Ez történik a testeddel télen, ha nem iszol elég vizet

Az emberi test 70%-a víz, így hát nem meglepő, hogy sok-sok folyadékra van szükségünk ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működhessen. Ez pedig télen különösen fontos, most azt is elmagyarázzuk, miért.

Télen alapvetően kevesebbet izzadunk, hiszen nincs olyan meleg és általában kevesebbet is mozgunk – emiatt sokan hajlamosak megfeledkezni a rendszeres hidratálásról, vízivásról. Pedig a hideg hónapokra jellemző száraz levegő miatt különösen fontos lenne, hogy odafigyeljünk erre. Ha nem tesszük, azzal számos különböző egészségügyi problémának ágyazhatunk meg.

Ez történik a testeddel télen, ha nem iszol elég vizet

Dr. Shobha Subramanian Itolikar, a Fortis Kórház általános orvosi tanácsadója a healthshots.com-nak elmagyarázta, hogy az ivóvíz létfontosságú az általános egészség megőrzéséhez. Szerepet játszik többek között az emésztés és az elektrolit-egyensúly fenntartásában, a súlyszabályozásban és a méregtelenítésben is. De azt is pontosan elmagyarázta, hogy miért fokozottan lényeges télen, hogy odafigyeljünk a vízfogyasztásunkra télen is.

Romló szomjúságreflex

Azok, akik nem fogyasztanak elegendő vizet – azaz legalább napi 2,5-3 litert –, elveszíthetik a szomjúságuk ideális érzékelését.

Azaz: egy idő után nem veszik észre, ha szomjasak, amivel igen veszélyes helyzetbe kerülhetnek. Ebből az ördögi körből úgy kerülhetnek ki, ha elkezdenek tudatosan hidratálni.

A szokottnál gyakoribb vizelési inger

Ahogyan már említettük, télen az emberek általában kevesebbet izzadnak, ezért ilyenkor a test úgy próbálja szabályozni a hőmérsékletét, hogy több folyadékot választ ki a vesén keresztül. Egyszóval: többet pisilünk. Ennek hatására pedig egyre sűrűsödik a vérünk, amit vízfogyasztással tudunk ellensúlyozni.

Száraz bőr

A hideg levegő és a jeges szél már önmagában is megviseli a külső védekezőrétegünket, a bőrt. Ezen a dehidratáltság csak tovább ront, így már csak emiatt is megéri minél több vizet vagy gyógyteát fogyasztani ebben az időszakban.

Forrásunk volt.


Még több a vízfogyasztásról:

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi tiramisu a boltinál

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek