A laktózmentes étkezésről sokan még mindig azt hiszik, hogy egy újfajta, és – a különleges alapanyagok miatt – rendkívül drága hóbort. Pedig a laktózmentes táplálkozás nem új keletű, még kevésbé pedig egy újabb diétavariáns.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Jv/Tw/AStW6eJinXCI2LsJQu9QKne9GrWNsICy6CUaSB9D.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=2e9ba5162afa49053d5d9d6a7a9d9029)
A laktózérzékenység – mely megkívánja a laktózmentes táplálkozást – tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szervezet nem képes lebontani a tejtermékekben megtalálható cukrokat a laktáz enzim hiányának következtében. A laktáz enzim felelős a tejcukor megfelelő lebontásáért – ha hiányzik, vagy nem megfelelően funkcionál, akkor a tejből származó cukrok nem a vékony-, hanem a vastagbélben szívódnak fel, de előbb megerjednek, puffadást és erős hasmenést okoznak.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/recipes/tO/fA/almas-mezes-palacsinta-tejmentesen.jpeg?w=150&h=150&fit=crop&s=324a3d9136e89daaefd3227766a2ef64)
Sokan összetévesztik a tejallergiával, pedig a laktózérzékenység nem betegség, nem is ételallergia, sőt fogalmazhatunk úgy is, hogy természetes állapot – az emberi szervezetet ugyanis alapvetően tejmentesre tervezték. Azokon a területeken kívül, ahol a feldolgozatlan tej fogyasztása több ezer évvel ezelőtt kialakult, a lakosság nagy része ma is laktózérzékeny. A laktóz-intoleránsok száma a skandináv országokban a legalacsonyabb, alig öt százalék, míg egyes ázsiai országokban a kilencven százalékot is meghaladhatja. Az sem igaz, hogy a laktózérzékenyek nem fogyaszthatnak tejtermékeket. A laktóz ugyanis vízben oldódódik – az alvasztási folyamatok során a zsírosabb részek alapvetően laktózmentesebbek lesznek, így a tejszín, a vaj, a hagyományos eljárással készült joghurtok és kefirek, valamint a hosszasan érlelt sajtok. Ezeket tehát nyugodtan fogyaszthatják azok is, akiknek enyhe laktóz-intoleranciájuk van.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/recipes/8i/3H/mezes-kakaos-napolyi-tej-tojasmentes.jpeg?w=150&h=150&fit=crop&s=48bb320c492afaa3fb2c985d18801647)
Bár nem betegség, olyan tünetei vannak, ami mindenkit kellemetlenül érint. Nem akarok senkit lebeszélni a tejfogyasztásról, hiszen tele van kalciummal és nagyon sok pozitív élettani hatása van, de ha a laktózérzékenység tünetei látszólag ok nélkül jelentkeznek, akkor érdemes variálni kicsit az étrendünkön. Semmibe nem kerül, ha egy hétig laktózmentesen étkezünk – a NoSaltyról rengeteg jó ötletet leshetünk –, és ha a korábbi, kellemetlen tünetek a tejfogyasztással együtt eltűnnek, akkor ideje új kalciumforrás után néznünk, és letennünk a tejesüveget.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/xa/mW/QHgZAOwsip55elEoJiUkrpE8eGZvAClM2TqPRITd.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=7cdf3394aab9add6af9d2b5066fb8fa0)