Egy nap alatt 30 százalékkal zuhant az egyik alapélelmiszer ára

A Gazdasági Versenyhivatal árfigyelő rendszerének adatai alapján az említett alapélelmiszer ára egyetlen nap alatt közel 30 százalékkal csökkent.

Mi is beszámoltunk arról, hogy bruttó beszerzési áron kell értékesíteniük a boltoknak a tojást, ami bekerül a 15 százalékos akciózási körbe is. Így nem túl meglepő, hogy hétfőn még 63 forint volt 10 darabos kiszerelésben, ám kedden már csak 45 forint – írja az Index oldala.

Hétfőről keddre közel 30 százalékkal zuhant a tojás ára

Több tényező is befolyásolta a tojás árát

Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnökének elmondása alapján a hirtelen árcsökkenésért három tényező felel:

  • a termelői ár
  • a termelési költségek
  • valamint a kereskedelmi láncokra vonatkozó szabályok.

Már egy jó ideje csökken a tojás ára

Az alelnök szerint már húsvét óta észlelhető a termelői és a csomagolóhelyi árak folyamatos csökkenése. Ennek hátterében a tojásfogyasztás szezonalitása áll, vagyis a tojásból inkább a tavaszi és téli ünnepekkor, illetve az őszi időszakban vásárolnak az emberek.

A nyarat így általában a túltermelés jellemzi, ami természetesen tovább segíti az árak mérséklődését. 

Forrásaink voltak.


További aktuális híreink:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek