Így készül a lusta túrós, amit a nagyi receptkönyvéből lestünk el

Nagymamák és lusta háziasszonyok jól bevált receptje ez a túrós süti. Nincs vele sok tennivaló és kecmec, szó szerint csak összedobáljuk a hozzávalókat, betesszük a sütőbe, a végeredmény pedig egy csoda finom, könnyed, omlós desszert.

A minap a párom testvérénél kóstoltam egy túrós süteményt, ami az „Ilonka mama túrós sütije" nevet kapta. Előtte még nem is készítettem, és nem is ettem hasonlót. Nagyon ízlett, mert egyszerű volt, mégis baromi ízletes, omlós és könnyed, nem száraz és tömör.

Kinézetre rusztikusnak mondanám, de van benne valami finom letisztultság. Elkészíteni pedig olyan egyszerű, hogy kb. csukott szemmel is menne.

Ennek a túrós süteménynek a lényege, hogy egy sütőtálba felváltva rétegezzük a száraz és nedves összetevőket, majd a végén meglocsoljuk az olvasztott vajjal, a sütőben pedig megtörténik a csoda.

Ilonka mama túrós sütije recept ITT!

A lisztes keverek magába szívja a vajat és az édes túrós-tojásos masszát, amitől szépen összeáll az egész. A nagymama szó szerint csak egymásra szórta a rétegeket, hol púposabban, hol kevésbé. Én is elkésztettem a magam verzióját, de én elsimítottam minden részt, így szépen látszódnak a rétegetek.

Olyan, akár egy édes, túrós lasagne-süti.

Ilonka mama túrós sütije recept ITT!

Íme a recept:

Hozzávalók

  • 1000 g tehéntúró
  • 4 db tojássárgája (L-es)
  • 300 g cukor (ketté osztva)
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 200 ml tejföl 
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 100 g mazsola (opcionális)
  • 400 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 250 g vaj
Ilonka mama túrós sütije recept ITT!

Elkészítés

  • Első körben a száraz hozzávalókat (a lisztet, a cukor felét, egy csomag vaníliás cukrot, 1 csipet sót és a sütőport) összekeverjük egy nagy tálban, majd 3 egyenlő részre osztjuk, egy adag kb. 190 g lesz.
  • Egy másik tálban összekeverjük a nedves hozzávalókat (a túrót, a tojássárgákat, a tejfölt, a citrom héját, a cukrot és vanillincukrot), és kettéosztjuk.
  • Egy sütőtálba felváltva rétegezzük a száraz és a nedves részeket, majd a végén meglocsoljuk az olvasztott vajjal.
  • 170 fokos előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Félidőnél megfogatjuk a tálat, és aranybarnára pirítjuk a tetejét.
  • Miután elkészült, hagyjuk a tetejét kiülni, négyzetekre vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Ilonka mama túrós sütije recept ITT!

Friss gyümölccsel, lekvárral kínálhatjuk. Szülinapra és összejövetelekre vagy csak úgy ebed utánra kávé mellé is pompás.

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság Flórától itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek