Szuhariki, avagy a pezsgőkorcsolya

Lehet, hogy elsőre keleti harcművészeti ágnak gondolnánk, de nem az. Valójában ez egy orosz sós ropogtatnivaló, melyet főleg alkoholos italok mellé ajánlunk. Lássuk!

Szuhariki recept

Évekkel ezelőtt kóstoltam először, amikor is egy nagyon kedves családi barátunk ezzel lepett meg minket karácsonykor. Nagyon megkedveltem, és azóta minden évben - amikor eljönnek az ünnepek - kapunk belőle egy újabb adagot.

Végül úgy döntöttem, hogy - ha már ennyire odavagyok érte - az lesz a legegyszerűbb, ha megsütöm én magam. Így hát felkerestem Beát, aki elmondta a titkos családi receptet, majd áldását adta, hogy megosszam veletek - meg is van a szilveszteri ropogtatnivaló a pezsgő mellé. Én már le is gyártottam az évköszöntő adagomat, így lett a sörkorcsolyából pezsgőkorcsolya.

Hogy mi is az a szuhariki? Valójában egyfajta ős-chips, nézzük, Bea mit mesélt róla:

„A szuharikit még a dédnagymamám idejéből ismeri a családunk, és elengedhetetlen kelléke minden családi összejövetelnek. Ez a recept még a nélkülözős háborús időkből ered, amikor az orosz gasztrokultúra betette a lábát a határmenti konyhákba... Nagyon olcsó és egyszerű összetevőkből áll, de éppen ezért annyira nagyszerű is! Igazság szerint ez a süti a sós sörkorcsolya kategóriába tartozik, de nevezhetjük akár egyfajta chipsnek is. Én szeretem sokféle ízzel-maggal megszórni, bár a nagyi anno csak köménymaggal sütötte.”

Szuhariki recept

Tényleg nagyon gazdaságos, gyorsan elkészül és rendkívül finom. Mindössze három alapanyagból áll: liszt, zsír és tejföl. Innentől kezdve mindenki úgy variálja a fűszerezését, ahogy csak kedve tartja. Mint már említettem, én már megsütöttem a magam kis adagját, amit szezámmaggal, köménnyel és chilipehellyel szórtam meg, de kerülhet rá pirospaprika, bors, lenmag vagy nigella (feketekömény) is. A döntés a Tiétek, és most már a recept is!

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt aLecsó Főzőiskolabiztosította.

További sós ropogtatnivalókat itt találsz!

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek