A tapadásmentes serpenyők alapvető konyhai eszközöknek számítanak, mivel megkönnyítik a főzést, ráadásul a tisztításuk is nagyon egyszerű. Azonban az idővel megjelenő karcolások kérdéseket vethetnek fel még a rutinos habbiszakácsokban is. Hogyan karcolódik meg a felület? Így is biztonságosan használható még az eszköz? Ilyen állapotban is megfelelően működik?
Ha tudjuk, hogyan kell gondoskodni ezekről a serpenyőkről, meghosszabbíthatjuk az élettartamukat, miközben továbbra is biztonságosan és hatékonyan használhatjuk azokat.

Mi okozza a karcolásokat a tapadásmentes serpenyőkön?
A tapadásmentes felületeken keletkező karcolások általában a nem megfelelő használat vagy az elégtelen karbantartás következményei.
A megjelenésük egyik leggyakoribb oka az, ha fém eszközöket használunk hozzájuk: a fém spatulák, csipeszek vagy habverők használata ugyanis károsíthatja a bevonatot. Szintén nagy probléma, ha védelem nélkül tároljuk őket: ha csak egyszerűen egymásra tesszük őket, könnyen megsérülhetnek az összeérő felületek. Sokan azt a hibát is elkövetik, hogy túl magas hőmérsékletek használják a serpenyőket, így gyengítve a bevonatot, ami így érzékenyebb lesz a külső hatásokra. Végül, de nem utolsósorban a tisztítás során is okozhatunk károkat. A különböző dörzsis tisztítóeszközök egykettőre lekaparhatják a tapadásmentes felületet.
Károsak lehetnek a karcolások?
Az apró karcolások valószínűleg nem jelentenek közvetlen egészségügyi kockázatot, de a mélyebb sérülések már problémásabbak lehetnek. Ha a bevonat jelentősen megkarcolódik, elkezdhet leperegni, majd idővel keveredhet az étellel. Bár a bevonat apró darabjainak lenyelése általában nem ártalmas, jobb elkerülni ezt a helyzetet.
Ami nagyobb baj, hogy a mélyebb karcolások felfedhetik a serpenyő alapanyagát – ez általában alumínium vagy más fémféle –, ami hatással lehet az étel minőségére, valamint egyenetlen főzést eredményezhet.
A régebbi tapadásmentes serpenyők, különösen azok, amelyek PTFE – közismert nevén Teflon – bevonattal rendelkeznek, további kockázatot jelenthetnek.
Ha ezek a bevonatok megkarcolódnak, és a serpenyőt túlhevítik, mérgező gázokat bocsáthatnak ki.
Bár a modern tapadásmentes serpenyőket biztonságosabbá tervezték, továbbra is ajánlott azokat megfelelő hőmérsékleten használni.
Mikor érdemes lecserélni?
Még a legnagyobb gondosság mellett sem tartanak örökké a tapadásmentes serpenyők: időről időre újakra kell őket cserélnünk. Erre utal például az, ha mély karcolásokat látunk rajtuk vagy ha azt tapasztaljuk, hogy lepattogzott róla a bevonat. Azt is észrevehetjük, hogy már nem működnek olyan jól, például elveszítik a tapadásmentes tulajdonságukat. Ez arra utal, hogy a bevonat elhasználódott. Végül, de nem utolsósorban az is aggodalomra adhat okot, ha a serpenyőnk szokatlan szagot áraszt.
Biztonságosabb és egészségesebb tapadásmentes edények választása
A modern típusok biztonságosabb alternatívákat kínálnak a hagyományos tapadásmentes serpenyőkkel szemben.
A kerámiabevonatú serpenyők PTFE- és PFOA-mentesek, továbbá vegyszer- és tapadásmentes felületet biztosítanak.
A keményanodizált alumínium tartós és gyakran nem mérgező bevonattal párosítják. A rozsdamentes acél sokoldalú, bevonat nélküli lehetőség, míg az öntöttvas és a szénacél természetes tapadásmentes tulajdonságokkal bír.
Ezek az egészségesebb opciók biztonságos főzést tesznek lehetővé anélkül, hogy a teljesítmény rovására mennének, így kiválóan helyettesítik a karcos vagy elavult tapadásmentes serpenyőket.
Ezek a trükkök is érdekelhetnek: