Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Videón látható, hogyan terjedhet el egy boltban egyetlen köhintéssel a koronavírus

Szimuláció mutatta be, milyen messzire juthat el zárt térben - például egy élelmiszerboltban - a koronavírust hordozó köhögés vagy tüsszentés után a levegőbe került felhő. 

A vírusfelhő videón

A modell rendkívül látványosan mutatja be, miért lenne igazán fontos most, hogy elkerüljük a zsúfolt, zárt légterű helyeket. Amikor valaki tüsszent, köhög, sőt, elég az is, ha csak beszél, aprócska nyálcseppek kerülnek a levegőbe, amelyeken a vírus utazgathat a levegőben. A szimuláció azt mutatja be, ahogy a részecskékből álló felhő percek alatt elterjed a helyiségben akár egészen távolra is, miután valaki, aki hordozza magával a koronavírust, köhög egyet. Ezeket az icipici részecskéket aztán más belélegezheti, és így megfertőződhet.

Mozgó részecskék

A digitális modellt négy különböző finn egyetem és kutatócsoport független vizsgálatainak egybevágó eredményeként készítették három dimenziós megjelenítéssel, egy szuperszámítógép segítségével. A vizsgálat 15-20 mikrométer nagyságú részecskéknek a mozgását vizsgálta, amelyek egy zárt helyiségben, kis területen terjedhetnek akár a polcok között is például egy élelmiszerüzletben. Megfigyelték azt is, a felhő terjedésére milyen hatással vannak a szellőztető rendszerek vagy más légmozgás.

Maradj otthon

Bár a vizsgálatot nem pont a koronavírusra alakították ki, a levegőben terjedő élő részecskék mozgásának vizsgálata a jelen járvány terjedésével kapcsolatban is nagyon fontos információkat ad: megmutatja, milyen hatással vannak rájuk a környezeti tényezők.

A tanulságok ugyanazok, amelyeket már ismertünk: ahhoz, hogy lelassítsuk a vírus terjedését, a leghatásosabb, ha nem megyünk nyilvános zárt helyekre, otthon maradunk, különösen akkor, ha gyanítjuk, hogy elkaphattuk a betegséget.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!