Szilvás süti szezonja

Nagyon vágytam valamilyen szezonális édességre: azt már többször hangoztattam itt a NoSaltyn, hogy imádom a gyümölcsös pitéket, így a nyár számomra valódi Kánaán.

Szilvás süti mogyoróval és csokival

Nagyon vágytam valamilyen szezonális édességre: azt már többször hangoztattam itt a NoSaltyn, hogy imádom a gyümölcsös pitéket, így a nyár számomra valódi Kánaán. Kelt tészta vagy omlós vajas tészta – szinte mindegy is, a lényeg, hogy sok-sok gyümölcs és kevés cukor csücsüljön rajta.Na, mármost ősszel szűkülnek a lehetőségek, de még mindig akad szép számmal gyümölcs, amiből válogathatok. Mi más lehetne a legnyerőbb, mint a szilva, amiből rögtön fél kilót pakoltam ebbe a receptbe.

A receptet itt mentheted el >>

Bár én a nagy sietségben kihagytam, de érdemes fahéjban megforgatni a szilvadarabkákat. A tészta nagyon vajas, ebből következvén, isteni és kalóriadús viszont a hétvégi reggelihez, kávé mellé gyönyörködtető finomság. A legjobb pillanat, amikor a kedvenc napomon, szombaton, a kanapén elnyújtózva, egy szelet gyümölcsös pite társaságában nekilátok ebéd után olvasgatni, ehhez pedig igencsak passzol ez a sütemény.

Még többet megtudhatsz a szilváról >>

Persze önmagában a szilvával sem utolsó (miket beszélek, sőt), de azért az a tény, hogy majdnem húsz deka mogyoróval is megspékeltem a tésztát, illetve a süti tetejét szilvafelekkel és még pluszmogyorószemekkel is feldobtam – ez persze nem kötelező lépés, de sokkal finomabb lesz tőle a sütemény. Sütőporból csak másfél teáskanálnyit kell bele tenni, bőven elég ennyi, hogy jól mutasson egy 26 cm-es tortaformában és ne legyen túl lapos szeleteléskor.

Sütni érdemes addig, amíg teljesen megbarnul (nem megég!) a teteje, így jönnek ki igazán az aromák majd. Ha készen van, jó húszperces pihentetést igényel, utána levehetjük a tortaformát és már szeletelhető is. Amint tányérra kerül, 1-2 (valakinek több) evőkanál lekvárral locsoljuk meg – mondanám, hogy a házi szilvalekvár a legjobb hozzá, de ha ilyen nincs, gondos címkeolvasással a boltokban is találhatunk jó minőségűeket.

Még több szilvás pite receptje >>

Szép szombatot mindenkinek, délutánra, estére, mindenkor jól esik a lenti Beatles-videó!

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek