Tejmentesre tervezve

A laktózmentes étkezésről sokan még mindig azt hiszik, hogy egy újfajta, és – a különleges alapanyagok miatt – rendkívül drága hóbort. Pedig a laktózmentes táplálkozás nem új keletű, még kevésbé pedig egy újabb diétavariáns.

A laktózérzékenység – mely megkívánja a laktózmentes táplálkozást – tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szervezet nem képes lebontani a tejtermékekben megtalálható cukrokat a laktáz enzim hiányának következtében. A laktáz enzim felelős a tejcukor megfelelő lebontásáért – ha hiányzik, vagy nem megfelelően funkcionál, akkor a tejből származó cukrok nem a vékony-, hanem a vastagbélben szívódnak fel, de előbb megerjednek, puffadást és erős hasmenést okoznak.

Almás-mézes palacsinta tejmentesen

Sokan összetévesztik a tejallergiával, pedig a laktózérzékenység nem betegség, nem is ételallergia, sőt fogalmazhatunk úgy is, hogy természetes állapot – az emberi szervezetet ugyanis alapvetően tejmentesre tervezték. Azokon a területeken kívül, ahol a feldolgozatlan tej fogyasztása több ezer évvel ezelőtt kialakult, a lakosság nagy része ma is laktózérzékeny. A laktóz-intoleránsok száma a skandináv országokban a legalacsonyabb, alig öt százalék, míg egyes ázsiai országokban a kilencven százalékot is meghaladhatja. Az sem igaz, hogy a laktózérzékenyek nem fogyaszthatnak tejtermékeket. A laktóz ugyanis vízben oldódódik – az alvasztási folyamatok során a zsírosabb részek alapvetően laktózmentesebbek lesznek, így a tejszín, a vaj, a hagyományos eljárással készült joghurtok és kefirek, valamint a hosszasan érlelt sajtok. Ezeket tehát nyugodtan fogyaszthatják azok is, akiknek enyhe laktóz-intoleranciájuk van.

Mézes-kakaós nápolyi (tej- és tojásmentes)

Bár nem betegség, olyan tünetei vannak, ami mindenkit kellemetlenül érint. Nem akarok senkit lebeszélni a tejfogyasztásról, hiszen tele van kalciummal és nagyon sok pozitív élettani hatása van, de ha a laktózérzékenység tünetei látszólag ok nélkül jelentkeznek, akkor érdemes variálni kicsit az étrendünkön. Semmibe nem kerül, ha egy hétig laktózmentesen étkezünk – a NoSaltyról rengeteg jó ötletet leshetünk –, és ha a korábbi, kellemetlen tünetek a tejfogyasztással együtt eltűnnek, akkor ideje új kalciumforrás után néznünk, és letennünk a tejesüveget.

Tejmentes receptek itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...