Szabadulj meg a molylepkéktől! Így űzheted ki őket a konyhádból és a ruhásszekrényedből

Akár a konyhaszekrénybe költöztek be, akár a gardróbodba, olyan módszereket mutatunk, amiktől a hívatlan vendégek biztos, hogy elhagyják az otthonodat!

A molylepkéket nem látjuk szívesen sem a ruháink között, sem a fűszeres polcokon megbújva, de néhány házi praktikával kilakoltathatod őket.

Száműzd a konyhából őket

Az a molylepke, amelyik a konyhádat, kamrádat lepi el, nem ugyanolyan, mint amelyik a nappalidba, vagy a hálódba költözik. A lisztmoly, vagy más néven aszalványmoly vörösesbarna, körülbelül 1 centis lepke, és válogatás nélkül rajong a gasztronómiáért: a fűszereket épp úgy imádja, mint a lisztet, vagy a csokoládét. Szenvedélyét pedig csak komoly küzdelmek árán adja fel, de nem lehetetlen diadalt aratni fölöttük.

Azt tudnod kell, hogy egy nőstény moly rövidke, pár napos élete alatt rendkívül sok, körülbelül 200 petét rak le, amik 1-2 hét alatt fejlődnek hernyóvá, és kezdenek számukra nyugodt helyre vándorolni a további növekedéshez. Ha még lárva formájában megtalálod őket, a legbiztonságosabb, ha kidobod a rizst, a lisztet, a fűszereket, a teát, vagyis mindent, amibe belefészkelték magukat, ugyanis ezeket kiválogatni szinte lehetetlen. DE: ne a szemetesedbe dobd, hanem a kukába, ugyanis rövid időn belül kirághatják a szemetes zacskót, és a szemetes falán is megtapadhatnak.

Ha már hernyó formájukban bukkansz rájuk, az sem túl guszta, de ha nagy költséget jelentene mindent kidobni, akkor jön a dolog munkásabb oldala: pakolj ki mindent, nézd át, és tedd be a fagyasztóba 1 napra azt, amiben hernyót találtál, ugyanis sem a nagyon meleget, sem a nagyon hideget nem bírják, és elpusztulnak.

Ezt követően jön a legfájdalmasabb rész: mindent szitálj át, de a rizs itt sem menekülhet meg, azt inkább dobd a kukába. Utolsó előtti mozzanatként önts mindent jól záródó tartókba, a legjobb, ha aromazárós változatokat használsz. Végül töröld át a konyhaszekrény legmagasabb, legrejtettebb zugait is ecetes vizes törlőruhával, és ne légy felületes! A legkisebb sarokban is megbújhatnak!

Mutass kijáratot a gardróbodból is

Az aszalványmollyal szemben a ruhamoly szürkés színű, és nem az ételekért, hanem a divatért, vagyis a ruháidért rajong. Ezek a kártevők valamivel könnyebb esetek, mint a lisztmolyok, ugyanis jó adag szárított levendulával, fahéjjal, sőt, még fekete borssal is kiűzheted őket a szekrényedből.

Tegyél levendulát, fahéjrudat és fekete borsot egy harisnyazokniba, majd minden második polcra helyezz el egy-egy csomagot a molyoknak, és a gardróbot, valamint a fehérneműs fiókokat se felejtsd ki. Ha éppen nincs levendulád, az illóolajjal átitatott vattapamacs, ruhadarab is megteszi, de ezzel se spórolj!

A szaporodásukat előzd meg azzal, hogy feromonos rovarcsapdákat teszel a szekrényekbe, amik a hím molylepkéket vonzzák, így megszüntetheted az utánpótlást.

Akár a konyhádban, akár a szobádban voltak a molylepkék, fontos, hogy mindkét esetben rendszeresen szellőztess! Hagyd nyitva a konyhaszekrény és gardróbod ajtaját éjszakára hetente 1-2 alkalommal. A régóta nem használt ruháidat pedig szelektáld ki, amiktől pedig nem tudsz megválni, mosd ki időnként akkor is, ha nem hordod. Végül, ünnepelj:

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...