Szürkemarha Vigadalom másodszorra is!

A legősibb magyar marhafajta tiszteletére másodszorra is vigadalmat rendeznek a Vajdahunyad várában. Érdemes kilátogatni! 

A szürkemarha újra fénykorát éli itthon! Az egykoron nagyon népszerű haszonállat hazánkban egészen az 1960-as évekig óriási népszerűségnek örvendett, ekkoriban indult hanyatlásnak a tenyésztése, de a Magyar Szürkemarha Egyesületnek hála, a kiváló minőségű, védjegyes Magyar Szürkemarha hús ismét betörni kész az emberek tudatába.

Ennek reményében immár másodszorra rendezik meg Vajdahunyad várában a Szürkemarha Vigadalom elnevezésű rendezvényt szeptember 13–15. között. Két szekcióval is készülnek a szervezők: gondoltak a gourmet-kra, így lesz Ínyencek asztala, igazi prémium minőségű ételekkel, a Nagyétkűek asztalánál pedig hagyományos bográcsos fogásokkal várnak, melyek a tradíciókhoz, a pásztorkultúrához köthetőek, mint a slambuc, az ökörsütés.

A Húspiacon a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének tagjai által készített hústermékekből lehet válogatni, de a kínálatba a Kézműves termékek vására is bekapcsolódik sajtokkal, fűszerekkel, illetve a Borfaluban új kedvenceket is találhatunk a szürkemarha húsa mellé.

Lesz persze élőállat-kiállítás, fajtabemutató, történelmi áttekintő napjainkig, nagy gondot fordítanak a kulináris élvezetek mellett az ismeretbővítésre, a gulyáskultúra közelebbi megismertetésére.

Fontos tudni, hogy a hazai szürkemarha húsának nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelnie: A „Magyar szürkemarha hús (OFJ)” kék-sárga védjegy legnagyobb előnye, hogy védelmet biztosít a hamisítókkal és a silány terméket előállítókkal szemben. A bejegyzett elnevezéssel piaci forgalomba kerülő húst egész Európában ellenőrzötté és védetté teszi.

A Kóstolgató korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Bővebben a fesztiválról >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek