Sztárzsűri találta meg az ország legfinomabb virslijét

Az ország topséfjei szerint a Sága Royal virsli Magyarország kereskedelmi forgalomban kapható prémium virslije 2020-ban.

Frankfurti, bécsi, amerikai típusú… mustárral, tormával, ketchuppal – a virsli gyors és kedvelt fogás magában, kenyérrel és feltétként is. Azon húskészítmények egyike, amelynek az év minden napján helye lehet a hűtőnkben, és szilveszterkor kapja a legnagyobb figyelmet.

Idén a Made in Hungary top gasztronómiai társulás jóvoltából hazai és nemzetközi szinten elismert konyhafőnökök segítségével kerestük az ország legjobb minőségű virslijét. Illat/aroma, szerkezet/állag, roppanósság, íz/harmónia és összbenyomás alapján.

Fotó: Balkányi László

A hivatalos tesztelés helyszíne a Párisi Passage volt. A 10 fős zsűri a vírusvédelmi előírásoknak megfelelően, az elvárt higiéniai feltételeket biztosítva, egymástól kellő távolságra, a kóstolás idején kívül maszkban tesztelte a virsliket. A prémium kategória jelen esetben a kereskedelmi forgalomban országosan, széles körben elérhető, előrecsomagolt (védőgázas), 75%-os hústartalom fölötti, kizárólag juhbélbe töltött, sertést és marhát változó arányban tartalmazó húskészítményeket jelöli.

Lutz Lajos, a Párisi Passage séfje a helyszínen készítette el a virsliket, nem egységes főzési protokoll szerint, hanem a különböző termékeken feltüntetett ideális elkészítési módon (az ajánlott vízhőmérséklet, főzési betartásával). A virsliket vakteszt során értékelte a 10 meghívott zsűritag – séfek, élelmiszeripari mérnökök, gasztronómiai szakemberek – a tesztlapon található kritériumok alapján. 25 pont volt a maximális, amit a virslik elérhettek, a 10 zsűritag átlagolt pontszámai alapján a legmagasabb 18,7 pontot kapott. A kiérdemelt pontszámok összeadása alapján megszületett a virslik ranglistája.

Magyarország kereskedelmi forgalomban kapható prémium virslije:

a Sága Royal virsli.

Top 5 virsli 2020-ban:

 1. Abszolút győztes: Sága Royal virsli (85% sertéshús) 18,7 pont
 2. Második helyezett: Spar Regnum juhbeles virsli (75% sertéshús) 17,9 pont
 3. Harmadik helyezett: Wiesbauer Prémium Sacher virsli (75% sertéshús, 3% marhahús) 17,6 pont
 4. Negyedik helyezett: Wiesbauer Prémium Bécsi virsli (80% sertéshús, 4% marhahús) 17,5 pont
 5. Ötödik helyezett: Pikok Bécsi roppanós virsli (80% sertéshús) 17,4 pont

A Made in Hungary mozgalom életrehívói, a Bocuse d’Or Akadémia és a Dining Guide legközelebb húsvétkor tart sonkatesztet, és további felvágottakat is vizsgálnak majd.

Fotó: Balkányi László

A Made in Hungary Magyarország prémium virslitesztjének tesztelői:

 • Barna Ádám Bisztró 42 társtulajdonos séf – Dining Guide Az Év Séfje 2018
 • Erdei János Pasztell Étterem séf – Dining Guide TOP10 / Az Év Ígéretes Étterme 2020
 • Gyekiczki János Hungarofood tulajdonos-ügyvezető, élelmiszeripari mérnök
 • Hamvas Zoltán Bocuse d’Or Akadémia elnök
 • Pákozdi Nóra Dining Guide TOP100 főszerkesztő
 • Rosenstein Robert Rosenstein Vendéglő társtulajdonos
 • Sárközi Ákos Borkonyha/Textúra séf – Dining Guide TOP10 2020 – Michelin-csillag 
 • Széll Tamás Stand/Stand25 társtulajonos séf – Dining Guide Év Étterme 2020 – Michelin-csillag 
 • Tóth Gábor Élelmiszeripari mérnök
 • Lutz Lajos Párisi Passage executive-chef

Ezeket olvastad már?

14 év végi VIRSLIS finomság

A virsli az év végi dorbézolás velejárója, a karácsonyi zabálást követő, és a januári diétákat, fogyókúrákat megelőző tipikus étek...és annyi elkészítési módja van!

Nosalty

23 virslicsoda szilveszterre

Szilveszter és virsli - összeszokott páros. Ha azonban az év utolsó napján nem állnál meg a szimpla mustáros főtt virslinél, lesd meg legérdekesebb receptjeinket a témában!

Nosalty

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!