Szürkemarha Vigadalom másodszorra is!

A legősibb magyar marhafajta tiszteletére másodszorra is vigadalmat rendeznek a Vajdahunyad várában. Érdemes kilátogatni! 

A szürkemarha újra fénykorát éli itthon! Az egykoron nagyon népszerű haszonállat hazánkban egészen az 1960-as évekig óriási népszerűségnek örvendett, ekkoriban indult hanyatlásnak a tenyésztése, de a Magyar Szürkemarha Egyesületnek hála, a kiváló minőségű, védjegyes Magyar Szürkemarha hús ismét betörni kész az emberek tudatába.

Ennek reményében immár másodszorra rendezik meg Vajdahunyad várában a Szürkemarha Vigadalom elnevezésű rendezvényt szeptember 13–15. között. Két szekcióval is készülnek a szervezők: gondoltak a gourmet-kra, így lesz Ínyencek asztala, igazi prémium minőségű ételekkel, a Nagyétkűek asztalánál pedig hagyományos bográcsos fogásokkal várnak, melyek a tradíciókhoz, a pásztorkultúrához köthetőek, mint a slambuc, az ökörsütés.

A Húspiacon a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének tagjai által készített hústermékekből lehet válogatni, de a kínálatba a Kézműves termékek vására is bekapcsolódik sajtokkal, fűszerekkel, illetve a Borfaluban új kedvenceket is találhatunk a szürkemarha húsa mellé.

Lesz persze élőállat-kiállítás, fajtabemutató, történelmi áttekintő napjainkig, nagy gondot fordítanak a kulináris élvezetek mellett az ismeretbővítésre, a gulyáskultúra közelebbi megismertetésére.

Fontos tudni, hogy a hazai szürkemarha húsának nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelnie: A „Magyar szürkemarha hús (OFJ)” kék-sárga védjegy legnagyobb előnye, hogy védelmet biztosít a hamisítókkal és a silány terméket előállítókkal szemben. A bejegyzett elnevezéssel piaci forgalomba kerülő húst egész Európában ellenőrzötté és védetté teszi.

A Kóstolgató korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Bővebben a fesztiválról >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.