Tésztasaláta tex-mex ízekben

A tex-mexet mindenki szereti, úgyhogy most egy szupergyors tésztasalátát hoztunk, hogy ebben a melegben megint csak ne kelljen sokat vacakolni a konyhában!

A tex-mex egy külön fogalom, mindenhol szeretik a világban, de valahogy az a gyanúm, hogy itthon különösen népszerű. Hogy miért? Nagyon közel áll a mi ízlésünkhöz. Hús, hús, bab, kukorica, csípős ízek, tejföl, még egy kis hús, és némi szénhidrát. Ki ne imádná?

A tex-mex tésztasaláta receptjét itt találod

Az erősen keverék kaja alapjai nem is feltétlenül Mexikóból származnak - kivéve a tortilla lapokat - , sokkal inkább az USA dél-nyugati államaiból, ahol azért nagyon hasonló az éghajlat, mint Mexikó északi részén, így könnyű hasonló alapanyagokra szert tenni. De Mexikóban nem esznek ennyi marhát - sőt, főleg csirke- és disznóhús a jellemző - , chiliből sokkal több fajta van, és zöldségekkel is jobban el vannak eresztve. A streetfood-jellegű tex-mex azonban minden bumfordisága, túlpakoltsága ellenére nagyon is szerethető!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én gyakran főzök képek alapján - nézegetem a különböző képmegosztós oldalakat, és ha szembe jön valami, ami nagyon gusztára sikerült, akkor azt beiktatom a heti menetrendbe. Ezzel a tex-mex salátával is így történt.

A tex-mex tésztasaláta receptjét itt találod

A megadott oldal naná, hogy amerikai volt, a sali pedig eredetileg tacosaláta néven futott, azon az apropón, hogy előre kevert tacofűszert, úgynevezett taco seasoninget kellett - volna - beletenni. Mivel kint még mindig nagyon meleg van, és pont nem kívánok se húst, de hosszú főzőcskézést, tex-mexet viszont majdnem mindig, úgy döntöttem, kipróbálom.

Kicsit átvariáltam az eredeti receptet - hogy kerül egy taco-ba, még ha ez valójában csak egy tésztasaláta is, cukkini? Plusz elhagytam a fűszerkeveréket - találtam ugyan egy országos bolthálózat polcán, de elolvasva a hozzávalókat, úgy döntöttem, ezt én is meg tudom csinálni, anélkül, hogy 700 forintot adnék egy ízfokozókkal felturbózott, hagymapor alapú cuccért. A saját készítésű öntetembe viszont tettem jó adag chilit, lime-ot, paradicsompürét, jó minőségű olívaolajat, reszelt hagymát és fokhagymát - és szerintem meg is nyertem a versenyt.

A tex-mex tésztasaláta receptjét itt találod

A többi hozzávalót pont annyi időbe telik felcsapdosni, amíg a tészta kifő - utána csak egy hideg vizes öblítést igényel, egy nagy tálat, meg egy óra pihenőt a hűtőben. Mehet grillek mellé, de csak úgy magában is. Készítsétek el, és hagyjátok a konyhát pihenni, míg főzésre alkalmas idő nem lesz!

Ez is érdekelhet!

Tésztasaláta kánikulára

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.