Szeretem, nem szeretem, mégis szeretem

„Ez nem is keserű" - mondta unokám, és tömte magába a májas kencés falatokat. Amit ő, ugye, állítólag nem szeret. Hogy is van ez a szeretem-nem szeretem-ügy?

{node=143578}

Az előző blogomban említett szülinapon történt az eset, és bevallom, magam is meglepődtem, amikor az „én ezt nem szeretem, mert keserű” címmel illetett májast pillanatok alatt bekebelezték a gyerekek. Azt hiszem, nemcsak saját tapasztalatom, hanem szülők és nagyszülők is megerősíthetik, hogy egy-egy zsúron főleg a süteményekből, tortákból várható tetemes fogyasztás. Az tehát biztos siker, ha csokis, túrós, gyümölcsös, esetleg krémes vagy pudingos finomságokkal készülünk a bulira. Persze nem akarjuk kizárólag édességgel tömni a gyerekeket, ezért aztán szendvicsek, falatkák, különféle kencék is várják az apró vendégeket és szüleiket. Amikor ugyanis a meghívottak óvodáskorúak, még jórészt kísérőkkel érkeznek, akik, pláne, ha kerti mulatságról van szó, szívesen ottmaradnak a buliban – és őket is illik megkínálni.

Egyszerű csirkemájpástétom

Nem eszünk bolti felvágottat már egy jó ideje. Csak a piacon veszek a parasztoktól házi füstölésű húsárut. Viszont be kell hogy valljam, a májkrémet nagyon szeretem, ezért gyakran ...

Marhamájkrém

Talán legelőször egy gyermekzsúron ettem ilyen finomságot. Ott csirkemájból készült és kevésbé volt fűszeres. Meglepett a recept egyszerűsége. Azóta, ha resztelt májat készítek, ...

Csirkemájparfé

Tudom-tudom: ezeregy házi májkrém recept szerepel már az oldalon. DE. Ez itt, Jamie Oliver készítésében, valami egészen más dimenzió: selymes, lágyan olvadó, elegáns. És akkor a ...

Az ilyen alkalmakra, de reggelire, uzsonnára, vacsorára szintén kiváló az otthon készülő májas kence. És itt térjünk vissza a szeretem-nem szeretem problémára. Az köztudott, hogy a gyerekek ellesnek és utánoznak jó és rossz szokásokat. Ez alól nem kivétel az egyes ételek időszakos kedvelése vagy elutasítása sem. A folyamat elindításához pedig többnyire elegendő, ha az ovis csoportból az egyik barátnő vagy barát közli: „én ezt nem szeretem”. Nos, szinte biztos, hogy azonnal követőkre talál. Szerencsére legutóbb, a szülinapi bulin, az egyik húsimádó fiúcska letelepedett az asztalhoz, és csak annyit mondott: „Imádom a májast!”

Kacsamáj terrin

Imádom a májat. Bármilyen formában. Ha májról van szó, kizárt, hogy ne én készítsem. A feleségem örömmel vette segítségem, a barátoknak tartott, 10 fős karácsonyi vacsorára ...

Avokádós tonhalkrém

A reggeli a legfontosabb étkezés. Legyen energikus, finom, minőségi, lelket kisimító. Egy kényeztetési lehetőség is, hogy jó lendületet kapjon a napunk. Ha lehetőségünk van rá, ...

Paradicsomos makrélapástétom

Mr Smith saját ötlete alapján született ez a recept. Az unalmas konzerveket változatosabbá tudjuk így tenni. Juniornál "bejött" ez a finomság, ezért úgy gondolom, hogy más gyerkőc ...

Libamáj tatár

Karácsonyra hideg előételnek ajánlom. Nettó időt számolva (azaz a hűtést nem) körülbelül negyed óra elkészíteni, majd bevágni a hűtőbe és a vendégsereget levenni a lábáról. A ...

Bizony, mire mi, felnőttek felocsúdtunk, alig maradt belőle egy kis kóstoló. És még csak nem is volt „beépített emberem” a kis kenceimádó. De nem rossz ötlet egy következő, „én ezt nem szeretem” korszak lerövidítésére!

Mari nagyi

Két tészta, egy eset: spagettipalacsinta

Legújabb receptek

Gesztenyekrémes keksztekercs

Keksztekercs, kókusztekercs, kókuszgolyó - mind hasonló téma, mégis mindegyik egy kicsit más. Most a keksztekercs gesztenyekrémmel és kókusszal elegyedik. Mi ezt a kombót is imádjuk.:) ...

Turbolyás varenyiki

A varenyiki nagy kedvencem. Darált hússal, húsos szalonnás burgonyával szoktam tölteni. Most a kapor helyett a saját kertemből való turbolyával készítettem el, nem utoljára. Keverhető a ...

Címlapról ajánljuk

Ezeket a netes naptejpraktikákat nehogy kipróbáld, mert veszélyesek

Az internet tele van házi praktikákkal és receptekkel, hogyan védheted meg bőrödet az UV sugárzástól, és bár a természetes anyagokról azt gondolhatnád, hogy ártalmatlanok, valójában rendkívül veszélyes lehet ezek alkalmazása. Nem, a kókuszolaj és a répalé nem véd meg a napsugaraktól, sőt, leégéshez vagy akár bőrrákhoz is vezethetnek.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...