Itt a válasz, mikor kell kicserélni a tapadásmentes serpenyőt, ha megkarcolódott

Gyakran észre sem vesszük, hogy mi történik, csak megjelennek azok a bosszantó karcolások a serpenyők felületén. De miért problémás ez, és mikor kell újra cserélnünk a megsérült darabokat?

A tapadásmentes serpenyők alapvető konyhai eszközöknek számítanak, mivel megkönnyítik a főzést, ráadásul a tisztításuk is nagyon egyszerű. Azonban az idővel megjelenő karcolások kérdéseket vethetnek fel még a rutinos habbiszakácsokban is. Hogyan karcolódik meg a felület? Így is biztonságosan használható még az eszköz? Ilyen állapotban is megfelelően működik?

Ha tudjuk, hogyan kell gondoskodni ezekről a serpenyőkről, meghosszabbíthatjuk az élettartamukat, miközben továbbra is biztonságosan és hatékonyan használhatjuk azokat.

Karcos tapadásmentes serpenyő az asztalon
Itt a válasz, mikor kell kicserélni a tapadásmentes serpenyőt, ha megkarcolódott

Mi okozza a karcolásokat a tapadásmentes serpenyőkön?

A tapadásmentes felületeken keletkező karcolások általában a nem megfelelő használat vagy az elégtelen karbantartás következményei.

A megjelenésük egyik leggyakoribb oka az, ha fém eszközöket használunk hozzájuk: a fém spatulák, csipeszek vagy habverők használata ugyanis károsíthatja a bevonatot. Szintén nagy probléma, ha védelem nélkül tároljuk őket: ha csak egyszerűen egymásra tesszük őket, könnyen megsérülhetnek az összeérő felületek. Sokan azt a hibát is elkövetik, hogy túl magas hőmérsékletek használják a serpenyőket, így gyengítve a bevonatot, ami így érzékenyebb lesz a külső hatásokra. Végül, de nem utolsósorban a tisztítás során is okozhatunk károkat. A különböző dörzsis tisztítóeszközök egykettőre lekaparhatják a tapadásmentes felületet.

Károsak lehetnek a karcolások?

Az apró karcolások valószínűleg nem jelentenek közvetlen egészségügyi kockázatot, de a mélyebb sérülések már problémásabbak lehetnek. Ha a bevonat jelentősen megkarcolódik, elkezdhet leperegni, majd idővel keveredhet az étellel. Bár a bevonat apró darabjainak lenyelése általában nem ártalmas, jobb elkerülni ezt a helyzetet.

Ami nagyobb baj, hogy a mélyebb karcolások felfedhetik a serpenyő alapanyagát – ez általában alumínium vagy más fémféle –, ami hatással lehet az étel minőségére, valamint egyenetlen főzést eredményezhet.

A régebbi tapadásmentes serpenyők, különösen azok, amelyek PTFE – közismert nevén Teflon – bevonattal rendelkeznek, további kockázatot jelenthetnek.

Ha ezek a bevonatok megkarcolódnak, és a serpenyőt túlhevítik, mérgező gázokat bocsáthatnak ki.

Bár a modern tapadásmentes serpenyőket biztonságosabbá tervezték, továbbra is ajánlott azokat megfelelő hőmérsékleten használni.

Mikor érdemes lecserélni?

Még a legnagyobb gondosság mellett sem tartanak örökké a tapadásmentes serpenyők: időről időre újakra kell őket cserélnünk. Erre utal például az, ha mély karcolásokat látunk rajtuk vagy ha azt tapasztaljuk, hogy lepattogzott róla a bevonat. Azt is észrevehetjük, hogy már nem működnek olyan jól, például elveszítik a tapadásmentes tulajdonságukat. Ez arra utal, hogy a bevonat elhasználódott. Végül, de nem utolsósorban az is aggodalomra adhat okot, ha a serpenyőnk szokatlan szagot áraszt.

Biztonságosabb és egészségesebb tapadásmentes edények választása

A modern típusok biztonságosabb alternatívákat kínálnak a hagyományos tapadásmentes serpenyőkkel szemben.

A kerámiabevonatú serpenyők PTFE- és PFOA-mentesek, továbbá vegyszer- és tapadásmentes felületet biztosítanak.

A keményanodizált alumínium tartós és gyakran nem mérgező bevonattal párosítják. A rozsdamentes acél sokoldalú, bevonat nélküli lehetőség, míg az öntöttvas és a szénacél természetes tapadásmentes tulajdonságokkal bír.

Ezek az egészségesebb opciók biztonságos főzést tesznek lehetővé anélkül, hogy a teljesítmény rovására mennének, így kiválóan helyettesítik a karcos vagy elavult tapadásmentes serpenyőket.

Forrásunk volt.


Ezek a trükkök is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...