Tejmentesre tervezve

A laktózmentes étkezésről sokan még mindig azt hiszik, hogy egy újfajta, és – a különleges alapanyagok miatt – rendkívül drága hóbort. Pedig a laktózmentes táplálkozás nem új keletű, még kevésbé pedig egy újabb diétavariáns.

A laktózérzékenység – mely megkívánja a laktózmentes táplálkozást – tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szervezet nem képes lebontani a tejtermékekben megtalálható cukrokat a laktáz enzim hiányának következtében. A laktáz enzim felelős a tejcukor megfelelő lebontásáért – ha hiányzik, vagy nem megfelelően funkcionál, akkor a tejből származó cukrok nem a vékony-, hanem a vastagbélben szívódnak fel, de előbb megerjednek, puffadást és erős hasmenést okoznak.

Almás-mézes palacsinta tejmentesen

Sokan összetévesztik a tejallergiával, pedig a laktózérzékenység nem betegség, nem is ételallergia, sőt fogalmazhatunk úgy is, hogy természetes állapot – az emberi szervezetet ugyanis alapvetően tejmentesre tervezték. Azokon a területeken kívül, ahol a feldolgozatlan tej fogyasztása több ezer évvel ezelőtt kialakult, a lakosság nagy része ma is laktózérzékeny. A laktóz-intoleránsok száma a skandináv országokban a legalacsonyabb, alig öt százalék, míg egyes ázsiai országokban a kilencven százalékot is meghaladhatja. Az sem igaz, hogy a laktózérzékenyek nem fogyaszthatnak tejtermékeket. A laktóz ugyanis vízben oldódódik – az alvasztási folyamatok során a zsírosabb részek alapvetően laktózmentesebbek lesznek, így a tejszín, a vaj, a hagyományos eljárással készült joghurtok és kefirek, valamint a hosszasan érlelt sajtok. Ezeket tehát nyugodtan fogyaszthatják azok is, akiknek enyhe laktóz-intoleranciájuk van.

Mézes-kakaós nápolyi (tej- és tojásmentes)

Bár nem betegség, olyan tünetei vannak, ami mindenkit kellemetlenül érint. Nem akarok senkit lebeszélni a tejfogyasztásról, hiszen tele van kalciummal és nagyon sok pozitív élettani hatása van, de ha a laktózérzékenység tünetei látszólag ok nélkül jelentkeznek, akkor érdemes variálni kicsit az étrendünkön. Semmibe nem kerül, ha egy hétig laktózmentesen étkezünk – a NoSaltyról rengeteg jó ötletet leshetünk –, és ha a korábbi, kellemetlen tünetek a tejfogyasztással együtt eltűnnek, akkor ideje új kalciumforrás után néznünk, és letennünk a tejesüveget.

Tejmentes receptek itt!

Tejmentes kókuszcsoda

A középső kisfiam tejallergiás, szigorú diétát tartunk, de a finomságokról ő sem mondhat le. Ötletek innen-onnan, fejből, némi keverés-kavarás - hát így készült ez a finomság, ami ...

Banánkunyhó (tej-tojás mentes)

Ez a süti úgy született, hogy nem akartam használni a sütőt, mert nagyon meleg volt. (A névnapom a nyár közepén van.) Összeszedtem a maradékokat, amiket itthon találtam és ez a sütés ...

Legújabb receptek

Puha almafánk egyszerűen

Az amerikai fánkok egy érdekes alfaja az 'apple fritter', vagyis az almafánk: sütőporos tésztája gyorsan és macera nélkül bekeverhető, nem kell várni a kelesztésre sem. Felhőpuha ...

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...