A Balaton partján nőnek az első magyar teacserjék

Izgalmas kísérlet indult a Balaton mellett, a Káli-medencében: elültették ugyanis az első teacserjéket, amelyek kifejezetten az európai klímára lettek kifejlesztve. Lehet, hogy nemsokára magyar teát szürcsölhetünk majd?

Teát ültettek a Szent Donát Borkúria területén: ez lesz az egyik első, nagyobb szabású kísérlet, amelynek keretében hazai földön próbálnak cserjéket termeszteni. A szüret egyelőre még várat magára, azonban simán lehet, hogy a Káli-medence lesz az első olyan magyar tájegység, ahol sikeres lesz a tea ültetése és termesztése.

Az első magyar teaültetvényt a Balaton partján ültették el / Fotó: Kamélia Kert

Különleges cserjék

De hogyan kerül az alapvetően Ázsiában őshonos cserje a Balaton mellé? Nos, pár éve született meg az a teafajta, amelyik kibírja Európa éghajlatának viszontagságait is. Egy holland botanikusnak köszönhetjük ezt a vívmányt, az ő növényeivel próbálkoznak azóta a kontinensen.

A Káli-medence azért is kiváló hely a kísérletre, mert bizonyos területeinek vulkanikus talaja, mikroklímája és fekvése előnyös feltételeket biztosít a termesztéshez.

Legalábbis Kovács Tamás, a Szent Donát borászat vezetője így reméli a dolog kimenetelét. Ugyanis a Borkúria területére került a 85 cserjéből álló kis ültetvény, ami akár majd egy későbbi, nagyobb teatermőföld alapja is lehet.

Az első tényleg magyar csésze teára sajnos még várnunk kell, az elfogyasztása azonban már jóval közelebb van hozzánk, mint előtte bármikor.

Forrásunk volt.

Címlapkép: Kamélia Kert


Hírek, érdekességek, újdonságok a nagyvilágból:

Címlapról ajánljuk

További cikkek