Ezért nem szabad soha összehajtani a szilikon sütőlapot tároláskor

Ha szeretnénk hosszú időn át használni, oda kell figyelnünk néhány apróságnak tűnő dologra.

A szilikon sütőlapok mondhatni forradalmasították a konyháinkat, hiszen elképesztően sokoldalúak, rugalmasak, a használatuk pedig kényelmes – mindezek által könnyebbé és élvezetesebbé tették a sütést. Ez a rugalmasság viszont kétélű kard lehet a tárolás szempontjából. Lehet, hogy miután elmosogattuk és hagytuk megszáradni a szilikon sütőlapokat, késztetést érzünk arra, hogy egyszerűen félbehajtsuk és bedobjuk az egyik fiókba vagy betömjük a kamra egyik polcára. Ez viszont a lehető legrosszabb dolog, amit tehetünk – azt is eláruljuk, miért.

Ezért nem szabad soha összehajtani a szilikon sütőlapot tároláskor

Az anyag deformálódik

Ha gyakran összehajtjuk – vagy még rosszabb: összegyűrjük –, azzal az anyag egy idő után eldeformálódhat. Persze, a szilikon rugalmas, de azért nem elpusztíthatatlan. Ha erre nem figyelünk, akkor a kisebb-nagyobb gyűrődések, hajtások maradandó nyomokat hagyhatnak az anyagon. És hogy ez miért baj? Nos, ezek a deformációk hatással vannak arra, hogy mennyire egyenletesen fekszik a lap a sütőlemezen, tehát azt is befolyásolják, hogy mennyire lesz egyenletes a sütés, vagyis hogy szép lesz-e a végeredmény.

A tapadásmentes felület károsodik

A szilikon sütőlapokat sokan a tapadásmentes tulajdonságaik miatt kedvelik, hiszen ez megkönnyíti a sütést és a tisztítást. Azonban a hajtogatás vagy az összegyűrés károsíthatja ezt a tulajdonságot.

A gyűrődések mikrosérüléseket hozhatnak létre a felszínen vagy gyengíthetik a tapadásmentes bevonatot, ami miatt az étel ragadhat, ráadásul a lapot is nehezebb lesz tisztítani.

Egy túl sokszor hajtogatott sütőlapon végül annyi ilyen hibás rész keletkezhet, hogy már az is valódi küzdelem lehet, hogy elengedje az ételt – ezzel pedig elveszíti a lényegét.

Hamarabb kidobásra kerül a termék

Minden alkalommal, amikor meghajtjuk vagy meggyűrjük a szilikon sütőlapot, stressznek tesszük ki az anyagot, ami idő előtti kopáshoz és ezzel együtt szakadásokhoz vezethet. A külső behatások repedéseket, hasadásokat okozhatnak a lapon, jelentősen lerövidítve annak élettartamát. Mivel a jó minőségű szilikon sütőlapok nem éppen olcsóak, fontos, hogy megfelelően tároljuk és gondozzuk azokat.

Akkor hogyan tároljuk?

A legjobb módszer, amit követhetünk, egészen egyszerű: tároljuk kilapítva! Ha nagyon szűkös a helyünk, akkor gyengéden feltekerhetjük őket, és rögzíthetjük egy gumiszalaggal vagy kartoncsőbe is helyezhetjük. Ha erre odafigyelünk, akkor hosszú éveken át lehet a társunk a konyhában.

Forrásunk volt.


Még több tipp:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Induljon a bejgli-szezon! – 9 hely, ha idén rendelnéd a...

Bejgli nélkül nincs karácsony, és bár tudom, hogy a sokféle bejgli vallás azon a közös alapon nyugszik, hogy a legjobb a házi, megértem azokat is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak még sütéssel is bajlódni az ünnepek előtt/alatt. A rendelés viszont sokszor hazárdjáték, ezért most mutatunk kilenc helyet, akik szentestére az asztalokra varázsolják a tökéletes minőségű bejglit, és nektek rá sem kell néznetek a sodrófára.

Kormos Lili

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...