Kiderült, mi lett 2023-ban az ország tortája

Kedd délelőtt kihirdették, mely finomság birtokolhatja az Ország Tortája címet, ezen kívül fény derült arra is, mely édesség viselheti a Magyarország Cukormentes Tortája nevet, sőt, megválasztották a Szent István-napi kenyereket is.

Idén tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrászok Országos Ipartestülete a „Magyarország Tortája” pályázatot. A zsűri végül 6 döntős közül választotta ki a legjobb tortát.

Magyarország Tortája 2023

2023-ben Magyarország Tortája végül a Spicces füge respektus elnevezésű torta lett, melyet a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrászmestere, Lakatos Pál álmodott meg.

Főbb összetevői: vajas felvert, karamellmousse, diós ropogós, tokajis-meggyes fügezselé, akácmézes-tejcsokis glaze, akácmézes-kamillás fehércsokis ganache-dísz.

A nyertes torta

Magyarország Cukormentes Tortája 2023

Magyarország Cukormentes Tortája díját Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp cukrászda cukrásza nyerte meg Kikelet elnevezésű édességével. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, és áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet vaníliás fehércsokoládé-mousse és mandulás-citromos piskóta tesz teljessé, gabonaliszt nélkül.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertek iránti növekvő igényre.

A nyertesek kihirdetésére és a díjátadó ünnepségre augusztus 1-jén délelőtt az Országház Vadásztermében került sor.

A cukormentes, Kikelet nevű tortacsoda

Szent István-napi kenyér

A két édesség mellett a Szent István-napi kenyeret is bemutatták: idén a Heim sütöde kreációja nyerte el a címet.

Innovatív Kenyér

A 2023. évi Innovatív Kenyér díjat a Balmaz-Sütöde Aranymetszés névre keresztelt kreációja nyerte.

Sétáló sütemény

Idén második alkalommal a sétáló sütemény kategóriájában is győztest hirdettek. Ezt a díjat a Málnás-pisztáciás pékfagylalt nyerte, melyet a Stella Pékség készített.

A két győztes édességet augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában árusítják majd.

Gratulálunk a győzteseknek!

Képek: Magyar Cukrász Ipartestület Facebook

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek