Emlékszem, mikor először hallottam a Tafelspitzről, pontosabban arról, hogy ez az étel különleges, hogy ritkaság számba megy, hogy kevés helyen kapni, nagyon elcsodálkoztam. A családunkban annyira természetes volt, hogy a vasárnapi asztalra kerülő húslevest a benne főtt hús elfogyasztása követi egy kis tormával, hogy nem is értettem, miért nem evidencia mindenkinek, hogy ezt csak így érdemes enni?!
Saját receptjeinkből:
Mióta azonban a Monarchia konyhájának slágerfogásai elkezdtek visszatérni az étlapokra, egyre többhelyen kapni isteni tányérhúst is, amit a műfajért rajongó barátaim csak enyhén elcsukló hanggal, párás szemmel tudnak emlegetni.
Puhára főtt hús, telt, meleg ízek a köretek között, és előtte az aranyló leves… Mi ez, ha nem egy verzió a csodára?
Budapest belvárosában: az ÉS Bisztró
A Kempinskihez tartozó ÉS Bisztró a klasszikus osztrák-magyar konyhára esküszik. A jó minőségű alapanyagokból készülő, klasszikus fogásokban nem kell csalódni, akár családi összejövetelt, akár üzleti ebédet tervezünk, bátran támaszkodhatunk Kónya Géza konyhafőnökre és csapatára. Természetesen a vasárnapi ebédek örök klasszikusa, a bécsi Tafelspitz is terítéken van náluk. A lassan főtt marhahúsleves prémium minőségű marhából készül, velőscsonttal és gyökérzöldségekkel.
Hozzá rösztit, pirítóst, tejszínes spenótot, metélőhagyma-mártást és almás tormát kínálnak.
Igazi ízkavalkád, ami mégis otthonos és ismerős. Külföldi barátokkal kipróbálni pedig egyenesen kötelező.
Budapest, Deák Ferenc utca 12.
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 12.00-23.00
Budakalászon a Schieszl Vendéglő és Borház
Hiszek benne, hogy a tradíciók megőrzése még nem veszi el tőlünk annak lehetőségét, hogy új utakat is bejárjunk, ahogy az újítások sem kell, hogy meggátoljanak abban, hogy bátran támaszkodjunk az évszázadok próbáit kiállt tapasztalatokra. Budakalászon található a Schieszl Vendéglő, ami már a XIX. század óta várja vendégeit, és aminek étlapján a sváb konyha fogásai és a modern gasztronómia kedvencei szépen megférnek egymás mellett.
A tányérhús náluk is marhahúslevesből indul, utána pedig ott a friss pirítós, a sült velő, a főtt zöldségek, a palacsintatészta, a torma, a vadasmártás és a baconös-hagymás burgonya.
A hús mély és tartalmas íze, a torma frissessége, a vadas gazdagsága, minden benne van ebben az ételben, amiért az ember szeret falatozgatni. Egy a környéken tett kellemes kirándulás után ideális választás.
Budakalász, Budai út 83.
Nyitvatartás: hétfő-csütörtök 12.00-21.30, péntek-szombat 12.00-22.30, vasárnap 12.00-21.30
Századfordulós romantika a Városligetben: Városliget Café
Akár szép az idő, és kint ülünk a teraszon, akár bent foglalunk helyet, a Városliget Café-ban egyszerre élhetjük át a századforduló hangulatát, és élvezhetjük a park szépségét. A gondosan összeállított étlapon szerencsére helyet kapott a tányérhús is, amit egyébként a barátaim lelkes ajánlása is övez. Marha velőscsonttal és marhahússal készül a leves, amit daragaluskával tálalnak.
A velőt pirítóson kínálják, a hús mellé pedig almás tormát, pirított burgonyát, meggymártást vagy spenótot ajánlanak.
Hogy is mondta Szindbád a filmben? "Forró legyen, mint a babám szíve!" Na, erre itt nem lesz panasz.
Budapest, Olof Palme sétány 5.
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 12.00-22.00
A Monarchia legjava az IDA Bistro-ban
A budai oldal új belépője az IDA Bistro, ahol úgy az enteriőrrel, mint az étlappal a Monarchia hangulatát kívánták megidézni. A Jantner Tibor séf által összeállított étlap békebeli, otthonos ízvilágot kínál, a hely karakteréből adódóan pedig nem hiányozhat az étlapról a Tafelspitz sem.
A marhafartőből készült húsleves daragaluskával érkezik, sok zöldséggel. A húshoz pedig spenótot, almapürét, remoulade-ot és tormát kínálnak, na meg persze az elmaradhatatlan velőt, pirítóssal.
Budapest, Ybl Miklós tér 6.
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 11.30-0.00
A Tafelspitz, amiért érdemes Tatára menni: Platán Bisztró
Azt már régóta tudjuk, hogy Mogyorósi Donát neve garancia a minőségre, a kifogástalan ételekre, így azon sincs mit csodálkozni, hogy többen az ország legfinomabb Tafelspitzeként emlegetik a tatai Platán Bisztró fogását.
Marhafartőből készül, fő benne velőscsont is, amihez itt is jár a pirítós, és, mint az étlapon is áll: arra bíztatják a vendégeket, hogy a kenyérre kent velőt sózva, borsozva fogyasszák, bátran, kézzel.
A húshoz kapunk sült krumplit, tormát, spenótot is. Klasszikus ízvilág felesleges csavarok és hajtűkanyarok nélkül, tökéletesen kivitelezve, az ország egyik legjobb séfétől.
Tata, Kastély tér 6.
Nyitvatartás: hétfő-szombat 12.00-22.00, vasárnap 12.00-19.00
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Címlapkép: Városliget Café
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: