéb kritériumnak megfelel: Ha úszik a víz tetején, akkor dobjuk ki.

Lényeges még, hogy mindig külön tálba törjük fel a tojásokat, amikor felhasználjuk. Így meg tudjuk szagolni, továbbá jól szemügyre tudjuk venni a kinézetét. Ha szaga van, akkor mindenképpen dobjuk ki. Szintén intő jel, ha a tojásfehérje rózsaszínes, esetleg szivárványosan fénylik.

Hogyan tároljuk?

Általában a tojásokat 3-5 hétig tárolhatjuk. A legtöbbször az a dátum szerepel a dobozon, ameddig biztosan friss marad hűtés nélkül is, de ha hűtőbe tesszük őket, akkor akár tovább is fogyaszthatjuk.

Forrásunk volt.


Még több tojás:

Címlapról ajánljuk

További cikkek