Tejmentesre tervezve

A laktózmentes étkezésről sokan még mindig azt hiszik, hogy egy újfajta, és – a különleges alapanyagok miatt – rendkívül drága hóbort. Pedig a laktózmentes táplálkozás nem új keletű, még kevésbé pedig egy újabb diétavariáns.

A laktózérzékenység – mely megkívánja a laktózmentes táplálkozást – tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szervezet nem képes lebontani a tejtermékekben megtalálható cukrokat a laktáz enzim hiányának következtében. A laktáz enzim felelős a tejcukor megfelelő lebontásáért – ha hiányzik, vagy nem megfelelően funkcionál, akkor a tejből származó cukrok nem a vékony-, hanem a vastagbélben szívódnak fel, de előbb megerjednek, puffadást és erős hasmenést okoznak.

Almás-mézes palacsinta tejmentesen

Sokan összetévesztik a tejallergiával, pedig a laktózérzékenység nem betegség, nem is ételallergia, sőt fogalmazhatunk úgy is, hogy természetes állapot – az emberi szervezetet ugyanis alapvetően tejmentesre tervezték. Azokon a területeken kívül, ahol a feldolgozatlan tej fogyasztása több ezer évvel ezelőtt kialakult, a lakosság nagy része ma is laktózérzékeny. A laktóz-intoleránsok száma a skandináv országokban a legalacsonyabb, alig öt százalék, míg egyes ázsiai országokban a kilencven százalékot is meghaladhatja. Az sem igaz, hogy a laktózérzékenyek nem fogyaszthatnak tejtermékeket. A laktóz ugyanis vízben oldódódik – az alvasztási folyamatok során a zsírosabb részek alapvetően laktózmentesebbek lesznek, így a tejszín, a vaj, a hagyományos eljárással készült joghurtok és kefirek, valamint a hosszasan érlelt sajtok. Ezeket tehát nyugodtan fogyaszthatják azok is, akiknek enyhe laktóz-intoleranciájuk van.

Mézes-kakaós nápolyi (tej- és tojásmentes)

Bár nem betegség, olyan tünetei vannak, ami mindenkit kellemetlenül érint. Nem akarok senkit lebeszélni a tejfogyasztásról, hiszen tele van kalciummal és nagyon sok pozitív élettani hatása van, de ha a laktózérzékenység tünetei látszólag ok nélkül jelentkeznek, akkor érdemes variálni kicsit az étrendünkön. Semmibe nem kerül, ha egy hétig laktózmentesen étkezünk – a NoSaltyról rengeteg jó ötletet leshetünk –, és ha a korábbi, kellemetlen tünetek a tejfogyasztással együtt eltűnnek, akkor ideje új kalciumforrás után néznünk, és letennünk a tejesüveget.

Tejmentes receptek itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sütés nélküli sütemények húsvétra

Remélhetőleg jól fognak jönni ezek a sütés nélküli sütemények húsvétra: nagy szolgálatot tehetnek, ha a sütő bekapcsolása nélkül úsznánk meg az idei ünnepet. Mert így is lehetséges.