Táplálkozási tippek a III. trimeszterre

Már nincs sok hátra, hamarosan karjaidba zárhatod gyermeked. Addig is táplálkozz úgy, ahogy a várandósság utolsó szakaszában ajánlott. Tanácsokért és receptekért tarts velünk!

Legfontosabb tudnivalók a III. trimeszterben:

  • Ebben a hónapban jelentős növekedésnek indul a magzat. Ez a növekedés visszatükröződik a kismama testsúlyában is, azonban ideális esetben emiatt nem kell aggódni. A kismama folytassa a kiegyensúlyozott táplálkozás szerinti étrendet, ugyanakkor (amennyiben a kismama súlya nem gyarapodott a szükségesnél nagyobb mértékben az első két trimeszter során) szükség lehet a napi energiabevitel kb. 15%-os emelésére, azaz az előirányzott kalóriabevitel 2300 kcal/nap.
  • Az étrend fele álljon szénhidrátokból, köztük is előnyt élveznek az összetett szénhidrátok: teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, péksütemények, tésztafélék, zöldségek.

Kismamáknak ajánlott fogásokért kattints a képre >>

{ GALÉRIA = title:Az%20eg%C3%A9szs%C3%A9gess%C3%A9g%20jegy%C3%A9ben, 0,1,2,3,4,5 }

  • A baba fejlődéséhez fontos a megfelelő fehérjebevitel, ami fele-fele arányban legyen állati eredetű (húsfélék, tejtermékek, tojás) és növényi eredetű (gabonafélék, magasabb fehérjetartalmú zöldségek). Erről bővebben itt olvashattok. A kismama étkezéséből sem maradhatnak el a – zsírban oldódó vitaminokat is biztosító – zsírok, a napi energiabevitel maximum 30%-át tegyék ki. Részesítsük előnyben a növényi eredetű olajakat főzéshez vagy hidegen sajtolt változataikat salátákhoz.

Így táplálkozz az I. trimeszterben >>

Így táplálkozz a II. trimeszterben >>

  • Ebben az időszakban a baba egyre inkább összetolja az édesanya szerveit, köztük a gyomrot is, így ekkor is fontosak a gyakori, kis étkezések. Emiatt a jelenség miatt kialakulhat gyomorégés, reflux is, ennek tüneteit a csípős, fűszeres, zsírdús, puffasztó ételek, szénsavas italok kerülésével enyhíthetjük.
  • Kevésbé megterhelő az emésztőrendszerünknek, ha zsírszegényen főzünk, ha kerüljük a hagyományos, magyaros rántással készült ételeket, a friss, meleg, kelt tésztákat, a zsírdús ételeket.

Egészségesebb megoldások rántás helyett >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...