Ez a sós ropogtatnivaló a legjobb dolog, amibe kéksajt belekerülhet

Ha úgy imádjátok a sós ropogtatnivalókat, mint mi, akkor ezt a sajtos kekszet egyszerűen ki kell próbálnotok! Se alapanyagból, se időből nem igényel sokat, viszont valamilyen kéksajtot érdemes beszerezni hozzá, mert az adja meg a karakteres ízét.

Angliában és az USA-ban nagy hagyománya van a sós krékereknek, amikbe nem ritkán valamiféle sajt is kerül, de a franciáknak (gougères) és a hollandoknak (kaaswafels) is megvan a saját variációjuk a témára, míg itthon a sajtos tallér az örök favorit. Minket most azonban nem a gouda vagy a cheddar, hanem krémesebb, karakteresebb testvérük, a kéksajt ihletett meg.

Ha imádjátok a sajtos nasikat, akkor ezt is kötelező kipróbálni!

A krémes kéksajt ne maradjon le!

A kéksajt szerepe a receptben az ízesítésen túl az, hogy helyettesítse a vaj mennyiségének felét.

Az ilyen puhább, magas zsírtartalmú sajtok ugyanis a vajhoz hasonlóan remekül alkalmasak krémesítésre és sütésre is, hiszen az olvadás- és dermedéspontjuk is hasonló.

Árban ugyan nem olcsóbb, de kellemes meglepetést és változatosságot biztosít a sajt belecsempészése az ehhez hasonló receptekbe. A vajon és a kéksajton kívül már csak lisztre és kevés keményítőre van szükség az alaprecepthez, minden más fűszerezés már ránk van bízva - illetve arra, hogy mi lelhető fel a kamrában vagy a hűtőben.

Íme, ezekre lesz szükségetek a kéksajtos tallérokhoz!

Nálunk így került most bele az alap fűszereken (só, bors, szerecsendió) túl kevés magos mustár és egy-két korty száraz fehérbor is. A savas alkohol jót tesz a tésztának, míg a magos mustár ízben egészíti ki remekül a kéksajtot.

Maga a recept végtelenül egyszerű: csak keverjünk össze minden hozzávalót a liszten kívül, majd amikor már összeállt a krém, dolgozzuk össze azzal is. A kész tészta meglehetősen puha, de emiatt ne aggódjunk: a tésztából folpack segítségével formázunk szalámit, amit aztán beteszünk hűtőbe dermedni 1-2 órára.

A kéksajt ropogóssá és ízessé varázsolja a tallérokat

A kidermedt tésztaszalámiból éles késsel vágunk szeleteket, és sütőpapíros tepsin, előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára. Gyorsan végezni fogunk, vastagságtól függően 10-12 perc elég nekik.

Ha esetleg nem lenne időnk várni a kidermesztésre, akkor se keseredjünk el!

A tésztából gyúrjunk szalámi helyett diónyi golyókat, amiket tegyünk sütőpapírra, és kézzel lapítsunk szét kissé.

Kicsit macerásabb, és nem tallérok, hanem inkább kekszfélék lesznek, de az ízük így is remek - csak ügyeljünk rá, hogy valamivel hosszabban süssük, mint a tallérokat!

Magában és a zöldfűszeres krémmel egyaránt mennyei ez a sós nasi!

Mascarponés-zöldfűszeres krém a tallérok tetejére

A kéksajtos tallérok már így magukban is veszélyesen finomak, és szó szerint etetik magukat, az élvezeteket azonban még fokozhatjuk egy jóféle mártogatóssal. Esetünkben ezt is a hűtőürítés kényszere szülte, ezért maradék mascarponét és habtejszínt habosítottunk ki a krém alapjául, amibe beleaprítottuk a korábbi főzésekből mentett zöldfűszermaradványokat. A krém önmagában is nagyon ízes, de a tallérokra kenve maga a mennyország!

Ropogós kéksajtos tallérok - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Próbáld ki ezeket az izgalmas aprósütiket is:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...