Teljes gőzzel a téllel szemben

Gyógyulj természetesen! Immunrendszerünk edzésére, már kialakult nátha kezelésére, köhögés csillapítására legyen kéznél mindig egy bögre gőzölgő gyógytea.

A forróteaíze és gőze, a kioldódó illóolajok és baktériumölő anyagok külsőleg és belsőleg egyaránt orvosságként hatnak.A gyógytea készítésének praktikáiról előző cikkünkben írtunk. Most azokat a gyógyfüveket és a velük kapcsolatos természetes gyógymódokat vesszük sorra, amelyek gyógyíthatnak minket a téli hidegben!

A nátha ellensége

A kamilla külsőleg és belsőleg is alkalmazható gyógynövényünk, szinte minden formában - italként, gőzölésre, kenőcsként - használjuk. Vírusos vagy bakteriális légúti fertőzések esetén a leghatékonyabb felhasználási formája az inhalálás, a kamilla virágjából felszabaduló értékes illóolajok ugyanis nyugtatják a légutakat, enyhítik a köhögést. Ha náthásak vagyunk, akkor készítsünk forrázatot 3-4 evőkanál kamillavirágból egy szélesebb edényben, hajoljunk fölé, és lélegezzük be a gőzt kb. 10 percig. Hatásosabb lehet a folyamat, ha letakarjuk a fejünket törölközővel.

Állandó kiegészítők: méz, citrom

A gyógytea hatását erősíthetjük mézzel és citrommal, az előbbi a magas C-vitamintartalma miatt kiváló immunrendszer-erősítő.

A méz jótékony hatása nem egyszerűsíthető le a megfázásos betegségekre, a különböző virágporokból származó mézek számos egészségügyi bajra jelentenek gyógyírt. Ha teával isszuk, érdemesebb a már langyosabb italba tenni, hogy ne veszítse el a benne rejlő értékes alkotóelemeket. Köhögés ellen leginkább a hárs- és gesztenyeméz ajánlott.

Agyömbérgyökerét ne csak fűszerként használjuk, hanem a teába is.Értékes illóolajai ugyanis csökkentik a nyálkahártya gyulladását.Reszeljünk belőle a teánkba egy keveset, vagy készíthetünk magunk is gyömbérteát! Vágjunk fel egy 3-4 cm-es darabot, főzzük meg fél liter vízben, majd leszűrve, mézzel fogyasszuk!

Citrommal kapcsolatos praktikák

Még több tearecept >>

Fájó torok

A gyulladt torokra és köhögés csillapítására minden forró gyógytea enyhítően hat. Konkrét panaszokra többféle teakeveréket is készíthetünk. Nagyon fontos, hogy fogyasztásuk után bújjunk be az ágyba, jól takarjuk be magunkat ésa tea segít „kiizzadni” a betegséget.

Gyógyuljunk teával:

{ RKÉP = 60851, 3}

{ RKÉP = 13461, 3}

Címlapról ajánljuk

További cikkek