Honnan tudhatjuk, hogy biztonságosak-e a teflonjaink?

Egyes tapadásmentes edények káros PFOA-kat tartalmazhatnak – de honnan tudhatjuk, hogy a miénk biztonságos-e?

A tapadásmentes edények vagy teflonok igen népszerűek minden háztartásban, mivel a felületükre nem ragadnak rá a készülő ételek: a palacsinta vagy a tojás könnyen eltávolítható róluk. Emellett a tisztításuk is könnyű, egyszerű. A kérdés csak az, hogy biztonságosak-e.

Honnan tudhatjuk, hogy biztonságosak-e a teflonjaink?

Az elmúlt években sok dráma övezte ezeket a serpenyőket, mivel kiderült, hogy mérgező anyagokat, PFOA-kat tartalmazhatnak. Kétségtelen, hogy a perfluoroktánsavak károsak, különösen a magzatokra és a fejlődésben lévő gyerekekre – és ha a mi edényeink egy adott dátum előtt készültek, akkor ez valószínűleg azokra is igaz.

Mi is a teflon?

A Teflon gyakorlatilag a politetrafluor-etilén nevű szintetikus vegyszer márkaneve, amelyet számos háztartási termék készítésénél használnak. A hátránya, hogy nem biztonságos, ha elfogyasztjuk vagy felszívódik a szervezetben, hiszen növelheti a rák és más betegségek kialakulásának kockázatát. Tény, hogy a vizsgálatok kimutattak néhány összefüggést ezen a téren, mégis: mind a mai napig használják edények készítésére, mivel a Teflonnal kapcsolatos biztonsági aggályok többnyire megszűntek.

Most már biztonságos?

A Teflon márkanevet tehát gondolatban sokan összekapcsolják a rák kialakulásának kockázatával. De valójában a fent említett PFOA nevű vegyi anyag lehet káros, amelyet korábban a teflon előállításához használtak.

A tilalomnak köszönhetően azonban a 2013 után készült teflon és tapadásmentes konyhai eszközöknek mentesnek kell lenniük a káros PFOA-tól.

Milyen hatásai vannak a PFOA-nak?

Egyes tanulmányok a PFOA-t a rákkal, az immunhiányos állapottal és számos egyéb egészségügyi problémával hozták összefüggésbe. Azt is kimutatták, hogy hatással van a növekedésre és fejlődésre, valamint károsítja a májat laboratóriumi állatokban.

Egy bizonyos év előtt készült Teflon-edények mérgezőek lehetnek

A legtöbb gyártó 2002 körül már leállította a PFOA-t tartalmazó tapadásmentes edények gyártását. A törvényi szabályozásra azonban még elég sokat kellett várni: Európában 2008-ban, az Egyesült Államokban pedig 2014-ben tiltották be az anyagot.

Ez azt jelenti, hogy az ezeknél korábbi években készült serpenyők jó eséllyel mérgezőek. Ha nem vagyunk biztosak a dologban, inkább cseréljük le a jelenleg használt edényeinket!

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...