Szürkemarha Vigadalom másodszorra is!

A legősibb magyar marhafajta tiszteletére másodszorra is vigadalmat rendeznek a Vajdahunyad várában. Érdemes kilátogatni! 

A szürkemarha újra fénykorát éli itthon! Az egykoron nagyon népszerű haszonállat hazánkban egészen az 1960-as évekig óriási népszerűségnek örvendett, ekkoriban indult hanyatlásnak a tenyésztése, de a Magyar Szürkemarha Egyesületnek hála, a kiváló minőségű, védjegyes Magyar Szürkemarha hús ismét betörni kész az emberek tudatába.

Ennek reményében immár másodszorra rendezik meg Vajdahunyad várában a Szürkemarha Vigadalom elnevezésű rendezvényt szeptember 13–15. között. Két szekcióval is készülnek a szervezők: gondoltak a gourmet-kra, így lesz Ínyencek asztala, igazi prémium minőségű ételekkel, a Nagyétkűek asztalánál pedig hagyományos bográcsos fogásokkal várnak, melyek a tradíciókhoz, a pásztorkultúrához köthetőek, mint a slambuc, az ökörsütés.

A Húspiacon a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének tagjai által készített hústermékekből lehet válogatni, de a kínálatba a Kézműves termékek vására is bekapcsolódik sajtokkal, fűszerekkel, illetve a Borfaluban új kedvenceket is találhatunk a szürkemarha húsa mellé.

Lesz persze élőállat-kiállítás, fajtabemutató, történelmi áttekintő napjainkig, nagy gondot fordítanak a kulináris élvezetek mellett az ismeretbővítésre, a gulyáskultúra közelebbi megismertetésére.

Fontos tudni, hogy a hazai szürkemarha húsának nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelnie: A „Magyar szürkemarha hús (OFJ)” kék-sárga védjegy legnagyobb előnye, hogy védelmet biztosít a hamisítókkal és a silány terméket előállítókkal szemben. A bejegyzett elnevezéssel piaci forgalomba kerülő húst egész Európában ellenőrzötté és védetté teszi.

A Kóstolgató korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Bővebben a fesztiválról >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.