A magyar menzák hírneve, főleg, ha a régi időkről beszélünk, finoman szólva nem a legjobb. A tipikus magyaros fogások általában sok zsírral, és még több liszttel illetve cukorral készültek. A menzás menüsorból negatív irányban emelkedett ki legtöbbünknél a resztelt máj, a tojásleves, a kelkáposztafőzelék és a vajbableves is. Mi most az utóbbit próbáltuk meg átgondolni, újraalkotni, és csupa friss és finom alapanyagból, picit másképp prezentálni. Sikerült!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/DF/Gq/vudEMSiw7bem0F4ARuZgJprv8sDlOnJ2CA5Anq7E.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=bd5b5aa551d9ec2ff796cd824a43d0dc)
Ha érdekel, hogyan készítette Gréti ezt a szépséges pirosas-narancsos, paradicsommal, zellerszárral, hagymákkal, paprikával, répával és ecettel főtt igazi nyárias ízbombát, akkor jó helyen jársz! A tejföl kötelező a tetejére.
Hozzávalók a leveshez:
- 300 g vajbab
- 1 nagy db vöröshagyma
- 1 közepes db póréhagyma
- 2 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- 2 közepes szár halványító zeller
- 1 db paprika (nálam kápia)
- 1 db paradicsom
- 5 kis db sárgarépa
- 2 ek ecet
- 1 ízlés szerint só
- 1 ízlés szerint bors
- 1 ízlés szerint fűszerpaprika
- 4 db babérlevél
- 100 g tejföl
- 1 csokor petrezselyem
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/2s/c4/6bylu6fn3E36MZEm2QZVpzPGhb3ox77gBsHSKacp.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=f842f14dcda8115686a33db380817b21)
A zöldségeket mossuk, tisztítjuk. A hagymát kockázzuk, a porét is kisebb darabokba vágjuk, a bab végeit levágjuk, kb 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a répát pucoljuk, felezzük, szeleteljük, a paprikát, a paradicsomot és a zellerszárat kockázzuk.
A vöröshagymát kevés olaj és vaj keverékén sózzuk és pároljuk. Pár perc után hozzáadhatjuk a darabolt pórét, a zellerszárat, majd a paprikát, ezekkel tovább pároljuk.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/VU/my/HiCgv8DEeenKDtdRY0DbFCoIABWUUEJQgVustVDN.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=40f2066153d0c9e9181cf83fc1e7ac33)
Lehúzzuk az edényt a tűzről, csak a fűszerezés idejére: beleszórjuk a fűszerpaprikát, a babérlevelet és borsot.
A lábasba dobjuk a répát, kicsit átforgatjuk, majd felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje, és hozzákanalazunk ecetet ízlés szerint, így forraljuk be. Ekkor a bab is hozzámehet, főzzük puhára a zöldségeket, közben ellenőrizzük a fűszerezést.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/aq/WF/fPL3PHfZFjqa1awOdWs8oqkMaRmQYuoFuKFD36cC.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=bbc186ce37c07910674e0c8fac941799)
A tejfölt egy kis lével keverjük simára, úgy adjuk hozzá keverés mellett a leveshez.
Plusz tejföllel, friss kenyérrel, és frissen aprított petrezselyemmel tálaljuk, jó étvágyat hozzá!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
A zöldséges vajbableves receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is készítsd el: