A tejfölös vajbableves, ami paradicsomosan-ecetesen az igazi

Az egyik legnyáriasabb levest hoztuk el most, amivel tuti az is megszereti a vajbabot, akivel anno az oviban vagy a suliban sikeresen megutáltatták. Tejföllel, paradicsommal, répával, hagymával, picit ecetesen készült!

A magyar menzák hírneve, főleg, ha a régi időkről beszélünk, finoman szólva nem a legjobb. A tipikus magyaros fogások általában sok zsírral, és még több liszttel illetve cukorral készültek. A menzás menüsorból negatív irányban emelkedett ki legtöbbünknél a resztelt máj, a tojásleves, a kelkáposztafőzelék és a vajbableves is. Mi most az utóbbit próbáltuk meg átgondolni, újraalkotni, és csupa friss és finom alapanyagból, picit másképp prezentálni. Sikerült!

Zöldséges vajbableves, teljes receptért kattints a képre! / Recept és fotók: Bagdi Gréta

Ha érdekel, hogyan készítette Gréti ezt a szépséges pirosas-narancsos, paradicsommal, zellerszárral, hagymákkal, paprikával, répával és ecettel főtt igazi nyárias ízbombát, akkor jó helyen jársz! A tejföl kötelező a tetejére.

Hozzávalók a leveshez:

  • 300 g vajbab
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 1 közepes db póréhagyma
  • 2 ek vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 közepes szár halványító zeller
  • 1 db paprika (nálam kápia)
  • 1 db paradicsom
  • 5 kis db sárgarépa
  • 2 ek ecet
  • 1 ízlés szerint só
  • 1 ízlés szerint bors
  • 1 ízlés szerint fűszerpaprika
  • 4 db babérlevél
  • 100 g tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
A hozzávalók, teljes receptért kattints a képre! / Recept és fotók: Bagdi Gréta

A zöldségeket mossuk, tisztítjuk. A hagymát kockázzuk, a porét is kisebb darabokba vágjuk, a bab végeit levágjuk, kb 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a répát pucoljuk, felezzük, szeleteljük, a paprikát, a paradicsomot és a zellerszárat kockázzuk.
A vöröshagymát kevés olaj és vaj keverékén sózzuk és pároljuk. Pár perc után hozzáadhatjuk a darabolt pórét, a zellerszárat, majd a paprikát, ezekkel tovább pároljuk.

Zöldséges vajbableves, teljes receptért kattints a képre! / Recept és fotók: Bagdi Gréta

Lehúzzuk az edényt a tűzről, csak a fűszerezés idejére: beleszórjuk a fűszerpaprikát, a babérlevelet és borsot.

A lábasba dobjuk a répát, kicsit átforgatjuk, majd felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje, és hozzákanalazunk ecetet ízlés szerint, így forraljuk be. Ekkor a bab is hozzámehet, főzzük puhára a zöldségeket, közben ellenőrizzük a fűszerezést.

Zöldséges vajbableves, teljes receptért kattints a képre! / Recept és fotók: Bagdi Gréta

A tejfölt egy kis lével keverjük simára, úgy adjuk hozzá keverés mellett a leveshez.
Plusz tejföllel, friss kenyérrel, és frissen aprított petrezselyemmel tálaljuk, jó étvágyat hozzá!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

A zöldséges vajbableves receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Legújabb receptek

Kapucíner jégkrém

Bemutatjuk a kávérajongók új nyári kedvencét: íme a kapucíner jégkrém! Csodaszép márványmintás, hűsítő, kirobbanóan kávés és selymesen tejszínes, egyszerűen el se tudunk ...

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.