7 sztár gluténmentes étrenden – Siker, fény, csillogás és gluténérzékenység

Mi a közös Scarlett Johanssonban, Victoria Beckhamben, Sharon Stone-ban, Jessica Albában, Selma Blairben és Geri Halliwellben? Gluténmentes étrendjük egészen biztosan, habár a motivációs tényezők különbözőek.

A hírességeket sem kíméli korunk kórja, a gluténintolerancia. Az ő helyzetük annyiban biztosan könnyebb, hogy minden bizonnyal nem kell bosszankodniuk a gluténmentes termékek olykor többszörös árán, de a kényelmetlenség és a folyamatos lemondás az ő életüknek is része. A búzaallergia és a gluténérzékenység is komoly autoimmun betegségek, de sokan ezek fennállása nélkül is átállnak a gluténmentes étrendre, és pozitív változásokról számolnak be. Legyen kényszerítő tényező vagy szabad választás, minden kihívása ellenére egyre többen tesznek gabonák fogyasztásáról.

Victoria Beckham - Getty Images/James Devaney/GC Images

A cöliákia, valamint a még súlyosabb búzaallergia olyan autoimmun betegség, ami nem tűr botlásokat a táplálkozásban, és nem áll meg az emésztési problémáknál. Jelen tudásunk szerint a lisztérzékenység nem gyógyítható, és társbetegségegek sorával jár, ami nem hangzik túl fényesen. A jó a rosszban azonban az, hogy ha az immunválaszt kiváltó fehérjekomponenst teljesen kizárják az étrendből, a kóros folyamatok megszűnnek, és teljesen tünetmentesen élhet az érintett. Gyakori, hogy keresztallergiákkal vagy -érzékenységekkel jár a gluténintolerancia, ahogyan azt az alábbi hírességek esetében is látni fogjuk.

Még több embert érint a nem cöliákiás gluténérzékenység, ami nagyon röviden annyit jelent, hogy esetükben vizsgálattal nem kimutatható a lisztérzékenység, sem a cöliákiásokat érintő genetikai eltérés, viszont jelentkeznek az emésztési panaszok, és épp olyan megkönnyebbülést, életminőségjavulást okoz számukra a gluténmentes étrend.

Sokan még mindig egyfajta divatként, netán kényeskedésként könyvelik el, ha valaki saját döntése alapján dönt a gluténmentes élet mellett, és nem betegség miatt. Érdemes meghallgatni az ő beszámolóikat is, hiszen nem véletlenül mond le valaki a friss péksütemények, jó olasz pizza, tészták és édességek nyújtotta örömökről.

Ikertornyok gabonamentes étrenden: Katy Perry és Zooey Deschanel

Hasonlóságuk kétségtelen, Katy Perry énekesnő és Zooey Deschanel színésznő mint két tojás, csakhogy Zooey a tojásra is allergiás.

Katy Perry 2014-ben beszélt arról, hogy azért hagyta abba a gabonafogyasztást, hogy egészségesebb legyen, azóta pedig a vegánsággal kacsintgat. A The One That Got Away című slágerét is az összes pizzának ajánlotta, amelyet többé már nem ehet meg.

Getty Images/Jesse Grant/WireImage for Bluprint

Zooey Deschanel esetében halmozott problémákról van szó. A színésznő allergiás a gabonákon túl a tojásra, szójára és a tejtermékekre is allergiás, ami elképesztően megnehezítheti a mindennapjait. Egy időben megpróbálkozott a vegán étrenddel is, amit éppen emiatt nem tudott betartani végül. Ezt könnyű elképzelni, hiszen az allergiái miatt éppen azt nem ehette vegánként, amivel jól lakhatott volna. „Sokféle ételérzékenységem van, és nagyon nehéz volt úgy étkeznem [vegánként], hogy elegendő kalóriához jussak. Még egy vegán étteremben is lehetetlen volt ennem."

Útkeresésben szülei közbelépésével: Jaden Smith

Jada Pinkett Smith és Will Smith fia cöliákiás és laktózérzékeny is. Zooey Deschanelhez hasonlóan többszörös intoleranciája mellett a vegánság mellett döntött, így az állati eredetű ételeken kívül gabonaféléket sem fogyasztott. A sokszoros lemondás krónikus B12, Omega-3 és D-vitamin hiányt okozott a fiatal rappernél, így világhírű szülei közbeléptek, hogy élelmiszerintoleranciái mellett hagyjon fel a vegán étrenddel.  Jaden Smith ma vegetariánus.

Jaden Smith, Jada Pinkett Smith, Will Smith - Getty Images/Alberto Rodriguez/Peacock/NBCU Photo Bank

„Dehát én csak bagelt eszem" – Kristen Bell

Igazán rossz hír egy bagel-rajongónak a cöliáka. A színésznő és férje, Dax Shepard egyaránt autoimmun betegségben szenved. Bell homeopátiás orvoshoz fordult, aki a nyugati orvoslást régi, keleti módszerekkel alkalmazza. Megállapította, hogy genetikai markere van cöliákiára, amire a színésznő saját bevallása szerint idegesen reagált.

Azért kell a szénhidrát, mert naponta 11 oldalnyi szöveget kell bemagolnom. Ezt nem tudom megcsinálni spenótot és csirkét eszegetve". 2019 óta azonban meg kellett reformálnia az étkezését

Ryan Philippe: „Vágysz az élvezetre, de aztán meg kell küzdened a tested reakciójával?"

A Tudom, mit tettél tavaly nyáron és a Kegyetlen játékok sztárja, Reese Witherspoon volt férje azután mondott le a gluténtartalmú ételekről, hogy orvosai közölték vele: szervezete nehezen emészti meg a búzát. „Az ember mindig tanul" - mondta a Men's Health magazinnak 2010-ben az étrendje egyensúlyban tartásáról.

Ryan Phillippe - Getty Images/Amanda Edwards/WireImage

Sharon Stone: 64 éves, cöliákiás és ragyog

Sharon Stone - Getty Images/Daniele Venturelli/WireImage

Sharon Stone filmes karrierje ismét felpörgött, Netflixen és HBO produkciókban is találkozhatunk a dívával. Évtizedek óta faggatják az újságírók karcsúságának titkát, ő pedig megosztotta a nyilvánossággal, hogy cöliákiában szenved, ezért teljesen gluténmentesen étkezik. Ez önmagában még nem jelent feltétlenül egészséges életmódot, hiszen gluténmentesen is lehet túl sok cukrot bevinni és nassolni, de a színésznő kerüli a feldolgozott élelmiszereket és a koffeint is, valamint ritkán iszik cukros üdítőt és alkoholt.

Saját döntés alapján: Victoria Beckham

Posh Spice olykor már ijesztő vékonysága és aszketikus fegyelmezettsége legendás. Maga David Beckham nyilatkozta, „csak grillezett halat és párolt zöldséget eszik" a neje, és mennyire örült, amikor egyik várandóssága alatt olykor csent némi ételt az ő tányérjáról is. Victoria Beckham úgy gondolja, hogy a szervezete nem tudja jól feldolgozni ezt a típusú fehérjét, ezért kerüli azt. Négy gyermek szülése után is rendkívül karcsú alakjának persze nincs különösebben nagy rejtélye, ha soha nem eszik tésztát, kenyeret, süteményt, a fő „gluténhordozókat."

szerző: Pásztor Rozina

Címlapkép: Victoria Beckham - Getty Images/James Devaney/GC Images

Forrásunk volt.


Izgalmas kísérletek, a szerkesztőség által kipróbált diétákból:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek