Ennél jobb trükköt nem találsz a tojás szétválasztására

Néhány konyhai feladathoz teljesen felesleges drága kütyüket vásárolni, hiszen elég csupán a puszta kezünk ahhoz, hogy kitűnő munkát végezzünk. Ha a tojás szétválasztásáról van szó, egészen olcsó praktikákat érdemes alkalmazni.

Anyáinktól/Nagyanyáinktól egy egyszerűnek tűnő, ugyanakkor picit rizikós tojásszétválasztási technikát lestünk el: a tojást kettétörjük, a sárgáját pedig egyik oldalról a másikra való átöntögetéssel próbáljuk szétválasztani a fehérjétől. Hiába a praktikus megoldás, ha a tojás nem úgy törik ketté, vagy ahogy óvatlanul öntögetjük egyik „kehelyből” a másikba, a fehérjébe belekerül egy kis sárgája is.

Nagyon egyszerűen kettéválaszthatjuk a tojásokat!

Legtöbbünk egész életében „rosszul" választotta szét a tojást, sokan ugyanis szobahőmérsékleten törjük fel, pedig ha a hűtőből vesszük ki az alapanyagot, úgy megy a törés, mint a karikacsapás!

Hidegben a tojásfehérje és a sárgája jobban megtartja az alakját. A hideg tojást törd fel, tartalmát helyezd a tiszta markodba, és engedd, hogy a fehérje egy, a kezed alatt lévő tálba csurogjon.

Ha olyan süteményt készítesz (például piskótát), amelynél muszáj, hogy a tojás szobahőmérsékletű legyen, hagyd a pulton egy 15 percig a már szétválasztott fehérjét és sárgáját, nyugalom, ennyi idő alatt nem fog megromlani.

Ha nem szeretnéd összekoszolni a kezed, még mindig van egy könnyű és praktikus megoldás, mellyel több, az interneten terjedő videóban találkozhattál már. Csak törd fel a tojást, öntsd egy tálba, majd egy tiszta és üres vizes flakonnal szippantsd fel a sárgáját.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek