Tedd ártalmatlanná fogyókúrád ellenségeit!

„Ez nem is hizlal!” „Teljesen lesoványodsz és beteg leszel, ha így folytatod!” „Biztosan haragszol, ezért nem eszel.” „Nekem dundin is nagyon tetszel!”

Ismerős mondatok? A fogyókúra ellenségei nem rosszindulatú idegenek, akik terved meghiúsításán fáradoznak, hanem gyakran éppen a legközelebbi hozzátartozók, a legjobb barátok vagy a munkatársak.A legfrissebb felmérések adatai azt mutatják, hogy Magyarország felnőtt lakosságának kb. kétharmada túlsúlyos. A túlsúly számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát növeli. Az orvosok ezért jelzik, hogy ideje dietetikushoz fordulni és a segítségével leadni a felszedett kilókat. Nehéz a kísértésnek mindig ellenállni, és a fogyókúrát betartani. Sokszor éppen akkor, amikor kedvezőek a körülmények és a sikerhez szükséges elszántság is rendelkezésre áll, valaki hirtelen minden tervet keresztülhúz.

Miért válnak néhányan a környezetünkben élők közül a fogyókúra ellenségévé?A fogyókúra változást jelent. Könnyebb, zöldségben és gyümölcsben gazdag, kalóriában szegényebb ételeket fogyasztunk. Átalakul a napirend is, hiszen a fogyókúrának fontos része a rendszeres mozgás, amely a hétvégi programokat, sőt a nyári terveket is befolyásolja. Az életmódváltozás vékonyabbá, fittebbé és mindezekből adódóan magabiztosabbá tesz bennünket. Ez a változás azonban megzavarja a környezetünkben élőket. Ők valószínűleg nem változtatnának életmódot, ezért a fogyókúrát gyakran leszólják vagy kényelmetlenséget, sőt irigységet éreznek, ezért tudatosan vagy tudat alatt akadályozni kezdik a terv megvalósítását.

Lássuk, kik veszélyeztetik a fogyókúra sikerét?

  1. Leggyakrabban életünk párja áll a siker útjában, főleg, ha maga is túlsúllyal küzd. Esetleg féltékeny, mert attól tart, ha csinosabb leszel, könnyebben találsz új partnert és elhagyod. Lehet, a fogyókúrád ráébresztette őt is arra, hogy változtatnia kellene életmódján az egészsége megőrzése érdekében. Ilyenkor sértettséget, bűntudatot érezhet, ami gyakran vezet konfliktusokhoz.
  2. Az édesanyák fontos feladatnak tekintik gyermekük táplálását, ezért rossz szemmel nézik, amikor az csak csipeget főztjükből. Akár komolyan meg is bántódnak, ha nem kérsz repetát a kedvenc ételedből.
  3. Veszélyt jelentenek a fogyókúra sikerére a legjobb barátok is. Közös programokon jó hangulatban többet eszünk és iszunk, mint amennyit előre terveztünk főleg, ha erre többen invitálnak. Könnyen el lehet hízni, ha a baráti beszélgetések mindig az evéshez is kapcsolódnak.
  4. A kollégák között hamar kitörhet a pánik, ha csinosabbá válsz. Lehet, úgy érzik, versenyhelyzetet teremtesz, hiszen valamiben sikeresebb lettél náluk. Előfordulhat ezért, hogy szándékosan kihagynak a közös ebédből, csevegésekből. Az irodában az asztalokon, és a pultokon pedig egyre több tányéron kínálnak csábító finomságot. Az értekezletek, irodai köszöntések alkalmával tartott közös nassolás alkalmával pedig annál többet kínálnak, minél kevésbé tudsz ellenállni a kísértésnek.

Mit tehetsz a fogyókúra sikeréért? - Tedd támogatóvá fogyókúrád akadályozóit!

  1. Magyarázd el partnerednek, hogy miért szeretnél lefogyni. Nyugtasd meg, hogy ha lefogysz, attól még ugyanaz az ember maradsz, és nem fognak megváltozni érzéseid. Kérd a segítségét. Például kísérjen el a diétás tanácsadásra, az esti sétádra, vagy segítsen új kerékpárt választani, és tervezzétek meg közösen a másnapi étrendet, mozgásprogramot. Lehet, hogy neki is kedve támad az újfajta életmódhoz és végül szívesen csatlakozik hozzád.
  2. Az édesanyák mindig a legjobbat szeretnék gyermeküknek. Ha elmondod, hogy milyen fontos neked a kitűzött cél elérése, szüleid is biztosan segíteni fognak. Készítsétek el közösen a családi ebédet, mutass kalóriaszegény receptet kedvenc ételed elkészítéséhez.
  3. A barátokat pedig meg kell győznöd arról, hogy ugyanolyan jó egy beszélgetés például séta, kerékpározás, vagy esetleg szaunázás közben, mint egy gyorsétteremben. Sőt, az ő közérzetük is jobb lesz egy kis mozgástól!
  4. A munkatársakat meg lehet kérni, hogy rejtsék el az asztalon hagyott csábító falatokat. Az munkahelyi összejövetelekre pedig magunk is készíthetünk egészséges rágcsálnivalókat. Az újfajta ropogtatnivalók minden bizonnyal népszerűek lesznek.

Az őszinteség, a közös főzés, a kóstolók és a mozgás élménye minden bizonnyal meghozza sokak támogatását. Ha mégis maradnak néhányan, akik továbbra is akadályozzák a fogyókúra sikerét, akkor a konfliktus megmarad, amit vagy kerülsz, vagy felvállalsz. A lényeg, hogy ne add fel a fogyókúrát, hiszen rólad, az egészséged védelméről van szó!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.